יוסיף רפופורט
![]() |
ערך מחפש מקורות
| |
ערך מחפש מקורות | |
שגיאות פרמטריות בתבנית:מדען
פרמטרים [ ארצות מגורים ] לא מופיעים בהגדרת התבנית
יוסף רפופורט | |
יוסף רפופורט | |
לידה | 14 במרץ 1912 |
---|---|
פטירה | 31 בדצמבר 1990 (בגיל 78) |
ענף מדעי | גנטיקה |
פרסים והוקרה |
גיבור העמל הסוציאליסטי עיטור לנין 2 עיטורי הדגל האדום עיטור סובורוב מדרגה שלישית 2 עיטורי המלחמה הפטריוטית הגדולה מדרגה ראשונה עיטור המלחמה הפטריוטית הגדולה מדרגה שנייה עיטור הדגל האדום של העמל עיטור על שחרור וינה לגיון ההצטיינות עיטור הכוכב האדום פרס לנין לשנת 1984 |
תרומות עיקריות | |
מוטגנזה כימית |
יוסף אברמוביץ' רפופורט (ברוסית: Иосиф Абрамович Рапопорт; 14 במרץ 1912, צ'רניגוב, האימפריה הרוסית - 31 בדצמבר 1990, מוסקבה, ברית המועצות) היה גנטיקאי סובייטי ממוצא יהודי שגילה מוטגנזה כימית. חבר האקדמיה למדעים של ברית המועצות החל משנת 1979.
ביוגרפיה
נולד במשפחת רופא פנימי בעיר צ'רניגוב. לאחר סיום לימודיו בבית הספר התקבל לאוניברסיטת לנינגרד בה גם כתב עבודת המאסטר שלו בתחום גנטיקה. לאחר מכן המשיך את לימודיו במכון ביולוגיה ניסיונית תחת ניקולאי קולצוב כמנחה. סיים את התזה שלו במכון לגנטיקה.
שירותו הצבאי
עם פלישת גרמניה הנאצית לתוך ברית המועצות התנדב לחזית. התקדם בפיקוד ממפקד מחלקה עד למפקד מטה של רגימנט מס' 184 בגדס"ר מס' 62, נפצע פעמיים, איבד את עינו השמאלית. במהלך שיקום מאחד הפצעים הסמיך הדוקטורט שלו ב-5 במאי 1943. הדוקטורט עצמו נכתב עוד טרם המלחמה והיה צריך להיות מוסמך כבר ב-1941 ונדחה עקב הגיוס.
על פעילותו היעילה בשדות הקרב כמו עצירת טנקים גרמניים בעזרת פאוסטפטרונים (מטולי רימונים) שנתפסו מגרמנים עצמם בדרגת קפטן קיבל עיטורי הדגל האדום (אחד מהם על צליחת דנייפר).
על הפעולה המשותפת עם הכוחות האמריקאיים ליד אמשטטן בהיותו בדרגת רב-סרן קיבל עיטורי המלחמה הפטריוטית הגדולה מדרגה ראשונה ולגיון הצטיינות.
המשך עבודתו כחוקר
לאחר המלחמה המשיך במחקרו של מוטגנים ומוטגני-על בעזרת זבובי דרוזופילה.
כשהתנגד לתורתו של טרופים ליסנקו הוצא בשנת 1949 מן המפלגה הקומוניסטית אליה הצטרף במהלך שירותו הצבאי ב-1943 ומן המחקר הגנטי. עד לשנת 1957 עסק בפלאונטולוגיה וסטרטיגרפיה. בעקבות הוקעת פשעי שלטונו של סטלין בברית המועצות אחרי שנת 1956, התאפשר לו לחזור לעסוק בגנטיקה. בשנת 1962 בעקבות העמדתו יחד עם שרלוט אאורבך סירב לעבור תהליך של קבלה בחזרה למפלגה ללא התחשבות בחברותו בעבר ועקב כך, מועמדותם בוטלה.
תוצאות מחקריו הוכנסו לפעילות בגידולים החקלאיים ומיקרוביולוגיה תעשייתית.
ב-25 בדצמבר נפגע ממשאית בתאונה, ונפטר מפצעיו ב-31 בדצמבר.
עיטורים להם היה מועמד
- שלוש פעמים בעיטור גיבור ברית המועצות שהוחלף כל פעם בעיטור אחר
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] יוסף רפופורט25539522
- גנטיקאים יהודים
- מדענים סובייטים
- יהודים סובייטים
- אנשי הצבא האדום במלחמת העולם השנייה
- יהודים אנשי הצבא האדום במלחמת העולם השנייה
- יהודים בכוחות המזוינים של ברית המועצות
- גיבורי העמל הסוציאליסטי
- מקבלי עיטור לנין
- מקבלי עיטור הדגל האדום
- מקבלי עיטור סובורוב
- מקבלי עיטור המלחמה הפטריוטית הגדולה
- מקבלי עיטור הדגל האדום של העמל
- סובייטים מעוטרי אות לגיון ההצטיינות
- הרוגי תאונות דרכים
- ילידי 1912
- נפטרים ב-1990