רואה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רואה
Roye
בניין העיירה
בניין העיירה
מדינה צרפתצרפת צרפת
חבל או-דה-פראנסאו-דה-פראנס או-דה-פראנס
מחוז סום
ראש העיר ז'אק פלרי
שטח 15.55 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ בעיירה 6,200 (2012)
 ‑ צפיפות 396 נפש לקמ"ר (2012)
http://www.roye80.fr

רוּאָהצרפתית: Roye) היא עיירה בצפון צרפת, השוכנת בחבל סנטר על גדות נהר האוור, במרחק של 45 ק"מ דרום-מזרחית לאמיין. העיירה, שאוכלוסייתה מונה למעלה מ-6,000 תושבים, שייכת מנהלית למחוז סום שבחבל פיקרדי ושטחה כ-16 קמ"ר.

שם העיירה

שם העיירה לבש צורות שונות מתקופת האימפריה הרומית ועד העת החדשה. במפת פויטינגר מופיע היישוב רוֹדְיוּם (Rodium) במקום בו שוכנת רואה של ימינו. בספר גאוגרפיה של תלמי שנכתב סביב שנת 150 לספירה מופיע שם היישוב רוֹדְרִינָה (Rodrina). השם רואה הופיע לראשונה בשנת 1175, אם כי גם מאז השתנה שם המקום מספר פעמים עד שחזר לשם זה.

היסטוריה

ראשיתה של העיירה רואה עוד בתקופה הגאלית, ובתקופה הרומית היא ישבה על צומת דרכים רומיות, האחת הובילה מרואן ללה קפל והשנייה הובילה מאמיין לנואיון והייתה חלק מדרך צבאית גדולה מליון לבולון-סור-מר. רואה השתייכה לפאגוס ורומנדין שבגאליה בלגיקה השנייה.

במהלך מלחמת מאה השנים נכבשה רואה פעמים רבות בידי האנגלים וחזרה בידי הצרפתים. בשנת 1472 נכנעה העיירה ללא קרב לשארל הראשון, דוכס בורגונדיה בשל מעשי הטבח שביצע שארל ביישובים שכנים. שנה לאחר מכן, הטיל המלך לואי האחד עשר מצור על העיירה, ומאחר שזו נכבשה ללא קרב שנה קודם לכן, פירק את הטירה בה והעלה את העיירה באש.

בשנת 1636, במהלך מלחמת שלושים השנים, נכבשה העיירה על ידי כוחות קיסריים וספרדיים. היא נכבשה חזרה שנה לאחר מכן על ידי חיילים צרפתים. באוגוסט 1653 הייתה העיירה נתונה תחת מצור של הספרדים בפיקודו של לואי השני דה בורבון, נסיך דה קונדה, שפלש לפיקרדי. עד לחתימת שלום הפירנאים הייתה העיירה סמוכה מאד לגבול, וגם בתקופת המשטר הישן הייתה רואה בקו החזית הראשון.

במלחמת העולם הראשונה ספגה רואה נזקים רבים, במיוחד בעת מתקפת האביב ומתקפת מאה הימים. במהלך הקרב על הסום ונסיגת הכוחות הגרמניים לקו הינדנבורג, הרסו הגרמנים בצורה שיטתית את התעשיות בעיירה. במרץ 1918 כבשו הגרמנים את רואה, אך העיירה נכבשה בחזרה על ידי מדינות ההסכמה במתקפת מאה הימים. במלחמת העולם השנייה הופגזה העיירה בצורה ניכרת, וכ-40% ממבני העיר נהרסו.

גאוגרפיה

רואה שוכנת במישור חבל סנטר על גדות נהר האוור, סמוך לשפכו של נחל סן-פרמן אל הנהר. באזור זה קרקעות סחף פוריות עשויות חרסית וטין ומתחתן אבן גיר.

אוכלוסייה

אוכלוסיית רואה מונה, נכון למפקד 2007, 6,233 נפש. אומדנים לגבי 2012 מעריכים כי האוכלוסייה קטנה במהלך שנים אלה. האוכלוסייה בעיירה מבוגרת יחסית, עם 23% מהאוכלוסייה מעל גיל 60.

כלכלה

כלכלת העיירה מבוססת על תעשיות חקלאיות ושירותים. מלבד זאת, קרבתה לכביש המהיר פיתחה בה תעשיית שירותי רכב.

אתרים

כנסיית סן-פייר

כנסיית סן-פייר מן המאה ה-12 היא כנסייה קתולית אשר שופצה לראשונה במאה ה-16, ולאחר הנזק שהוסב לה במלחמת העולם הראשונה, שופצה בסגנון האר דקו, למעט בית המקהלה אשר בנוי בסגנון גותי לוהב ונשמר מהרס. כנסייה עתיקה נוספת בעיירה היא כנסיית סן-ז'יל מן המאה ה-15, אשר נבנתה על שרידי כנסייה מן המאה ה-13 שעלתה באש בשנת 1475. בזמן המהפכה הצרפתית הולאמה כנסיית סן-ז'יל ויועדה להריסה, אולם עקב התנגדות התושבים לבסוף נשארה עומדת על תלה.

חומות העיר, אשר נבנו לראשונה במאה ה-11, שופצו במאה ב-15 ושרידיהן עדיין ניכרים בעיר. בחומות הוצבו שבעה מגדלים ונפתחו בהן שלושה שערים. במגדל סן-לורן ניתן לראות את שרידי הקליעים שנורו במהלך המצור על רואה ב-1653.

בית העיירה, שנבנה בפיקוחו של ארתור רנייה ב-1932, לאחר שבית העירייה הקודם נהרס כליל בנסיגת הגרמנים בשנת 1917, נמצא בכיכר הנשק (place d'Armes), אשר נקראה לימים גם כיכר בית העיירה. חלקו החיצוני מזכיר במעט את בית העיירה הקודם, אולם הסגנון המאפיין את חוצו של המבנה הוא של אדריכלות התקופה בין מלחמות העולם.

ערים תאומות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רואה בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0