רוברט פטנאם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה. פרופ' רוברט דייוויד פטנאםאנגלית: Robert David Putnam; נולד ב-9 בינואר 1941 בפורט קלינטון, אוהיו) הוא חוקר בתחום מדע המדינה ופרופסור באוניברסיטת הרווארד.

עבודתו האקדמית

פטנאם עוסק במדיניות ציבורית בבית-הספר לממשל על-שם קנדי באוניברסיטת הרווארד. הוא מלמד פוליטיקה אמריקנית, יחסים בינלאומיים, פוליטיקה השוואתית ומדיניות ציבורית. שימש ראש החוג לממשל בהרווארד, מנהל המרכז לעניינים בינלאומיים ודיקן בית הספר לממשל ע"ש קנדי.

פטנאם חיבר מאמרים וספרים רבים, בהם "משחקים באולינג לבד: הנפילה וההתחדשות של הקהילה האמריקנית" ו"עדיף ביחד: שיקום הקהילה האמריקנית". בחיבורים אלו ובמאות פרסומים וראיונות בכלי התקשורת, הביא למרכז הדיון הציבורי את מושג ההון החברתי והצביע על ההידרדרות של הלכידות חברתית וההשתתפות האזרחית בחברה האמריקאית, וכן את חשיבותם של אמון, תחושת שותפות ומנגנונים התנדבותיים של שיתוף פעולה לרווחתן של קהילות.

פטנאם הצליח להחדיר את מושגי ההון החברתי גם לשיח של קובעי מדיניות, כך למשל הביא לשילוב מונחים אלו בדוחות הבנק העולמי. הוא שימש כיועץ מיוחד לנשיא ארצות הברית, ביל קלינטון, ומאוחר יותר גם כיועץ לראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר.

פטנאם הוא מייסד סמינר "סאגוארו", המפגיש אנשי תאוריה עם אנשי שטח מובילים, כדי ללבן רעיונות לחיזוק הסולידריות החברתית בארצות הברית.

ספרו "לשחק באולינג לבד"

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – לשחק כדורת לבד

בשנת 2000 פרסם רוברט פטנאם את הספר "לשחק באולינג לבד" ("Bowling Alone"), שעורר עניין רב בארצות הברית וברחבי העולם. פטנאם בחן בספרו מגוון של קבוצות ומוסדות חברתיים אמריקאים: מפלגות, כנסיות, מועדוני ספורט, קבוצות לריקמה בצוותא, ארגוני צדקה של מתנדבים, חוגים, ליגות חובבים, קמפיינים לקידום מטרות ציבוריות, מפגשי תרבות, וכמעט כל מוסד או מקום שבו בני אדם נפגשים ועושים משהו בצוותא (שאינו רק קניה ומכירה) נכלל בסקירה רחבה זו. המסקנה, על פי הספר, היא כי כל המוסדות הללו, בלי יוצא מן הכלל, נמצאים בנסיגה והידלדלות. מספר המשתתפים בהם הולך ופוחת, ובכל שנה נסגרים רבים מהם, בכל רחבי ארצות-הברית. מאז שנות השבעים עוזבים האמריקאים את מרחבי הפעילות המשותפת בקצב גדל והולך.

"Bowling Alone" הביע תחזית פסימית לחברה האמריקאית. כותרת המשנה של הספר היא: "קריסתה ותחייתה של הקהילה האמריקאית". פטנאם מציג בספר קריאה נרגשת להחייאת הקהילה האמריקאית, כצעד אפשרי והכרחי לשם בנייתו מחדש של ההון החברתי המורכב מאמון, השתתפות, ויכולת ממשית של האמריקאים לעצב יחד עם קהילתם את חייהם.

ביקורו בישראל

בנובמבר 2003 ביקר פטנאם בישראל כאורח הסוכנות היהודית והחוג למדיניות ציבורית בפקולטה למדעי החברה באוניברסיטת תל אביב. הוא הרצה בפני בכירים באקדמיה, סטודנטים ומובילי תוכניות חברתיות. בביקור בישראל אמר: "פוליטיקה מתקדמת לא יכולה לצמוח יש מאין. היא צריכה להיבנות על חידוש המארג החברתי... זה לא יכול לקרות במדינות שבהן מכהנות ממשלות מעודדות שחיתות, ושהאמון ביניהן לבין האזרחים נפגם. אלה, יותר מכל דבר אחר, מהוות סכנה אמיתית להון החברתי".[1]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רוברט פטנאם בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0