תסמונת זנב הסוס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Gray662.png

תסמונת זנב הסוסאנגלית: Cauda equina syndrome) היא מצב נוירולוגי חריף המאופיין באובדן הפעילות של שורשי עצבים בתעלה השדרתית, באזור הממוקם מתחת לסיום חוט השדרה עצמו.

סיבות

התעלה השדרתית מכילה אזור הכולל מסה של עצבים המכונים "זנב סוס" (cauda equina), המתמשכים מתחת לקונוס הַלְּשַׁדִּי (conus medullaris), לאחר סיומו של חוט השדרה עצמו (מחוליות L1-L5 ו S1-S5). פגיעה באזור חוליות L4-S4 תשפיע גם על העצב הסיאטי. לחץ מכני המופעל על העצב (בדר"כ פריצת דיסק גדולה), טראומה או כל פגיעה אחרת לאזור זה בתעלה השדרית עלול להוות גורם לתסמונת זנב הסוס. בחלק מהמקרים, תסמונת זנב הסוס עלולה להיגרם עקב היצרות התעלה הספינאלית (Spinal Stenosis), ותהליכים דלקתיים.

תסמינים קליניים

התסמין הקליני יכול להיות חולשה עד שיתוק בגפיים התחתונות, בעיה בשליטה על סוגרים, אימפוטנציה, או אובדן תחושה בצורת אוכף (saddle anesthesia).

  • כאבים חזקים מאד בגב.
  • אבדן פעילות, מוחלט או חלקי, של שלפוחית השתן והמעי, עקב חוסר מוליכות עצבית לשרירים החלקים. היחלשות שריר הדטרוסור, הנמצא בקירות שלפוחית השתן, גורם לאצירת שתן ולהיוותרות שארית שתן בשלפוחית.
  • אבדן תחושה בצורת אוכף (Saddle Anesthesia), ו/או נימול באזור האוכף. בעת הופעת תופעות אלו, הדבר מלווה בדרך כלל בתחושה של עקצוצים וחום באזור המפשעה ופנים הירכיים.
  • כאבים בעצב הסיאטי (Sciatica), בצד אחד או בשני הצדדים של הרגליים. מופיע ברוב המקרים מהברך מטה, ובאזור העכוז בו זמנית. התחושה תלווה בדרך כלל בהתכווצות השרירים באזורים אלו.
  • חולשה עד שיתוק ו/או חוסר תחושה בגפיים התחתונות (Paraplegia).
  • חוסר תפקוד ביחסי אישות.
  • חוסר ברפלקס הקרסול, בצד אחד או שניים.

אבחנה וטיפול

האבחנה מתבצעת על ידי MRI או CT. באופן כללי, סינדרום זה מהווה מצב חירום רפואי, ויש לנתח את החולה תוך 48 שעות. אין ראיה חד משמעית להעדפת ניתוח מוקדם (תוך 24 שעות) על פני ניתוח מאוחר (48 שעות), אולם ככל שממתינים מעבר ל-48 שעות הופך הנזק לעצב גדול יותר, ויכולתו לגדול מחדש הולכת וקטנה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תסמונת זנב הסוס בוויקישיתוף

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0