שאטו או-בריון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שאטו או-בריון

שאטו או-בריון (צרפתית: Château Haut-Brion) היא אחוזה ויקב המיצרים יין בורדו. האחוזה נמצאת בעיר פסאק שבגראב, במחוז ז'ירונד שבצרפת. היקב מסווג כ"גידול ראשון" לפי סיווג היינות של 1855 בבורדו. הכרם משתרע על פני 109 אקרים (441,000 מטרים מרובעים) המפיקים 12,000 עד 15,000 ארגזי יין מדי שנה (ארגז מכיל תריסר בקבוקים). ממוקם באזור גראב, זוהי האחוזה היחידה שאינה נמצאת במדוק ושנכללה בסיווג היינות של 1855.

היסטוריה

אף על פי שסבורים שהענבים גדלים בשטח האחוזה מאז ימי הרומאים, המסמך הקדום ביותר המצביע על עיבוד חלקת אדמה מתוארך לשנת 1423. [1] שאטו או-בריון מוזכר לראשונה ב-1525 כאשר ז'אן דה פונטה נשא לאישה את ג'ין דה בלון, שהביאה עימה בנדוניתה את אדמת או-בריון. או-בריון היה הגידול הראשון שיבואו לארצות הברית תועד בכתובים, היה זה כאשר תומאס ג'פרסון רכש שישה ארגזים במסגרת טיוליו בצרפת ושלח אותם לאחוזתו בווירג'יניה. [2] או-בריון היה בבעלותם של אישים רמי מעלה ובהם: אדמירלים, ארכיבישוף, מצביא בכיר בצבא צרפת, מושל אקיטן, שלושה מראשי העיר של בורדו, שארל-מוריס דה טליראן, ומאוחר יותר היה שגריר ארצות הברית בפריז, ודאגלס דילון, ששימש כשר האוצר של ארצות הברית כאשר ג'ון פיצג'רלד קנדי כיהן כנשיא. כיום השאטו נמצא בבעלותה של הדוכסית דה מוכי, נכדתו של הבנקאי האמריקאי קלארנס דילון, עומדת בראש החברה הציבורית דומיין קלארנס דילון, וכך נהיה או-בריון לראשון שבגידולים הראשונים שהוא בבעלות אמריקאית.

בשנות השישים היה או-בריון הראשון שבין הגידולים הראשונים שהשתמש במכלי תסיסה מפלדת אל-חלד.

תהליך עשיית היינות

באדמת שאטו אובריון 55% מהגפנים הנטועות הן מזן ענבים של קברנה סוביניון, 25% מרלו, 20% קברנה פראן. גילן הממוצע של הגפנים הוא 30 שנה.

היין הראשון (Grand Vin) הקרוי שאטו או-בריון (ליקב גם יין שני) מותסס במכלי פלדת אל-חלד ומיושן בחביות מעץ אלון חדשות במשך 24 עד 27 חודשים, ומזוקק בעזרת שישה חלבוני ביצה לחבית. היינן הוא ז'אן-פיליפ דלמאס, שמאמין בתסיסה מבוקרת, אולם חמה וקצרה. כותב היומן המפורסם סמיואל פיפס (שכינה את השאטו בשם הו-בריאן (Ho-Bryan)), הפילוסוף ג'ון לוק, הקרדינל רישלייה ונשיא ארצות הברית תומאס ג'פרסון כתבו אודות איכותו הייחודית של היין המופק באו-בריון.

הבקבוק

למרבה הפלא, בקבוק יין שאטו או-בריון דומה יותר בצורתו לזה המקובל ביינות בורגון, מאשר לצורתם של בקבוקי יינות בורדו.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שאטו או-בריון בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ דומיין קלארנס דילון: יינות: שאטו או-בריון
  2. ^ K. MacNeil The Wine Bible pg 134 Workman Publishing 2001 מסת"ב 1563054345