יחסי ישראל–מקסיקו
יחסי ישראל–מקסיקו | |
---|---|
![]() |
![]() |
לחצו כדי להקטין חזרה ![]() | |
ישראל | מקסיקו |
שטח (בקילומטר רבוע) | |
22,072 | 1,964,375 |
אוכלוסייה | |
10,137,533 | 132,132,246 |
תמ"ג (במיליוני דולרים) | |
540,380 | 1,852,723 |
תמ"ג לנפש (בדולרים) | |
53,305 | 14,022 |
משטר | |
דמוקרטיה פרלמנטרית | רפובליקה פדרלית |
בין מדינת ישראל ומקסיקו מתקיימים יחסים דיפלומטיים. נכון לשנת 2016 לישראל יש שגרירות רשמית במקסיקו סיטי, ולמקסיקו יש שגרירות רשמית בתל אביב. מקסיקו הכירה במדינת ישראל בשנת 1950, ובשנת 1952 שתי המדינות כוננו ביניהן יחסים דיפלומטיים רשמיים.
יחסים פוליטיים ומסחריים
בשל ריחוקה מאזור המזרח התיכון, ומספרם המועט של היהודים אשר התגוררו בה, לא הייתה מעורבות מקסיקנית בארץ ישראל בתקופה שקדמה להכרזת העצמאות. כתוצאה מכך, במסגרת ההצבעה על תוכנית החלוקה בשנת 1947, מקסיקו הייתה אחת מעשר המדינות שנמנעו בהצבעה.
היחסים בין שתי המדינות החלו להתפתח אך לקראת סופה של המאה ה-20, הן בעקבות שגשוגה הכלכלי של מקסיקו, אשר גרם לה לתור אחר שווקים המתאימים לתוצרתה, והן בעקבות עלייה בהיקפה של התיירות בין שתי המדינות (בעיקר תיירים ישראלים, שהחלו להגיע למקסיקו במספרים גדלים והולכים), אשר הביאה לצורך במיסוד נוהלי עבודה משותפים בתחומי התיירות והמסחר. היחסים הכלכליים ההולכים ומתגברים הובילו לחתימה על הסכם סחר הדדי בין שתי המדינות בשנת 2000, אשר הביא לעלייה ניכרת בהיקף הסחר שבין שתי המדינות[1]. נכון לשנת 2012, ישראל היוותה את שותפת הסחר ה-42 בגודלה של מקסיקו, והגדולה ביותר באזור המזרח התיכון, כאשר היקף הסחר ההדדי שבין שתי המדינות נאמד בסך של 600 מיליון דולר בשנה[2][3]. כמו כן, שתי המדינות חברות בארגון ה-OECD.
מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה מפעיל נספחות מסחרית במקסיקו סיטי. הנספחת המסחרית במקסיקו היא רונה קוטלר[4].
משבר 2017
בינואר 2017 נקלעו היחסים למשבר בעקבות ציוץ תמיכה של ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ביוזמת נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לבנות חומה על גבול ארצות-הברית - מקסיקו. שגריר ישראל במקסיקו ננזף, ושר החוץ המקסיקני אמר כי דברי נתניהו הם מעשה תוקפנות כלפי ארצו. התבטאות נתניהו ספגה ביקורת גם מצד ראשי הקהילה היהודית במקסיקו. לאחר שיחת טלפון בין הנשיאים ראובן ריבלין ואנריקה פניה נייטו דווח על סיום המשבר[5].
בספטמבר 2017 יצא ראש ממשלת ישראל נתניהו לביקור היסטורי באמריקה הדרומית ונפגש עם נשיא מקסיקו.[6] בעקבות רעידת אדמה במקסיקו בספטמבר 2017 ישראל שלחה משלחת חילוץ לסיוע.[7][8]
-
טקס זיכרון צבאי של חיל הים הישראלי וחיל הים המקסיקני בנמל חיפה
-
ראש ממשלת ישראל פגישת בנימין נתניהו עם נשיא מקסיקו אנריקה פנה ניטו בירושלים
ראו גם
קישורים חיצוניים
- האתר הרשמי של שגרירות מקסיקו בישראל (בספרדית)
- האתר הרשמי של שגרירות ישראל במקסיקו
- Israel and Mexico Sign Free Trade Agreement-6-Mar-2000 באתר משרד החוץ (באנגלית)
- מקסיקו - סקירה כלכלית, באתר משרד התעשייה המסחר והתעסוקה
- יחסי סחר ישראל – מקסיקו, באתר "המכון הישראלי לייצוא ולשיתוף פעולה בינלאומי"
מוטי בסוק, היעד הכלכלי הבא של נתניהו: אמריקה הלטינית, באתר TheMarker, 18 באוגוסט 2013
הערות שוליים
- ↑ [1], באתר משרד החוץ (באנגלית)
- ↑ El Comercio entre México e Israel (בספרדית)
- ↑ אבי חיים, מחזקים את הדיפלומטיה בין ישראל למכסיקו, באתר ערוץ 7, 3 ביולי 2012
- ↑ רונה קוטלר בבלוג מינהל סחר חוץ
- ↑ איתמר אייכנר, ריבלין התנצל על ציוץ החומה של נתניהו. מכסיקו: המשבר מאחורינו, באתר ynet, 31 בינואר 2016
- ↑ נתניהו לנשיא מקסיקו: "הביקור באמריקה הלטינית - תיקון טעות היסטורית", באתר ynet, 15 בספטמבר 2017
- ↑ משלחת סיוע של צה"ל נחתה ופועלת במקסיקו
- ↑ רעידת האדמה במקסיקו: משלחת חילוץ והצלה של צה"ל תצא היום למדינה