Inspiration4

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Inspiration4
נתוני משימה
מטרה מרכזית תיירות בחלל
חללית דרגון 2 (C207)
כן שיגור LC-39A, מרכז החלל קנדי
שיגור 16 בספטמבר 2021,[1] 00:02:56 UTC
נחיתה 18 בספטמבר 2021, 23:06:49 UTC
האוקיינוס האטלנטי
משך המשימה שני ימים, 23 שעות ו-3 דקות
נתוני חללית
משגר פאלקון 9 בלוק 5 (B1062.3)
נתוני מסלול
אפוגיאה 575 קילומטר[2]
זמן הקפה 96.2 דקות
גובה מסלול מסלול לווייני נמוך
נטיית מסלול 51.6 מעלות
צוות
אנשי צוות 4
ג'ארד אייזקמן
סיאן פרוקטור
היילי ארקנאו
כריסטופר סמברוסקי
משימות קשורות
משימה קודמת
לוגו משימת SpaceX Crew-2 SpaceX Crew-2
משימה הבאה
לוגו משימת SpaceX Crew-3 SpaceX Crew-3

Inspiration4 היא טיסת חלל תיירותית של החללית דרגון 2. היא שוגרה ב-16 בספטמבר 2021 על גבי משגר פאלקון 9 מכן השיגור 39A שבמרכז החלל קנדי וב-18 בספטמבר, לאחר כשלושה ימים במסלול, נחתה בהצלחה.

הטיסה נוהלה באופן פרטי על ידי חברת SpaceX, והייתה הטיסה המסלולית המאוישת הראשונה בה הצוות כולו הורכב מאזרחים שאינם אסטרונאוטים.[3] טיסה פרטית זו נרכשה על ידי יזם ההיי-טק האמריקני ג'ארד אייזקמן כחלק ממאמצי התרמה לבית החולים סנט ג'וד שבממפיס. אייזקמן שימש כמפקד הטיסה. בית החולים בחר שניים מחברי הצוות: היילי ארקנאו וכריסטופר סמברוסקי. חברת Shift4 של אייזקמן העניקה את המושב האחרון לסיאן פרוקטור.[4]

טיסת Inspiration4 הגיעה לגובה מסלולי של 575 ק"מ מעל פני השטח של כדור הארץ, הגבוהה ביותר מאז שנת 1999 במשימת STS-103 של תוכנית מעבורות החלל.

צוות

תפקיד אסטרונאוט
מפקד החללית ארצות הבריתארצות הברית ג'ארד אייזקמן
טיסת חלל ראשונה
טייסת ארצות הבריתארצות הברית סיאן פרוקטור
טיסת חלל ראשונה
קצינת רפואה ארצות הבריתארצות הברית היילי ארקנאו
טיסת חלל ראשונה
מומחה משימה ארצות הבריתארצות הברית כריסטופר סמברוסקי
טיסת חלל ראשונה

אייזקמן היה המממן העיקרי של המשימה, וביחד עם אנשי SpaceX גיבש את תוכנית הטיסה, בחירת הצוות ושיווק האירוע.[4] צוות הטיסה נבחר כדי לייצג ארבע מעלות, וכיסאות הטייסים חולקו לפי מנהיגות, תקווה, נדיבות ושגשוג. לדברי אייזקמן, שם המשימה Inspiration4 יועד לעורר השראה והכיל את הספרה ארבע מכמה סיבות. הוא ייצג את ארבעת חברי הצוות, ואת המשימה האמריקנית המאוישת הרביעית לחלל מאז סיום תוכנית מעבורות החלל.[5] הספרה ארבע אף מופיעה בשם החברה של אייזקמן, Shift4 Payments. כיסא המנהיגות יוצג בטיסה על ידי אייזקמן.

הצוות של אייזקמן בחר את היילי ארקנאו לכיסא התקווה. היא לקתה בסרטן העצמות בגיל 10 והחלימה לאחר טיפול בבית החולים לילדים סנט ג'וד בממפיס, טנסי. בגיל 25 היא סיימה ללמוד לתואר שני כעוזרת רופאים, והחלה לעבוד באותו בית חולים בצוות המסייע לילדים חולי סרטן. בגיל 29, היא הפכה לאסטרונאוטית האמריקנית הצעירה ביותר שהמריאה לחלל. לכיסא השגשוג נבחרה סיאן פרוקטור, שהיא פרופסור לגאולוגיה בקולג' באריזונה. היא האישה הרביעית ממוצא אפרו-אמריקני שהמריאה לחלל. לכיסא הנדיבות נבחר כריסטופר סמברוסקי, שהוא מהנדס נתונים מלוקהיד מרטין המתגורר באוורט, וושינגטון. הוא השתתף בהגרלה בין תורמים לבית החולים סנט ג'וד, כחלק ממאמץ להרים תרומה של 100 מיליון דולר בנוסף לתרומה דומה של אייזקמן.[6]

החללית

חללית מדגם דרגון 2 שבה טס הצוות

החללית של SpaceX היא מדגם דרגון 2. היחידה מכונה Resilience ומספרה הסידורי הוא C207. היא שימשה גם את צוות SpaceX Crew-1 שהמריא ב-16 בנובמבר 2020 ונחת ב-2 במאי 2021. המרווח בין שתי הטיסות, שעומד על 136 ימים מהווה זמן שיא בין שתי משימות עבור חללית הדרגון. חללית C207 עברה שינוי לקראת משימת Inspiration4, כיוון שלא יועדה לעגון בתחנת החלל הבינלאומית. מתאם העגינה הוחלף בחלון תלת־ממדי בצורת כיפה, המכונה "קופולה", על שם יחידת החלון בעלת המבנה הדומה, המותקנת בתחנת החלל הבינלאומית. שלא כמו היחידה בתחנת החלל, המחולקת למספר חלונות, בדרגון חלון יחיד בצורת כיפה, והוא החלון הגדול ביותר ששוגר אי פעם לחלל.[7] החלון מכוסה במכסה מגן נפתח.

המשימה

צוות החללית השלים למעלה מ-40 הקפות סביב כדור הארץ במשך כשלושה ימים. כל הקפה ארכה כ-96 דקות בגובה של כ-575 קילומטר, גבוה יותר מתחנת החלל הבינלאומית.[8] במהלך הטיסה ערך הצוות מספר ניסויים מדעיים שנועדו לסייע בהבנת השפעות החלל על גוף האדם,[9] בדגש על המשתתפים, שהם אזרחים מן השורה ולא טייסי חלל מקצועיים.

סיקור תקשורתי

בתחילת ספטמבר 2021 החלה נטפליקס בשידור סדרה תיעודית בת חמישה פרקים על הקמת צוות המשימה, ההכנות לטיסה והטיסה עצמה. הפרק האחרון בסדרה, ששמה "Inspiration4: הספירה לאחור - תיירים בחלל", נערך ושודר זמן קצר לאחר הטיסה ותעד אותה.[10]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא Inspiration4 בוויקישיתוף

Green globe.svg אתר האינטרנט הרשמי של Inspiration4

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0