שאול כרמלי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תמונה חופשית

שאול כרמלי (1927 - 14 בדצמבר 2016) - יליד סוריה. מהעולים ארצה בדרך היבשה במסגרת תנועת ההעפלה מארצות המזרח. גויס כמסתערב למחלקה הערבית ונשלח לבירות ודמשק. לאחר קום המדינה שירת באגף המודיעין.

ביוגרפיה

שאול כרמלי נולד ב-1927 כשאול בוקעי בעיר חאלב שבסוריה ליוסף וזהבה בוקעי (שהייתה אשתו השנייה של יוסף). אביו היה דרשן בבית הכנסת הגדול של חאלב ושאול למד בנעוריו בתלמוד תורה. ב-1939 נפטר אביו ושאול נשלח לבית יתומים בעיר. לאחר שנים ספורות נפטרה גם אימו ושאול התגורר אצל קרובי משפחה. ב-1943 נפגש שאול עם יונה כהן שהיה שליח המוסדות הלאומיים למדינות ערב בנושאי חינוך ועלייה. וזה ארגן את עלייתו ב-1944, ברגל, דרך לבנון וכפר גלעדי.

לאחר עליייתו ארצה הגיע לכפר סבא ובסופו של דבר הגיע לקיבוץ נען שם גר אחיו החורג, ניסים. בתקופת שהותו בקיבוץ שינה את שמו מ"בוקעי" ל"עייני" והתחבר לקבוצת יוצאי סוריה שחיו בקיבוץ. מהקיבוץ יצא להכשרה של הפלמ"ח בקיבוץ גבת שם גויס על ידי בני מרשק ליחידת מסתערבים. שאול החל תהליך הכשרה לתפקיד מסתערב ומשימתו הראשונה הייתה לרגל ביפו הערבית אחר התוכניות של הכוחות הערבים. בפברואר 1948 נשלח לעיר התחתית בחיפה הערבית, בשם הכיסוי "תאופיק אסעד", שם התאכסן במלון והחל להסתובב בין תושבי העיר. בין השאר גילה את מקומו של מוסך רכב בו הוכנו מכוניות תופת וסייע ליעקובה כהן לפוצץ את המקום.

בעקבות שחרור חיפה באפריל 1948 הורו לו מפקדיו להצטרף לפליטים שברחו מהעיר, על גבי אוניה, לביירות. בהגיעו לעיר השתמש בכסף שניתן לו כדי לפתוח בית קפה ולאחר שקיבל משדר רדיו החל לשדר ידיעות למפעיליו בארץ. בין הפעולות בהן היה מעורב ניתן למנות את:

  • נובמבר 1948 - מבצע דוד - פיצוץ היאכטה "איגריס" בנמל ביירות במהלך הכשרתה לאוניית מלחמה עבור הצי המצרי[1][2]
  • איסוף מידע לקראת פיצוץ מאגרי הנפט בנמל טריפולי של לבנון (פעולה שלא יצאה לפועל בסופו של דבר).
  • איסוף נתונים על פעילים אחרים במחלקה הערבית שנעלמו (כמו יעקב בוקעי, עזרא עפגין (חורין) ודויד מזרחי שנרצחו ומקום קבורתם לא נודע).

ב-1949, לאחר תקופה בביירות נשלח שאול לדמשק. בתקופת שהותו בעיר החל ללמוד צרפתית בבית הספר ברליץ שם קשר קשרים טובים עם בעל המקום ועם קצינים סורים שבאו אף הם ללמוד במקום. באחת ממשימותיו נשלח לאסוף מידע על אזור אל-מאזה ובדרכו לשם גילה את שבויי המושבה משמר הירדן דבר שסייע לשחרורם. אולם במהלך פעילות זו החלו השלטונות לחשוד בו ולכן נטש את דמשק וחזר לביירות וביולי 1949 נסע במונית לכפר בינת ג'בייל ומשם עבר ברגל את הגבול בסיועו של מפקד היחידה שמריה גוטמן.

לאחר חזרתו ארצה המשיך לשרת מספר שנים בחיל המודיעין תחילה בתפקיד מושל צבאי ואחר כך בתחום חקירת שבויים ואימון לוחמים. לאחר פרישתו ממערכת הביטחון עסק בתחום המיסוי עד יציאתו לגמלאות.

משפחתו

שאול נישא ליהודית לבית לופס (בתקופה בה נישא שינה את שמו מעייני לכרמלי). לזוג נולד בן (יוסף) ושלוש בנות (זהבה, דבורה ואיה)

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ האונייה שימשה לפני כן כספינת מלחמה נאצית וספינת טיול של אדולף היטלר
  2. ^ ל. מיכאל, 16 שנה לפעולה נועזת של חיל הים בה פוצצה אנייתו של היטלר שעגנה בנמל ביירות, דבר, 25 במרץ 1965