תנועת הצופים בפולין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
צלב הצופים (Krzyż Harcerski) - סמל צופי פולין

תנועת הצופים בפולין מורכבת משנים-עשר גופים עצמאיים עם כ-160,000 צופים וצופות חברים. הארגון הגדול ביותר מבחינת מספר החברים בו הוא ארגון הצופים והצופות הפולני (Związek Harcerstwa Polskiego; ZHP) עם כ-140,000 חברים.[1][2]

היסטוריה של תנועת הצופים בפולין

רקע

בתחילת המאה ה-20, פולין חולקה בין גרמניה, רוסיה, ואימפריות אוסטרו-הונגריה. הפולנים, גם מבוגרים וגם צעירים, יצרו הרבה שורשים לתנועות וארגונים, שמטרתם שימור האומה ובסופו של דבר, מאבק על עצמאות. אחד מהארגונים הללו היה ארגון הנוער "Zarzewie".

תחילתה של תנועת הצופים

טקס של צופי פולין לזכר "המורד הקטן"

הצופיות הוצגה לחלק של פולין באוסטריה-הונגריה על ידי הסופר הפולני, אדמונד נגנווסקי, שכתב מאמר על ארגון הצופים העולמי ב Słowo Polskie (לבוב, 16 בספטמבר 1909), בין שאר המאמרים על מערכת החינוך באנגליה. מאוחר יותר הוא החל להתכתב עם ראש הצופים העולמי, באדן-פאוול, אשר עודד את נגנווסקי לשווק את תנועת הצופים בפולין ושלח לו עותק של צופיות לבני הנעורים.[3] הספר תורגם לפולנית על ידי פעיל של Zarzewie, אנדריי מלקווסקי. העבודה הוטלה עליו כעונש על איחורים רבים בתנועת הנוער. אנדריי מלקווסקי התלהב מאוד מהספר ופעל ליישם את התנועה החדשה ביחד עם אשתו אולגה דרהונווסקה מלקווסקה. כתוצאה מכך, תנועת הצופים הפולנית החלה לפעול רשמית בשנת 1910 בלבוב.

תחילה לצופים לא היו מדים אחידים, מכיוון שחלק מהקבוצות רצו להישאר עצמאיים. עם זאת, כל הקבוצות קיבלו סגנון ועיצוב דומה, ותג צופים עולמי אחיד, עם אותיות נוספות ONC (אשר מייצגות "Ojczyzna, Nauka, Cnota",[4] כלומר, "מולדת, למידה, זכות"). התוכנית הייתה מורכבת משלושה חלקים; רעיון הצופים המוכר, המדע, במיוחד המחקר של ההיסטוריה הלאומית וערכים ושפה לאומיים, ובסיס לאימונים צבאיים.

מספר ארגוני צופים עצמאיים התפתחו תחת פיקוחם של הארגונים הקיימים, בעיקר חברת ההתעמלות "Sokół", תנועת "Zarzewie", או ארגון "Eleusis". תודות להשפעה של הארגון האחרון, עד היום קוד הצופים בפולין מחייב "להיות טהור בחשיבה, בדיבור, במעשים, לא לעשן, ולא לשתות אלכוהול".

ההתפתחות המהירה והפופולריות של הצופים נמשכה עד 1914, אך נקטעה על ידי פרוץ מלחמת העולם הראשונה.

מלחמת העולם השנייה

לאחר פלישת גרמניה לפולין ב-1939 ארגון ZHP הפך לארגון פשע על ידי הנאצים (שהלכו רחוק והתחילו בהוצאה להורג של צופים וצופות רבים, יחד עם עוד מנהיגי התנגדות אפשריים), אבל הצופים המשיכו לפעול בסתר. כינויים של חברי הצופים הפך להיות הדרגות האפורות (Szare Szeregi), והם שיתפו פעולה עם מדינת פולין הסודית ועם התנגדות ארמייה קריובה.

מספר צופים בוגרים יותר ביצעו משימות חבלה של התנגדות מזוינת. הצופות הבנות יצרו יחידות עזר כאשר עבדו בתור אחיות, נשות קשר ונשאיות תחמושת. באותו הזמן הצופים הצעירים היו מעורבים כביכול ב"אירועי חבלה קטנים", אשר כללו חלוקת כרוזים או ציור גרפיטי על קירות. במהלך מבצע סופה, הצופים השתתפו באופן פעיל בקרבות, במיוחד במהלך מרד ורשה.

פולין הקומוניסטית

בשנת 1945 תנועת ה-ZHP שחזרה את שמה הקודם וחזרה לפעילות ציבורית. עם זאת, השלטונות הקומוניסטיים של פולין לחצו על הארגון להיות חבר של תנועת הפיונירים, ובסופו של דבר, בשנת 1949, אסרו על תנועת הצופים לפעול בפולין, בעוד חבריה הצטרפו למפלגת הפועלים הפולנים המאוחדים כתוצאה מכך. ארגון חדש תחת אותו שם נוצר על ידי הממשלה הקומוניסטית לאחר מותו של ראש הממשלה הסובייטי יוזף סטלין.

קשר עם צופי ישראל

צופי פולין מקיימים קשרים רבים עם צופי ישראל שבאים לידי ביטוי בעיקר בחילופי משלחות. בשנת 2013 יצאה משלחת של בוגרים מתנועת הצופים העבריים בישראל למפגש עם צופי פולין בתוכנית שנקראה "פולין היפה"[5]. בקיץ 2016 יצאו שתי משלחות נוער לג'מבורי בינלאומי של מדינות מרכז אירופה בפולין, משלחת אחת הייתה מטעם הצופים העבריים ומשלחת שנייה מטעם הצופים הדרוזים[6].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ "Triennal review: Census as at 1 December 2010" (PDF). World Organization of the Scout Movement. אורכב מ-המקור (PDF) ב-2012-08-31. נבדק ב-2011-01-13.
  2. ^ "Our World". World Association of Girl Guides and Girl Scouts. 2006. אורכב מ-המקור ב-2015-02-10. נבדק ב-2006-12-07.
  3. ^ Preface to the 2014 reprint of the 1913 book, Andrzej Małkowski, Scouting in Poland, מסת"ב 978-83-7850-735-2 (paperback), מסת"ב 978-83-7850-681-2 (hard)
  4. ^ "Ojczyzna, Nauka, Cnota – jubileuszowa wystawa harcerska 1910-2010".
  5. ^ תמונות ממשלחת פולין היפה 2013 באתר משלחות קצרות, באתר תנועת הצופים
  6. ^ מThe Art of Scouting -ג'מבורי בפולין באתר משלחות קצרות, באתר תנועת הצופים, ‏21/10/2015
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0