אבן טופייל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אבן טופייל
לידה 1100
פטירה 1185 (בגיל 85 בערך)
תחומי עניין פילוסופיה, אסטרונומיה, אתיקה, מדע המדינה, רפואה

אבן טופייל (או בשמו המלא- אבו בכר מוחמד אבן עבד אלמלכ אבן מוחמד אבן טופייל אל-קאיסי אל-אנדלוסי), (בערבית- أبو بكر محمد بن عبد الملك بن محمد بن طفيل القيسي الأندلسي) (1100\1105- 1185) היה איש אשכולות מוסלמי- אנדלוסי, סופר, פילוסוף, תאולוג, רופא ווזיר.

ביוגרפיה

נולד ב-Guadix (אנ') שליד גרנדה והתחנך על ידי הפילוסוף הידוע אבן באג'ה. למד פילוסופיה ורפואה בגרנדה והתיידד עם הפילוסוף הנודע אבן רושד. בבגרותו שימש כמזכירו האישי של שליט גרנדה, ומאוחר יותר כוזיר ורופא החצר של אבו יוסוף יעקוב, המלך של שושלת המווחידון. בשנת 1182 פרש מתפקידו והוחלף על ידי ידידו, אבן רושד עליו הוא עצמו המליץ למלך. כחלק מתפקידו כרופא, פרסם בחייו כמה ספרי רפואה חשובים וכמו כן עסק גם באסטרונומיה ופרסם ספרים אף בתחום זה. מת בעיר מרקש שבמרוקו בשנת 1185. בהלוויתו השתתף גם המלך אבו יוסוף יעקוב.

חי בן מקיץ

חיבורו המפורסם ביותר של אבן טופייל הוא ספרו חי בן מקיץ (במקור: חי אבן יקט'אן; حي ابن يقظان) שהתפרסם גם במערב. זהו רומן פילוסופי המספר את סיפורו של ילד פרא אוטודידקט, שחי לבדו על אי בודד, לשם הובא על ידי איילה שגידלה אותו. על האי, הוא מעסיק את עצמו במחשבות ובחקירות פילוסופיות שבעזרתן הוא מגיע לחקר האמת. בסופו של דבר הוא פוגש על האי אדם בשם "אבסל"- אדם שניצל מספינה טרופה וכך הוא מגיע לידי מגע עם הציויליזציה. לאחר המפגש הוא מרצה לאותו אדם את תורתו בדבר הנהגת החברה והנהגת המדינה הרצויה. הוא טוען כי שליט המדינה הרצוי, צריך להיות איש מעלה שיעמוד בסף דרישות מוסריות ופילוסופיות גבוהות ביותר, כך שכנראה שאיש כזה אינו בנמצא. בהיעדר מנהיג ראוי, כל חברה בהכרח תהיה חברה קלוקלת, ולכן ממליץ חי בן מקיץ לפילוסופים ולמבקשי האמת, לפרוש מן החברה- ולחיות חיי התבודדות, שרק הם יוכלו להביאם אל האמת המוחלטת.

הספר זכה לפרסום רב והייתה לו השפעה עמוקה על הספרות הערבית ועל הספרות האירופאית במשך שנים ארוכות והוא המשיך להיות רב-מכר רב השפעה במערב אירופה, גם במאות ה-17 וה-18.


P vip.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא אישים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0