שרל אלטורפה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שרל אלטורפה בסביבות 1919

שרל אלטורפהצרפתית: Charles Émile Altorffer; ‏1881, וורת (אנ') שבחבל גראנד אסט - 1960, שטרסבורג) היה כומר, פוליטיקאי מאלזס וחסיד אומות העולם מצרפת.

קורות חיים

אלטורפה למד תאולוגיה בשטרסבורג בין השנים 1900-1906. לאחר הסמכתו לכמורה שרת במספר קהילות באזור אלזס. בין השנים 1919-1929 היה כומר בוויסמבור. הוא היה פעיל במיוחד בתחום החברתי, וסייע לבני קהילתו בתחומי ההשקעות, החיסכון, ייסוד מעונות יום לילדי עובדים, שיעורי ערב למבוגרים, מוסדות לשיקום נכים וספריות ציבוריות. עם חזרת אלזס משלטון גרמניה לשלטון צרפת בסוף מלחמת העולם הראשונה (אז ויתרה גרמניה על האזור לטובת צרפת תחת הסכם ורסאי), הצטרף אלטורפה למפלגה הרפובליקאית הדמוקרטית הימנית הצרפתית (אנ') והיה נציג שטרסבורג באספה הלאומית של צרפת ב-1919. בהיותו חבר האספה הלאומית המשיך לפעול לקידום הנושאים החברתיים שלמענם פעל בקהילתו ולאימוץ של החקיקה הצרפתית הפדרלית בחבל מגוריו, אלזס-לורן - בעיקר בתחום הפיסקלי, בתחומים חברתיים ובתחום הפנסיות.

אלטורפה היה תחת ביקורת של הפרוטסטנטים במחוזו, שסברו כי הוא תחת השפעה קתולית חזקה, ובשנת 1928 הפסיד את מושבו באספה הלאומית. הוא מונה על ידי רמון פואנקרה לתפקיד מנהלתי.

פעילותו בתקופת השואה

בתקופת השואה ומלחמת העולם השנייה, לאחר כיבוש צרפת בידי גרמניה, החל אלטורפה לפעול בשורות הרזיסטנס. הוא סייע לארגונים יהודיים שפעילותם נאסרה על ידי הגסטפו. בין היתר העביר להם כספים בחשאי, ותוך סיכון חייו. בפעילות זו, ובפעילויות אחרות, הציל חייהם של יהודים רבים.

לאחר מלחמת העולם השנייה

בדצמבר 1944, לאחר שחרור צרפת, שב אלטורפה לאלזס וקיבל בחזרה את תפקידו המנהלתי באלזס ובמוזל. בשנת 1947 נבחר לתפקיד סגן ראש עיריית שטרסבורג מטעם מפלגת RPF ‏(אנ'). בשנת 1955, עם מות ראש העירייה, מונה אלטורפה לתפקיד זה. הוא פרש ב-1959 עקב גילו. בשנה זו קיבל את אות לגיון הכבוד. הוא כתב בקביעות לעיתון האלזסי Le Nouveau Messager (צר') וכתב רומן שיצא לאור בשנת 1956.

אלטורפה נקבר בבית הקברות סנט הלן בשטרסבורג (צר').

הנצחה

בשנת 2001 הוכר אלטורפה על ידי יד ושם בתור חסיד אומות העולם.

רציף בשטרסבורג נקרא על שמו.

קישורים חיצוניים


Yellow star Jude Jew.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא השואה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0