עניבת צופים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מטפחת צוואר

עניבת צופים (באנגלית: neckerchief[1]), המכונה לעיתים מטפחת צוואר או צעיף, היא סוג של אביזר לבוש לצוואר הקשור לעבודה או חיים בטבע, כולל פועלים חקלאיים, בוקרים ומלחים. היום היא מזוהה בעיקר עם תנועת הצופים, הצופות ותנועות נוער דומות אחרות. העניבה מורכבת מחתיכת בד משולשת או חתיכה מלבנית המקופלת למשולש. הקצה הארוך מגולגל לכיוון הפינה, ומשאיר חלק בלתי גלוי. אז העניבה מהודקת סביב הצוואר כשקצותיה קשורים או מוחזקים באמצעות ענד.

חיל הים

מלחים בשירות לבושים מדים לבנים עם מטפחות צוואר

מטפחות הצוואר שנלבשות על ידי מלחים מעוצבות כמו ריבוע, ומקופלות לשניים באלכסון לפני הגלגול, כשהגלגול מתרחש מקצה המשולש שהתקבל ועד לנקודת המשנה שלו. אז המטפחת מונחת על גבו של הלובש, מתחת לצווארון החולצה או מעבר לו עם הקצוות בקדמת הלובש. הקצוות המגולגלים עוברים סביב הצוואר עד שהם נפגשים לפניו, שם הם מאובטחים יחד, או עם קשר, כמו קשר שטוח, או עם גומייה או אטב אחר (נקרא בעברית "ענד לעניבה" או woggle באנגלית).

מלחים בחיל הים האמריקני לבשו מטפחת שחורה מגולגלת מאז מלחמת האזרחים האמריקאית. [2] זהו כיום חלק מהמדים של השייטים המגויסים הטריים, כמו גם מדי שמלות הקיץ לנשים. [3]

בתנועת הצופים

תנועת הצופים הפכה את העניבה לחלק מהמדים שלה. מפריט טקסי בדרך כלל, עניבת הצופים הפכה להיות פריט פרקטי ליציאה לטבע במסורת הצופים. העניבה, כאשר היא לא מגולגלת, מיועדת להיות בגודל המושלם לשימוש כתחבושת משולשת לעזרה ראשונה.

איור מאת באדן פאוול של ברנהאם בשנת 1896, עונד עניבה

מקורה של עניבת הצופים ככל הנראה בהשתתפותו של רוברט באדן-פאוול במלחמת מטאבלה השנייה בשנת 1896; שם עבד עם פרדריק ראסל ברנהאם, יליד אמריקה שהועסק בצבא הבריטי. באדן-פאוול העתיק את סגנון הלבוש המעשי של ברנהאם, כולל "מטפחת בצבע אפור, קשורה באופן רופף סביב הצוואר כדי למנוע כוויות שמש" . [4] כאשר באדן-פאוול ייסד את תנועת הצופים עם הספר צופיות לבני הנעורים בשנת 1908, הוא קבע את המטפחת או הצעיף כחלק ממדי הצופים, שלטענתו "דומים מאוד למדים שלבשו אנשיי בלחימה בדרום אפריקה ". הוא המשיך; "לכל חייל צבע צעיף משלו, מכיוון שכבוד הגדוד שלך קשור בצעיף, עליך להיות זהיר מאוד לשמור עליו מסודר ונקי." [5] בתחילה, עניבות צופים נקשרו במגוון קשרים, אך השימוש ב"ענד", מקורו בארצות הברית בראשית שנות העשרים והתפשט במהירות ברחבי עולם הצופים. [6]

לכל קבוצת צופים הייתה עניבה בעיצוב וצבעים שונים. ברוב המדינות כל שבט צופים השתמש בעניבה בצבע משלו. הצבעים הם בדרך כלל "צבעי השבט" אשר עשויים להיות בעלי משמעות היסטורית מסוימת לקבוצה או לקהילה המקומית.

במחנות צופים ובג'מבורי העניבות מייצגות יחידות, תתי-מחנות או את המחנה בכללותו. עניבות משמשות גם כמזכרות מאירועי צופים ולעיתים קרובות יש מסורת של החלפת עניבות צופים במפגשים בינלאומיים

בקנדה, בעוד שרוב הקבוצות משתמשות בעניבות צבעוניות, קיימת גם עניבת טארטאן מטלית אוניברסלית חלופית: חלון לבן משובץ בצבע אדום לצופים, משובץ זהב על ירוק כהה לחניכים הצעירים. קווים עבים ודקים מתחלפים לסירוגין מסמלים את המילה "קנדה" בקוד מורס.

באוסטרליה, קווינסלנד משתמשת בעניבת צופים אחת למדינה כולה, בעוד שאר המדינות מאפשרות לקבוצות, שבטים וגדודים לבחור את העניבה שלהן. לצוותי הנהגה ועובדי התנועה יש גם עניבות משלהם.

בהונגריה, כמו גם קהילות הפזורה ההונגריות במדינות כמו ארצות הברית, צבע העניבה הוא לאומי ולא ייחודי לכל שבט. הוא כחול בהיר לגילאי 10 ומטה וירוק דשא לגילאי 11 ומעלה.

במדינות אחרות ניתן לזהות שבטים או קבוצות על ידי העניבות שלהם ולכן לחניכים מסוימים עשויות להיות עניבות שונות רבות בבת אחת. בשני המקרים הללו העניבה וצבעיה הם סוג של זהות, והופכים לסמלים של השבט או הקבוצה .

עניבות יכולות להיות בעלות פונקציות טקסיות חשובות בצופים, לדוגמה, קורס תג היער מעניק עניבה מיוחדת לבוגריו עם סיומו.

עניבות צופים בתנועת הצופים העבריים ישראל

לכל חבר בתנועת הצופים עניבה שונה, הנקשרת מגולגלת בתוך צווארון חולצת החאקי. קשר העניבה מסמל את הקשר של המדריך לחינוך לעשיית מעשים טובים. בשנים ד' - ט' מסמלים צבעי העניבה את שכבת הגיל של החניך, ולאחר מכן את תפקיד חבר השכב"ג בשבט.

עניבת מדריך: ירוקה עם פס לבן

עניבות חניכים

חניך שכבת ד' - עניבה צהובה

חניך שכבת ה' - עניבה צהובה עם פס כחול

חניך שכבת ו' - עניבה כחולה

חניך שכבת ז' - עניבה כתומה

חניך שכבת ח' - עניבה כתומה עם פס ירוק

חניך שכבת ט' - עניבה ירוקה

עניבות שכבה בוגרת

צוותי הדרכה

מדריך שנה ראשונה - עניבה ירוקה עם פס לבן

מדריך שנה שנייה - עניבה ירוקה עם שני פסים לבנים

ראשג"ד - עניבה ירוקה עם פס לבן וסמל הפדרציה בחלקה האחורי

מדריך חוץ - עניבה ירוקה עם פס לבן ופס כחול

מדריך קורס (כיתה ט') - עניבה ירוקה עם פס אפור

מדריך צמי"ד - עניבה ירוקה עם פס לבן ופס סגול

צוותי פעילים

פעיל - עניבה ירוקה עם פס אדום

ראש"צ (ראש צוות פעילים מסוים, בהנהגות מסוימות מכונה יו"ר) - עניבה ירוקה עם פס אדום וסמל הפדרציה בחלקה האחורי

מחסנאי - עניבה ירוקה עם פס שחור

ראש מחסן - עניבה ירוקה עם פס שחור וסמל הפדרציה בחלקה האחורי

פעיל בצוות שבט - עניבה ירוקה עם פס אדום ופס של צבע השבט

מרכז צעיר - עניבה ירוקה עם פס אפור וסמל הפדרציה בחלקה האחורי

עניבות דרג שכיר ומתנדב

ש"ש (חבר שנת שירות) - עניבה אפורה עם פס ירוק

מרכז שבט בוגר - עניבה אפורה עם פס לבן

חבר צוות הנהגה ודרג מתנדב - עניבה לבנה עם פס ירוק

ראש שבט - עניבה לבנה עם פס אפור

בתנועות נוער נוספות בישראל

בעקבות תנועת הצופים, תנועות נוער נוספות בישראל בחרו לעשות שימוש בעניבה כחלק ממדי התנועה שלהן:

תנועות נוער פוליטיות

בגרמניה הנאצית לבשו הנוער ההיטלראי, דויטש יונגוולק ואגודת הנערות הגרמניות כולם עניבה שחורה כחלק מהמדים, המקופלת בדרך כלל מתחת לצווארון החולצה. [7] נטען כי העניבה היא העתקה מתנועת הצופים, [8] שנאסרה בגרמניה בשנת 1935.

במדינות קומוניסטיות רבות ענדו חברי תנועת הפיונירים עניבה אדומה שנלבשה לעיתים ללא שאר המדים. [9] לבוש זה נמשך גם כיום בסין ובווייטנאם . [10]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא עניבת צופים בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "Online Etymology Dictionary: Neckerchief". Online Etymology Dictionary. נבדק ב-1 בספטמבר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ "History of US Navy Uniforms [1776 - 1981]: 4. A Major Influence on Uniforms; The Civil War".
  3. ^ "Description and Wear of Uniform - Components - Neckerchief". Navy Personnel Command.
  4. ^ Baden-Powell, Tim Jeal, London: Hutchinson, 1989. מסת"ב 0-09-170670-X p.188
  5. ^ "Scouting for Boys (Campfire Yarn No 2)" (PDF).
  6. ^ "Scout Association Factsheet: The Origins of the Woggle" (PDF). אורכב מ-המקור (PDF) ב-2011-03-04. נבדק ב-2012-02-11.
  7. ^ Jean-Denis Lepage (2009). Hitler Youth, 1922-1945: an Illustrated History. McFarland & Company Inc. p. 57. ISBN 978-0-7864-3935-5.
  8. ^ Jennifer Craik (2005). Uniforms Exposed: From Conformity to Transgression. Berg. p. 39. ISBN 1859738044.
  9. ^ David A. Law (1975). Russian Civilization. MSS. p. 314. ISBN 9780842205290.
  10. ^ Kim Dramer (2006). People's Republic of China. Children's Press. p. 124. ISBN 9780516248677.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0