שטיח שיר השירים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שטיח "שיר השירים"
שטיח שיר השירים003.jpg
מידע כללי
מעצב יעקב קנטרוביץ'
תאריך יצירה 19101914
טכניקה וחומרים צמר וכתנה; אריגת קשרים
ממדים בס"מ
אורך 170
רוחב 100
נתונים על היצירה
מספר יצירה ABS 331
מיקום אוסף מוזיאון ישראל, ירושלים

שטיח "שיר השירים" הוא כינויו של שטיח שעוצב על ידי יעקב קנטרוביץ' עבור מחלקת השטיחים של בצלאל, בית מדרש לאמנות ולמלאכות-אמנות.

תיאור

יעקב קנטרוביץ', מנהל מחלקת השטיחים של בצלאל, עיצב את השטיח בין השנים 19101914. בחלקו התחתון של השטיח מופיעה הכתובת "שיר השירים", והיא העניק לו את שמו.

עיצוב השטיח כולל מסגרת המורכבת משלושה רגיסטרים (רצועות אורך). הרגיסטר החיצוני מורכב מחזרה של הטקסט "שיר השירים". ברגיסטר הפנימי חוזר הפסוק מתוך "שיר השירים" (ב', יב'-יג') - "הנצנים נראו בארץ עת הזמיר הגיע וקול התור נשמע בארצנו התאנה חנטה פגיה והגפנים סמדר נתנו ריח". במרכז החלק התחתון של השטיח מופיע שוב הטקסט "שיר השירים". בין הפסוקים מופיע רגיסטר עיטורי ובו דימויים של ציפורים, טווסים, מזרקות מים ואשכולות גפנים. מרכז השטיח מוקדש לתיאור גן שבמרכזו עץ תמר גדול. סביבו מתוארות חיות כגון ציפורים שונות, צבי וכבש. מקור של חלק מן הדימויים, הוא באמנות הרומית-ביזנטית.

מספר שטיחים נארגו על בסיס עיצובו של קנטרוביץ' ב"בצלאל" ואחר כך בחברת-הבת לשטיחים של בצלאל - "מרבדיה". עותק של דוגמת שטיח זו הוצגה בתערוכת "בצלאל" באודסה בשנת 1911.[1] תוכנית לדגם מצוייה באוסף יצחק אינהורן. היא הוצגה, לצד שני שטיחים מדגם זה, בתערוכה '"בצלאל" של שץ' במוזיאון ישראל (ה'תשמ"ג).[2] אחד מן השטיחים המוקדמים, שמקורו באוסף אלן ב. סליפקה, נמצאה כיום באוסף מוזיאון ישראל.[3] במוזיאון נמצא גם שטיח נוסף, שנוצר בתקופה מאוחרת יותר על ידי "מרבדיה". עותקים נוספים נמצאים באוספים פרטיים.[4]

הערות שוליים

  1. ^ ראו: שילה-כהן, נורית (עורכת), "בצלאל" של שץ, 1903-1929, מוזיאון ישראל, ירושלים, תשמ"ג, עמ' 162, תצלום 34.
  2. ^ ראו: "בצלאל" של שץ: רשימה קטלוגית של החפצים בתערוכה, מוזיאון ישראל, ירושלים, 1982.
  3. ^ ראו: מבחר מאוסף אלן ב' סליפקה במוזיאון ישראל, מוזיאון ישראל, ירושלים, 2008, עמ' 71
  4. ^ ראו לדוגמה: שטיח תוצרת "מרבדיה" – שיר השירים – ירושלים, שנות ה-20, מכירה פומבית 64, היסטוריה ותרבות יהודית וישראלית, קדם, ירושלים, 2019, עמ' 207
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0