תג היער

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עניבת קורס תג היער וכפיסי העץ

תג היער הוא קורס הצופיות המתקדם ביותר בתנועת הצופים, בו לוקחים חלק בוגרי התנועה. מטרתו היא למקד ולמקצע את הפעילות התנועתית של בוגרי התנועה, תוך הקניית ערכים ותכנים צופיים. בתוכנית הקורס מבוטאת יכולתם, הכרתם וידיעתם של משתתפי הקורס בכל רזי הפעילות הצופית.

בדרך כלל, קורסי תג היער כוללים חלקים עיוניים בכיתה וחלקים מעשיים בשטח, ולרוב כוללים גם "כרטיס תג היער" אותו כל אחד מחניכי הקורס מקבל ועליו למלא אחר המשימות השונות בכרטיס בזמנו החופשי. דרך העבודה על הכרטיס, החניכים בוחנים את עצמם על הניסיון שנצבר במהלך הקורס[1].

בסיום הקורס, המשתתפים זוכים בכפיסי עץ של תג היער כאות הוקרה על הישג משמעותי במנהיגות ושירות ישיר לבני-נוער וצעירים. צמד כפיסי העץ הקטנים, אחד בכל רצועת עור (מחרוזת), נלבש סביב הצוואר כחלק ממדי הצופים. כפיסי העץ מגיעים ביחד עם עניבת צופים גדולה בצבע חום ועליה רקום סמל משובץ של שבט מקלרן, לכבודו של וויליאם דה בויס מקלרן, שתרם 7000 ליש"ט לרכישת פארק גילוול בשנת 1919, בתוספת 3000 ליש"ט נוספים לשיפוצים בבית שהיה באחוזה. כל אחת מעניבות תג היער ממוספרת, על-מנת שתישמר ייחודיותה.

היסטוריה

הכשרת צוות המדריכים של קורס תג היער בקליפורניה, 1962
קורס תג היער הראשון בפארק גילוול, ספטמבר 1919

זמן קצר לאחר הקמת תנועת הצופים, ראה רוברט באדן-פאוול את הצורך בהכשרת מדריכים. מחנות הכשרה ראשונים של הצופים נערכו בלונדון וביורקשייר. באדן-פאוול רצה הכשרה מעשית בחיק הטבע בצורת מחנה. מלחמת העולם הראשונה עיכבה את התפתחות הכשרת המדריכים, כך שהקורס הרשמי הראשון של תג היער לא יצא לפועל עד לשנת 1919[2][3][4]. פארק גילוול, ממש מחוץ ללונדון, נרכש במיוחד כדי לספק מקום לקורס וטקסי הפתיחה נערכו ב-26 ביולי 1919. פרנסיס גידני, ראש המחנה הראשון בפארק גילוול, ערך את קורס תג היער הראשון בתאריכים 8-19 בספטמבר 1919. הקורס הופק על ידי פרסי אוורט, נציב ההדרכה, ובאדן-פאוול עצמו העביר הרצאות. בקורס השתתפו 18 משתתפים, כולם בנים. לאחר הקורס הראשון הזה, המשיכו הכשרות תג היער בפארק גילוול, וזה הפך לבית של הכשרת המדריכים בתנועת הצופים[3]. מאז, התפשט הקורס ברחבי העולם, עם ווריאציות בינלאומיות שונות.

קורס תג היער בישראל

בחודש אפריל 1963 התכנסו 20 פעילים בוגרים בתנועת הצופים, יהודים, ערבים ודרוזים, אנשי עיר וחברי משק מצמרת התנועה, בחוות הצופים שברמת יוחנן, כדי להשתתף בקורס הראשון של תג היער. הקורס נוהל בהדרכתו של סר ג'ון ט'רמן, ראש מחנה פארק גילוול, שהיה הממונה על נושא ההדרכה מטעם ארגון הצופים העולמי.

מאז קורס תג היער הראשון בישראל התקיימו 16 מחזורים של קורס תג היער בישראל, כאשר כולם מנוהלים על ידי התאחדות הצופים והצופות בישראל וכוללים נציגים מכל ארגוני הצופים בישראל, יהודים, נוצרים, מוסלמים ודרוזים.

תוכנית הקורס הותאמה לישראל. נוספו לתכנים המקוריים גם נושאים עיוניים עם דגש רב על דו-קיום. הקורס קצר יותר בזמן (ארבעה ימים במקום שבוע).

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תג היער בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Nelson R. Block, The Founding of Wood Badge, ‏1994
  2. ^ The Founding of Wood Badge, web.archive.org, ‏2006-08-22
  3. ^ 3.0 3.1 Woodbadg » Pine Tree Web Home Page, www.pinetreeweb.com
  4. ^ ScoutBase UK, "The Origins of the Wood Badge", ‏2003
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0