שלולית החורף בשפיר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שלולית החורף שוכנת בתחומי המועצה האזורית שפיר סמוך לקיבוץ עין צורים, בין קריית מלאכי לאשקלון. השלולית הוקמה לתחייה על ידי גורמים מקומיים ובסיוע קק"ל, וכיום היא מתוחזקת על ידי המועצה האזורית שפיר. אפשר לזהות את המקום לפי עצי אקליפטוס גבוהים הנמצאים מסביב לשלולית החורף. בשיא גודלה השלולית יוצרת אגם יחסית גדול (100X50 מ'), שעומקו הגיע בעבר לכ-2.5 מטר. שלולית החורף נועדה לשמש מעין שמורת טבע, אתר לימודי לבית הספר היסודי ולחטיבת הביניים שפיר הסמוכים, ומקום בילוי בחיק הטבע לציבור הרחב. אדריכלית הנוף אילנה קליין תכננה את המקום בהתאם לכך.

היסטוריה

בעבר הבריכה שימשה את חקלאי הכפר הערבי סוואפיר א-שארקיה להשקיית העדרים והגידולים החקלאיים של הכפר. ייתכן שהשם סוואפיר הגיע משמו הקדום של היישוב שפיר, שנזכר במקרא בספר מיכה: "עברי לכם יושבת שפיר... לא יצאה יושבת צאנן מספד בית האצל יקח מכם עמדתו" (מיכה א' 11).

ככל הנראה אנשי הכפר יצרו את הבריכה על ידי יצירת סכר, שאצר מאחוריו מים בחורף. לאחר מלחמת העצמאות חרב הכפר וגם הסכר נעלם. למרות זאת, השלולית העקשנית המשיכה להתמלא בחורף במי גשם והייתה פינת חמד, שנקראה בפי תושבי המקום "האגם". הניקוז הטבעי התבטל לאחר שממזרח לבריכה נבנו אתר קראווילות ותחנת הדלק, והשלולית התייבשה. בשנת 2006 פנו חברים מקיבוץ עין צורים ומורות לביולוגיה מבית הספר האזורי הסמוך לבריכה למועצה האזורית שפיר בבקשה לשקם את השלולית, והמועצה השיבה בחיוב. בשיתוף פעולה עם קק"ל שהעמידה את התקציב למשימה ועם משרד החקלאות ופיתוח הכפר החל השיקום של השלולית. מי שהוביל את התהליך היה מושקו רום, איש רשות נחל וניקוז שורק-לכיש ותושב מושב שפיר הסמוך. בינואר 2012 השלולית התחברה מחדש לאגן הניקוז שלה. עשרה ימים לאחר מכן ירדה כמות משמעותית של גשמים מה שהביא למילוי השלולית. מפלס המים שבה עבר את "הקו האדום העליון" שלה והעודפים זרמו לנחל לכיש הסמוך.

חי וצומח

בחורף פוקדים את שלולית החורף עופות מים רבים ובהם אגמית, מגלן חום, סופית, אנפה אפורה ולבנית קטנה. עופות אלה מגיעים בשביל השלל רב של החרקים והיצורים הזעירים האחרים שחיים במים.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0