רנדל מונרו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רנדל מונרו
רנדל מונרו
רנדל מונרו
לידה 17 באוקטובר 1984 (גיל: 39)
לאום אמריקאי
תחום כתיבה יוצר קומיקס מקוון
יצירות בולטות xkcd
החתימה של מונרו.

רנדל פטריק מונרואנגלית: Randall Patrick Munroe; נולד ב-17 באוקטובר 1984)[1] הוא אמן אמריקאי, מתכנת[2] ולשעבר מהנדס רובוטיקה בנאס"א[3], הידוע בעיקר בתור היוצר של הקומיקס המקוון xkcd. הוא והקומיקס הפכו לתופעת קאלט, והוא אחד מבין קבוצה קטנה אך מתפתחת של מאיירי קומיקס מקוון מקצועיים[2].

קומיקס מקוון

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – xkcd

Webcomic xkcd - Wikipedian protester.png

xkcd הוא קומיקס של דמויות גפרורים הנוגע בנושאים במדעי המחשב, טכנולוגיה, מתמטיקה, מדעים, שפה, תרבות פופולרית, ורומנטיקה.

במקור מונרו השתמש ב-xkcd בתור שם מסך מתוך מחשבה שכינוי נטול משמעות לא ימאס עליו במשך הזמן. הוא קנה את הדומיין, אך לא השתמש בו עד שהחל לפרסם בו את הציורים שלו בספטמבר 2005[4]. לקומיקס ישנה עדת מעריצים נאמנה מאוד. מונרו אמר "אני חושב שרצועת הקומיקס שהביאה לי את כמות התגובות הגדולה ביותר היא זו עם הרמזורים"[3].

מונרו מפיץ את היצירות שלו תחת רישיון של קריאייטיב קומנס, וטוען שההחלטה נבעה לא רק מתוך תמיכה בתנועת התרבות החופשית, אלא גם מכיוון שהדבר הגיוני מבחינה עסקית[5]. הכנסותיו מגיעות ממכירה של מוצרים נלווים, ובכלל זה מכירה של אלפי חולצות טי בחודש[2].

הפופולריות של הקומיקס בקרב מעריצי מדע בדיוני זיכתה את מונרו במועמדות לפרס הוגו ב-2011[6], ושוב ב-2012[7]. בשנת 2014 מונרו זכה בפרס הוגו בקטגוריית הרומן הגרפי הטוב ביותר על רצועת הקומיקס "זמן" ("time")[8][9].

פרויקטים אחרים

מונרו הוא היוצר של האתרים "thecutest", "thefunniest" ו-"thefairest" בהם מוצגות לגולש שתי תמונות ועליו לבחור אחת מהן, מתוך מטרה לאתר בסופו של דבר את התמונה המוצלחת ביותר.

הוא הרים את האתר "WetRiffs" בתור בדיחה, כחודש לאחר שצייר את רצועת הקומיקס "חוק 34", "בקינה על המחסור בתמונות-עם-גיטרה-במקלחת באינטרנט"[10].

אתר אחר שלו, "LimerickDB" עודד בזמנו איסוף ויצירה של חמשירים, אך כעת איננו נגיש.

הוא החל ויקי של geohashing המבוסס על אחד מהקומיקסים שלו שמכיל אלגוריתם ליצירת קואורדינטות גאוגרפיות פסודו רנדומליות בכל אזור בעולם מדי יום[11].

הוא יצר גם אתר בשם "?What If" שבו גולשים שואלים שאלות אבסורדיות, בדרך כלל בנושא פיזיקלי/מתמטי, והוא עונה עליהן בהתבסס על הידע שלו ועל מקורות שונים באינטרנט. תוכן האתר יצא בספטמבר 2014 בצורת ספר[12] (ובשנת 2016 גם בתרגום לעברית תחת הכותרת "מה אם?").

נוסף על תחזוקת האתרים שלו, מונרו גם עוסק בצילום באמצעות עפיפונים, תחום שבו מצלמות מחוברות לעפיפונים על מנת לצלם מבנים ואת פני השטח[13].

השוואה בין כמויות שונות של קרינה ביחידות של זיוורט, החל במנות חסרות השפעה וכלה במנות קטלניות.

בתגובה לדאגה בעניין סכנות הקרינה שנפלטה במסגרת האסון הגרעיני בפוקושימה ב-2011, ועל מנת לתקן את מה שהוא תיאר כסיקור "מבלבל" של רמות הקרינה בתקשורת, מונרו יצר תרשים המשווה בין רמות שונות של קרינה. התרשים אומץ במהירות על ידי כתבים מהעיתונות הכתובה והאלקטרונית, ובכלל זה היו קישורים אליה מהגרסאות המקוונות של הגרדיאן[14] והניו יורק טיימס[15]. בעקבות בקשות שהועלו להדפיס את התרשים ולתרגם אותו ליפנית, מונרו שיחרר אותו לרשות הציבור, אך ביקש שעובדת היותו לא מומחה בתחום תוזכר בבירור בכל הדפסה של התרשים[16].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רנדל מונרו בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0