שמואל פינקלשטיין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אמן ריקה. שמואל פינקלשטייןפולנית: Samuel Finkelstein;‏ 18951942) היה צייר יהודי בפולין שבין מלחמות העולם, שנספה במחנה ההשמדה טרבלינקה.[1]

ביוגרפיה

פינקלשטיין נולד בסנדומייז', במחוז רדום בפולין הקונגרסאית. הוא סיים לראשונה בית ספר למסחר, אך לא היה מרוצה מהמקצוע אותו למד והחל לצייר. חבריו ובני משפחתו הציעו לו ללמוד שיעורי אמנות, ובשנים 1913–1914 הוא נרשם לאקדמיה לאמנויות בקרקוב שם למד בהוראתו של וויצ'יך וייס מתנועת פולין הצעירה. לאחר מלחמת העולם הראשונה הוא התיישב בלודז', שם הציג תערוכות.

שמואל פינקלשטיין, "טבע דומם", ציור שמן, 1932

הוא הפך לחבר בעמותת הציירים "סטארט" ובאגודת האמנים בעיר לודז'. הוא גם נסע בקביעות לאזורים שונים בפולין ולכפר האמנים קז'ימייז' דולני. הוא התחיל להיות פעיל בסצנת האמנות בקרקוב כשהצטרף ל"גילדת האמנים Jednoróg" - קבוצת בוגרי האקדמיה בקרקוב - והציג איתם תערוכות משותפות.[2] הוא גם השתתף בפעילות הקהילה היהודית וצייר סצנות מחיי היומיום.[3] הוא נכלל בתערוכת התרבות היהודית "העולם התעורר" שארגן מוזיאון מחוז נובי סאץ'.[4]

אף שהיה מזוהה בעירו עם הקונסטרוקטיביסט אוונגרד והיה מיודד עם אמנים כמו ולדיסלב סטרזמנסקי,[5] קטרינה קוברו וקרול הילר, ציוריו נשאו את הסגנון המסורתי האימפרסיוניסטי במוטיבים, בצבעים ובעבודת המכחול שלו. כשפינקלשטיין נסע לקז'ימייז' דולני, הוא צייר את חיי היהודים בחוץ כפי שראה אותם. חיים גולדברג, צייר יהודי-פולני יליד קז'ימייז', נזכר באמן כשעמד לבדו וצייר בשדה.

שמואל פינקלשטיין נספה בשנת 1942 בטרבלינקה.[6]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שמואל פינקלשטיין בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ ArtNet listing
  2. ^ "Wystawa Cechu Artystów Plastyków "Jednoróg" w Pałacu Sztuki Towarzystwa Przyjaciół Sztuk Pięknych w Krakowie". Koncern Ilustrowany Kurier Codzienny - Archiwum Ilustracji (בפולנית). Zbiory NAC on-line. באפריל 1933. נבדק ב-18 באוגוסט 2012. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ Warszawskie Targi Sztuki (Warsaw Trades of Art): Sztuka Dawna (Old School), page 30
  4. ^ Nadwiślańskie Museum of Kazimierz Dolny branch Museum branch exhibit, "World Evoked” exhibition of Jewish culture (.doc file)(הקישור אינו פעיל, May 2018)
  5. ^ Monoskop: Wladyslaw Strzemiński
  6. ^ ArtFacts Net, Samuel Finkelstein listing
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0