רשויות עירוניות של רפובליקת מולדובה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Crystal Clear app help index.svg
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

Gnome-edit-clear.svg
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: ניסוחים, שמות.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: ניסוחים, שמות.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.

רשות עירונית או מוניצ'יפיורומנית:municipiu ברבים - municipii מוניצ'יפי) היא יחידה טירטוריאלית-מנהלית של רפובליקת מולדובה. יחידה זו היא עיר בעלת מעמד מיוחד. ברפובליקה קיימות 13 רשויות עירוניות: קישינב, טירספול[1], בלץ, בנדר ([2], קומרט, קאהול, אונגני, סורוקה, אורהיי, צ'אדר-לונגה, אדינץ, חנצ'שט וסטרשן.

רשימת הרשויות העירוניות

Nr. רשות עירונית (מוניצ'יפיו) אוכלוסייה (מפקד 2004)
1 קישינב 712,218
2 טירספול 144,199
3 בלץ 127,561
4 בנדר 103,151
5 קאהול 35,388
6 אונגן 32,530
7 סורוקה 28,362
8 אורהיי 25,641
9 קומרט 23,327
10 צ'אדר-לונדה 19,401
11 סטרשן 18,320
12 אדינץ 15624
13 חנצ'שט 15281

מעמד הרשות העירונית

בהתאם לחוק לגבי החלוקה הטריטוריאלית-מנהלית של רפובליקת מולדובה שנכנס לתוקף ב-29 בינואר 2002 הרשות העירונית - ה- municipiu - הוא יישוב עירוני, בעל תפקיד מיוחד בחיי הכלכלה, החברה והתרבות, המדע, החיים הפוליטיים והמנהליים של המדינה, ושיש לו תשתית טובה בתחום התעשייה והמסחר, מוסדות חינוך גבוה, מרכזי תרבות ולבריאות. הרשויות העירוניות הן סוג של יחידות מנהליות ראשוניות. אולם הן אינן חלק מהנפות או ה"ראיונים". יוצא מן הכלל הוא הרשות העירונית קומרט שהיא חלק מהיחידה הטריטורליאת האוטונומית גגאוזיה.

הרכב

הרשות העירונית יכולה לכלול יחידות טיטוריאליות-מנהליות ראשוניות נוספות כמו ערים, כפרים וכפרים גדולים (קומונה). למשל הרשות העירונית קישינב כוללת 6 ערים ו-22 כפרים (מתוך הכפרים, 20 מאוחדים ב-8 כפרים גדולים ושתיים אחרות נכללו בתוך אחת הערים). הרשות העירונית בלץ כוללת שני כפרים, הרשות העירונית בנדר -כוללת כפר אחד. הרשויות העירוניות טירספול וקומרט אינן כוללות אף יישוב אחר.

מוסדות השלטון

המוסד העומד בראש הרשות העירונית הוא מועצת הרשות (מועצת ה"מוניצ'יפיו") וראש העירייה (בקישינב - ראש העייריה הכללי). ליישובים המהווים חלק מהרשות העירונית יש עיריות מלשהם המתואמות על ידי מועצת הרשות העירונית. חברי מועצת הרשות העירונית או היועצים- נחברים לתקופה של ארבע שנים. מספר חבריה תלוי במספר תושבי הרשות העירונית. למשל, לקישינב יש 51 יועצים, לעיר בלץ - 35. הרשות העירונית קישינב היא בירת הרפובליקת מולדובה לצד ראש עיריית קישינב נבחרים שלושה סגני ראש העיר מקרב חברי מועצת הרשות.

היסטוריה

1995—1998

הרשויות העירוניות הראשונות שהוכרזו ברפובליקת מולדובה הופיעו בשנת 1995. קיבלו מעמד זה ארבע ערים בלבד: קישינב, טירספול, בלץ ובנדר.

1998—2001

ב-1998 ברפובליקת מולדובה הונהגה רפורמה טריוטוריאלית-מנהלית שהתאפיינה בחלוקה למחוזות (ברומנית:"ז'ודץ" וברוסית:"אוייזד") בדומה לרומניה השכנה ולחלוקה שהייתה קיימת בממלכת רומניה בין שתי מלחמות העולם. הוגדל מספר הרשויות העירוניות ל-14:קישינב, טירספול, בלץ, בנדר, קומרט, קאהול, רבניצה, אורהיי, סורוקה, אונגנן, חנצ'שט, אדינץ, קאושן, טרקליה.

משנת 2001 ועד היום

בשנת 2001 עם עלייתה לשלטון של מפלגת הקומוניסטים של מולדובה הוחזרה החלוקה ל"ראיונים" או נפות, לפי הדגם הסובייטי, ומספר הרשויות העירוניות הופחת לחמש:קישינב, טירספול, בלץ, בנדר וקומרט[3]. אחרי שבשנת 2009 זכתה בבחירות לפרלמנט "הקואליציה הפרו-אירופית", התחילה רפובליקת מולדובה מסלול לכיוון הצטרפותה לאיחוד האירופי. הוחל בשינויים גם בחלוקה המנהלית. ביולי 2014 אושרה בקריאה ראשונה הענקת המעמד של רשות עירונית לערים קאהול, אורהיי, סורוקה ואונגן. כמו כן הועלתה ההצעה להעניק מעמד זה גם לערים אדינץ, חנצ'שט, וצ'ימישליה. ב־3 בנובמבר 2016 השינויים בכיוון זה נקבעו באופן רשמי, כשהפרלמנט של מולדובה אישר בקריאה שנייה את הפיכתן של שמונה הערים קאהול, אדינץ, חנצ'שט, אורהיי, צ'אדר -לונדה, סטרשן, אונגן וסורוקה - לרשויות עירוניות[4]. החוק נכנס לתוקף ב-13 באפריל 2017.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0