גומא נאכל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־14:16, 25 בדצמבר 2019 מאת שרגא (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים, ניסוח)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןגומא נאכל
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: חד פסיגיים
סדרה: דגנאים
משפחה: גמאיים
סוג: גומא
מין: גומא נאכל
שם מדעי
Cyperus esculentus

גומא נאכל (שם מדעי: Cyperus esculentus) הוא צמח עשבוני רב שנתי המפתח פקעות קנה שורש המשמשים למאכל. הוא מתקיים בטבע כצמח בר ובשדות כצמח תרבותי.

תפוצה

גומא נאכל נפוץ ברוב ההמיספירה המערבית, בעיקר בדרום אירופה, צפון אפריקה, מדגסקר, המזרח התיכון וחצי האי ההודי.

שימושים

הגומא הנאכל מפתח קני שורש (בדומה לתפוח אדמה או בטטה) המשמשים למאכל. הם חלק מהתפריט של מדינות במערב וצפון אפריקה, וטעמם אגוזי. בחקלאות היסטורית מופיעים שרידים של שדות גומא נאכל מעובדים במצרים החל מהעת העתיקה, וכן עדויות לשדות מעובדים במשך מאות בשנים באירופה. את פקעות קנה השורש, הקרויים באנגלית אגוזי טיגריס (Tiger Nuts) ובעברית חבעזיז בפי יהודים יוצאי לוב, ניתן לייבש ולאכסן כמזון בעל חיי מדף ארוכים.

את פקעת קנה השורש ניתן לייבש, אז העמילן האצור פוחת וכמות הסוכר עולה. במצבו היבש השורש אינו נוח לאכילה, אך בהשרייה של לילה ניתן להחזיר לשורש את המים החסרים ולהחזירו למרקם פריך ולטעם טוב. כמות העמילן האצורה בעיבוי השורש של הגומא הנאכל כמעט כפולה מזו של תפוח אדמה או בטטה באותו משקל, מה שהופך את הגומא הנאכל למקור אנרגיה טוב.

גידול הגומא הנאכל דורש אדמה חולית, לחה, מתוחחת ושטוחה בתנאי אור מתונים (ללא צל וללא קרינת שמש מלאה) על מנת לספק יבול. פקעת קנה השורש מתרחש כ-30 ס"מ מתחת לפני הקרקע. לאחר שהשתרש הגומא הנאכל, קשה מאוד להסירו לחלוטין. השורשים וקני השורש בעומק האדמה ניתקים בקלות, כך שכמעט בלתי אפשרי לעקור את הצמח בשלמותו בלי להשאיר חלק מבית השורשים באדמה. אותו שורש יכול להתפתח לצמח המלא בהינתן תנאים מתאימים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גומא נאכל בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
גומא נאכל23507309