ז'איר בולסונארו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־22:42, 3 באוקטובר 2020 מאת בוט גאון הירדן (שיחה | תרומות) (עדכון פרמטרים בתבנית תפקיד מנהיג (דרך WP:JWB))
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ז'איר בולסונארו
Jair Bolsonaro
2019 Declaração à imprensa com Presidente da República do Paraguai (cropped).jpg
לידה 21 במרץ 1955 (גיל: 69)
סאו פאולו
שם מלא זָ'אִיר מֶסִיאָס בּוֹלְסוֹנָארוּ
מדינה ברזילברזיל ברזיל
עיסוק פוליטיקאי, קצין בצבא ברזיל
מפלגה המפלגה הליברלית החברתית


שגיאות פרמטריות בתבנית:תפקיד מנהיג

פרמטרים ריקים [ סגן ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

נשיא ברזיל ה־38
1 בינואר 2019 – מכהן
(5 שנים ו־18 שבועות)

זָ'אִיר מֶסִיאָס בּוֹלְסוֹנָארוּפורטוגזית: Jair Messias Bolsonaro, הגייה: [ʒaˈiʁ meˈsiɐs bowsoˈnaɾu]; נולד ב-21 במרץ 1955) הוא נשיא ברזיל וקצין לשעבר בצבא ברזיל. החל לכהן בתפקידו ב-1 בינואר 2019.

בולסונארו נבחר לכהן בבית הנבחרים, הבית התחתון של הקונגרס הלאומי של ברזיל מטעם המפלגה המתקדמת (Partido Progressista), מפלגת מרכז-ימין, והיה לחבר הקונגרס שקיבל את המספר הגבוה ביותר של קולות בבחירות הכלליות של מדינת ריו דה ז'ניירו ב-2014. העמדות שמייצג בולסונארו הן של הימין השמרני. סיסמת הבחירות שלו הייתה "ברזיל מעל הכול, אלקים מעל כולם".

בולסונארו נבחר למשרת נשיא ברזיל בבחירות שהתקיימו במדינה באוקטובר 2018 בשני סיבובים. ב-7 באוקטובר התקיים הסיבוב הראשון לבחירות, וז'איר בולסונארו, זכה בכ-46% מהקולות. בסיבוב השני הוא זכה ל-55% מהקולות.

מוקדם יותר, ב-6 בספטמבר 2018 נעשה ניסיון התנקשות בחייו של בולסונארו, והוא נפצע קשה לאחר שנדקר בבטנו בידי אודליה אוליביירה, חבר במפלגה הסוציאליסטית, בעת אספת בחירות שהתקיימה בעיר ז'ואיז דה פורה שבמדינת מינאס ז'ראיס. למרות הפציעה ושהייתו בבית החולים ובביתו בתקופת ההחלמה הוא ניצח בבחירות.

לבולסונארו מספר גדול של עוקבים ברשתות החברתיות.

בולסונארו נחשב לפרו-ישראלי: הודות למאמציו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, במהלך מערכת הבחירות הודיע שהמדינה הראשונה שבה יבקר כנשיא תהיה ישראל ולאחריה ארצות הברית, וכן הבטיח להעביר את שגרירות ברזיל לירושלים ולפתח יחסים ענפים עם ישראל.

קריירה פוליטית

בולסונארו נולד בעיר סאו פאולו להורים ממוצא איטלקי. הוא שירת בצבא בשנים 19711988, והשתחרר בדרגת סרן. מיד עם שחרורו מהשירות הצבאי החל בקריירה הפוליטית שלו, כאשר נבחר למשרת חבר מועצת העיר ריו דה ז'ניירו, מטעם המפלגה הנוצרית-דמוקרטית. בבחירות שהתקיימו ב-1990, נבחר בולסונארו לכהן בקונגרס הלאומי של ברזיל, מטעם אותה המפלגה. הוא נבחר לכהונה במשך ארבע קדנציות ברציפות. במהלך השנים זוהה בולסונארו גם עם מספר מפלגות אחרות בברזיל. רק שתיים מ-171 הצעות החוק שהעלה בולסונארו במהלך 26 שנות כהונתו בקונגרס, הפכו בסופו של דבר לחוקים.

במהלך הקריירה שלו, מיקם עצמו בולסונארו בקירוב לעמדות פוליטיות לאומיות, שמרניות ואנטי-קומוניסטיות. בולסונארו הגן בגלוי על המשטר הצבאי ששלט בברזיל החל מ-1964 ועל הדיקטטורה שהחליפה אותו.

בשנת 2014 היה בולסונארו לפוליטיקאי שזכה במספר הגבוה ביותר של קולות בריו דה ז'ניירו, כשזכה לקבל את תמיכתם של 464,000 בוחרים.

עמדות

במהלך הקריירה הפוליטית הארוכה שלו, ביטא בולסונארו השקפות המזוהות עם הימין השמרני.

המשטר בברזיל

בולסונארו תומך בעונש המוות, ובהתערבות מעמיקה של צבא ברזיל במתרחש במדינה, לצד תמיכתו בממשלת המיליציה הצבאית ששלטה בברזיל בשנים 1964 - 1985. ב-1993 לאחר השבת הדמוקרטיה לברזיל, אמר בולסונארו כי המשטר הצבאי הוביל את ברזיל לשגשוג וליציבות. בולסונארו אף הציג את נשיא פרו, אלברטו פוג'ימורי, כמודל לחיקוי להתערבות צבאית מוצלחת נגד מערכת המשפט וההרשות המחוקקת. ב-1999 קבע כי לא ניתן לשנות דבר במדינה באמצעות הצבעה, וכי שינוי יתרחש רק כאשר תפרוץ מלחמת אזרחים והצבא יעשה את מה שהשלטון הפוליטי נמנע מלעשות. בהקשר זה אמר בולסונארו: "אם כמה חפים מפשע ימותו זה בסדר". בראיון בשנת 1999 אמר "אני בעד עינויים, וגם העם תומך בכך."[1]

במהלך הצבעתו בעד הדחת דילמה רוסף מנשיאות ברזיל, ביצע בולסונארו מחווה לקולונל קרלוס אלברטו ברילהאנט אוסטרה, ראש ה-DOI-CODI‏ (The Departamento de Operações de Informações - Centro de Operações de Defesa Interna - מחלקת פעולות מידע - המרכז לפעולות ביטחון הפנים), סוכן של שליטי הדיקטטורה הצבאית, ואיש הצבא הראשון שהוכר על ידי בית משפט אזרחי בסאו פאולו, כמי שהשתמש בעינויים כנגד אזרחי ברזיל[2]. לטענתה של דילמה רוסף היא עצמה עונתה על ידי יחידת העינויים של ה-DOI-CODI.

באוקטובר 2018, כשבוע לפני הבחירות בהן נבחר לכהן כנשיא ברזיל, אמר בולסונארו ביחס למתנגדיו הפוליטיים: "הקבוצה הזו, אם הם ירצו להישאר, יצטרכו לציית לחוקים שלנו. או שהם יישארו בחוץ או שילכו לכלא"[3].

בולסנארו תומך בנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ואמר כי הוא שואב ממנו השראה.

בראיון שהעניק בולסונארו לעיתונאי קלאודיו דנטאס סקוויירה מה-O Antagonista, אמר בולסונארו ש"על אף השתוללות המדיה השמאלנית" המכוונת נגדו, עמדותיו חופפות במישרין לאלו של עמדות המרכז-ימין האמריקאי, ביחס לבעלות על נשק,, ומסחר. בולסונארו חזר וציין שהוא מתכוון לשנות ב-180 מעלות מספר חוקים העוסקים באיסור על החזקת נשק, לשפר את הביטחון ולהעצים את קשרי המסחר עם ארצות הברית אשר התקלקלו, לטענתו, במהלך כהונותיהם של ממשלי סילבה ורוסף.

סוגיות חברתיות

בולסונארו מתנגד להנהגת העדפה מתקנת או לשיריוּן מכסות לכל קבוצה חברתית שהיא, כמו גם ללגליזציה של סמים קלים. במהלך ראיון אמר כי קטינים המבצעים פשעים נתעבים דוגמת רצח צריכים לזכות ליחס של בגירים[4][5].

פשיעה

בולסונארו צוטט שהצהיר כי "פושע טוב הוא פושע מת". בתחילת 2019 הכריז על מבצע למיגור הפשיעה ברחבי ברזיל. בתחילת המבצע בריו דה ז'ניירו נהרגו בחילופי אש 13 בני אדם, ונמצאו כמויות של כלי נשק שונים, כגון אקדחים ורימונים.[6]

סוגיות סביבתיות

לברזיל יש את יערות הגשם הטרופיים הגדולים בעולם באגן האמזונס. על פי "וושינגטון פוסט", "בולסונרו תומך בעסקים חקלאיים ... ועשוי להעדיף רווחים על שימור ... בולסונרו לחץ על גופים זרים שמנסים להגן על יערות הגשם באמזונס, קבוצות כמו קרן חיות הבר בעולם, ואמר כי הוא לא יסבול את סדר היום שלהם בברזיל, הוא גם יצא בחריפות נגד שטחים שמורים לשבטים ילידיים, ויועצי בולסונרו גם אומרים שהוא מתכנן להרחיב את הכוח הגרעיני וההידרואלקטרי לאמזונס "

ישראל ויהודי ברזיל

בולסונארו הוא תומך נלהב של מדינת ישראל, במהלך מסע הבחירות שלו בשנת 2018 הבטיח כי אם ייבחר לנשיא יעביר את שגרירות ארצו בישראל לירושלים, ויסגור את השגרירות הפלסטינית בברזיליה. כמו כן הצהיר כי מסעו המדיני הראשון כנשיא יהיה לישראל. באירוע בהשתתפות חברי הקהילה היהודית בריו דה ז'ניירו הכריז בולסונארו כי ליבו "צבוע בירוק, צהוב, כחול ולבן"[7]. מיד לאחר זכייתו בבחירות לנשיאות, חזר על הצהרותיו בעניין העברת השגרירות והידוק היחסים עם ישראל והוסיף כי "תהיו בטוחים שאתם יכולים להסתמך על קולנו באו"ם בכמעט כל הסוגיות שמתייחסות למדינת ישראל"[8]. בנוגע ליחסו ליהודי ברזיל אמר בולסנארו "נתייחס לכולם בצורה שווה. אני נוצרי, רעייתי אוונגליסטית ונכבד את כולם בצורה שווה. המדינה היא חילונית, ז'איר בולסונארו הוא נוצרי"[9]. ב-28 בדצמבר 2018, נפגש עם ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, בריו דה ז'ניירו לאחר שהוזמן באופן רשמי לטקס ההשבעה של בולסונארו.[10] ביקור זה הוא ביקור רשמי ראשון של ראש ממשלת ישראל בברזיל.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ז'איר בולסונארו בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0