תומאס הנדרסון (פוליטיקאי מניו ג'רזי)
| לידה |
פריהולד, פרובינציית ניו ג'רזי, אמריקה הבריטית | ||||
|---|---|---|---|---|---|
| פטירה |
פריהולד, ניו ג'רזי, ארצות הברית | ||||
| מפלגה |
| ||||
| |||||
| |||||
תומאס הנדרסון (באנגלית: Thomas Henderson; 15 באוגוסט 1743 – 15 בדצמבר 1824) היה פוליטיקאי אמריקאי, אשר כיהן כחבר בית הנבחרים של ארצות הברית מטעם מדינת ניו ג'רזי. הוא שימש כמושל בפועל של ניו ג'רזי בשנת 1793. בנוסף היה לוטננט קולונל בצבא הקונטיננטלי ורופא בולט במחוז מונמות'.
ביוגרפיה
ראשית חייו
הנדרסון נולד בפריהולד שבפרובינציית ניו ג'רזי ב-15 באוגוסט 1743. הוא למד בבתי הספר הציבוריים והשלים את לימודיו בקולג' פרינסטון בשנת 1761. לאחר מכן למד רפואה ועסק במקצוע בפרנאו ובמחוז פריהולד שבניו ג'רזי. בשנת 1774 היה חבר בוועדת הביטחון, וב-1775 שירת כלוטננט בצבא ניו ג'רזי. ב-15 בפברואר 1776 מונה לקצין מטה בגדוד מתנדבי המיליציה של קולונל צ'ארלס סטיוארט, וב-19 באפריל 1776 שימש כמייג'ור חטיבתי במיליציה של מחוז מונמות'. ב-14 ביוני 1776 היה למייג'ור בגדודו של קולונל נתניאל הרד, ובהמשך שימש כלוטננט קולונל וכמייג'ור חטיבתי במונמות'.
ד"ר הנדרסון לחם בקרב מונמות' כלוטננט קולונל. הוא נודע כ'הרוכב הבודד' שהודיע לגנרל ג'ורג' וושינגטון כי הגנרל האמריקאי צ'ארלס לי נסוג מהקרב.
הנדרסון למד רפואה בהדרכת ד"ר נתניאל סקדר, ובשנת 1766 התקבל כחבר באגודת הרפואה של ניו ג'רזי.
קריירה פוליטית
בשנת 1776 שימש הנדרסון כסגן שיפוטי של מחוז מונמות', וב-1777 היה חבר במועצה הפרובינציאלית. ב-17 בנובמבר 1779 נבחר כציר לקונגרס הקונטיננטלי, אך סירב לכהן בתפקיד ב-25 בדצמבר אותה שנה. הוא כיהן כחבר האספה הכללית של ניו ג'רזי בין השנים 1780 ל-1784, וב-1790 שימש כרשם בכיר בבית המשפט. בשנים 1793 ו-1794 היה חבר במועצה המחוקקת של ניו ג'רזי (כיום הסנאט של ניו ג'רזי) ואף כיהן כסגן נשיא הגוף הזה. באותן שנים שימש גם כמושל בפועל של ניו ג'רזי. הנדרסון נבחר מטעם המפלגה הפדרליסטית לבית הנבחרים של ארצות הברית לקונגרס הרביעי וכיהן בו מ-4 במרץ 1795 ועד 3 במרץ 1797. קודם לכן היה מועמד לקונגרס בשנים 1789 ו-1791. בשנת 1799 התמודד בבחירות מיוחדות לסנאט של ארצות הברית, אך הפסיד בשני קולות לג'יימס שורמן. בין השנים 1783 ל-1799 כיהן כשופט בבית המשפט לעניינים אזרחיים והיה אחד הנציבים שמונו לקבוע את קו הגבול בין ניו ג'רזי לפנסילבניה. בשנים 1812 ו-1813 שב לכהן כחבר במועצת המדינה.
חיים אישיים
הנדרסון נישא לאשתו הראשונה, מרי הנדריקס, בשנת 1767, אך היא נפטרה משחפת זמן קצר לאחר נישואיהם. בשנת 1778 נישא לרייצ'ל בורוז, ולזוג נולדו שבעה ילדים. הנדרסון נפטר בשנת 1824 בפריהולד ונקבר בבית העלמין אולד טננט שבמאנאלפן.
'Cincinnati Hall'
האתר בפריהולד שבו התגורר ד"ר תומאס הנדרסון, הידוע גם בשם 'Cincinnati Hall', נכלל במרשם האתרים ההיסטוריים של ניו ג'רזי ב-14 בדצמבר 2005. ב-17 ביוני 1778, יום אחד בלבד לפני קרב מונמות', שרף הצבא הבריטי את ביתו של הנדרסון יחד עם לפחות שבעה בתים נוספים באזור פריהולד. למרבה המזל, עם נסיגת הבריטים הצליחו שכניו להציל חלקים מן האחוזה. אחוזתו של הנדרסון השתרעה על פני כ-220 אקרים והייתה מן הגדולות באזור.
לאחר קרב מונמות' שיקם הנדרסון את ביתו באותו מקום וקרא לו 'Cincinnati Hall'. הוא אירח בו לעיתים קרובות מפגשים חברתיים, ואף אירח את הגנרל וושינגטון עצמו.
אתר האסם של בית ד"ר תומאס הנדרסון נוסף למרשם האתרים ההיסטוריים של ניו ג'רזי ב-14 בינואר 2020. בשנת 2023 קיבלה ועדת שימור המורשת של פריהולד פרס מוועדת ההיסטוריה של מחוז מונמות' על שיקום האסם. האסם נבנה בראשית המאה ה-19 תוך שימוש בקורות מן הבית המקורי.
הנדרסון היה חבר מקורי באגודת סינסינטי, שנוסדה בשנת 1783.
קישורים חיצוניים
- תומאס הנדרסון באתר המדריך הביוגרפי של הקונגרס של ארצות הברית (באנגלית)
- תומאס הנדרסון, באתר "Find a Grave" (באנגלית)
תומאס הנדרסון (פוליטיקאי מניו ג'רזי)42604016Q435140