גבינה צהובה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־21:11, 14 בדצמבר 2017 מאת מוסיף והולך (שיחה | תרומות) (גרסה אחת של הדף wikipedia:he:גבינה_צהובה יובאה: ייבוא כמותי אוטומטי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גבינה צהובה חתוכה לקוביות

גבינה צהובה הוא שם גנרי המקובל בישראל למספר סוגי גבינה קשה, בעלות צבע אחיד הקרוב לצהוב (באופן טבעי או בשל הוספת צבעי מאכל), כגון גבינות אדם, גאודה, אמנטל וצ'דר (המוכרות במותגים "עמק", "גלבוע", "נעם" ועוד).

פרות אשר רועות עשב, נותנות חלב המכיל בטא-קרוטן, חומר מסיס בשומן ובעל צבע כתום. גבינות קשות מכילות אחוז שומן גבוה, ולכן הצבע עז יותר. פרות שניזונות מתערובת נותנות חלב לבן, והגבינות העשויות ממנו לבנות גם כן, על-כן מוספים לגבינות הקשות המיוצרות בישראל צבע מאכל - אנאטו או בטא-קרוטן.

המונח "גבינה צהובה" מקורו בתרגום מילולי של gelberkäse מגרמנית[דרוש מקור]. הוא הפך לחלק מהעברית הישראלית ונפוץ במתכונים בעברית, אך אינו בשימוש בשפות אחרות, למעט גרמנית.

היסטוריה

גבינת "עמק" (גבינה מסוג אדם[1] מתוצרת תנובה), הייתה הגבינה הקשה הראשונה שיוצרה בישראל, ונחשבה למוצר בסיסי לפחות עד שנות השמונים של המאה ה-20. היא נמכרה בפרוסות ובגושים והייתה נפוצה במטבחים קיבוציים וצבאיים ובמרכולים השיתופיים שדרכם בעיקר שווקו מוצרי מזון. היא נקראה "גבינה צהובה" כדי להבדילה מסוגי גבינות אחרים שהיו זמינים (כגון גבינה ניגרת המוכרת כגבינה לבנה, גבינת קוטג', גבינה מותכת). כינוי זה ממשיך להיות בשימוש גם לאחר כניסת מגוון רחב של סוגי גבינות מייצור מקומי ומייבוא לשוק הישראלי.

נמכרים גם תחליפי גבינה צהובה, שלהם מראה וטעם כשל גבינה צהובה, אך הם עשויים מרכיבים צמחיים או מחלב שבו שומן החלב מוחלף בשומן צמחי.

הערות שוליים

ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.