אברהם מיכאל קירשנבוים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אברהם מיכאל קירשנבוים
לידה י"ד באלול תרפ"ה
נהרג 12 בפברואר 1948 (בגיל 22)
ב' באדר תש"ח
ימין משה ירושלים
מקום קבורה בית הקברות היהודי בהר הזיתים
כינוי "תמיר"
השתייכות החי"ש
Hahaganah.png ההגנה
תקופת הפעילות 194212 בפברואר 1948 (כ־6 שנים)
דרגה רב-טוראי רב-טוראי
תפקידים בשירות
לוחם בחי"ש
פעולות ומבצעים
מלחמת העצמאותמלחמת העצמאות
הנצחה
  • רחוב בשכונת ימין משה
  • ציון באנדרטאות לזכר חללי הרובע היהודי ולזכר לוחמים שנפלו במערכה על ירושלים והובאו לקבורה בהר-הזיתים.

אברהם מיכאל קירשנבוים (3 בספטמבר 1925 ונפל ב-12 בפברואר 1948) היה לוחם חי"ש שהתפרסם בזכות לחימתו ונפילתו בקרב בימין משה במלחמת העצמאות.

ביוגרפיה

נולד ב-3 בספטמבר 1925 בירושלים למרים וניסן קירשנבוים החרדים בימין משה. הוא למד בישיבת "עץ חיים" ובבית-הספר התורני "אלומה" ובו רכש ידע גם במדעים כלליים. מסיבות כלכליות נאלץ להפסיק את לימודיו והחל לעבוד בבית-הדפוס "גשר". בצעירותו הצטרף לארגון ההגנה והצטרף גם לקבוצת הכדורסל מכבי ירושלים ולקבוצת מתאגרפים של הפועל ירושלים. בשנת 1942 התגייס לחי"ש לכוחות הרגלים והשריון. בתקופה זו כונה "תמיר". בשנת 1943 שירת בפלוגת הרובאים ובתחילת 1944 - במחלקת הנשק המסייע. עבר קורס שיטתי של מפעילי מרגמות 3 אינץ'. בסוף 1944 השתתף בקורס למקלעני "ברן" בבית הערבה. השתתף בכל מסעות החי"ש.

למרות שהיה מקורב בהשקפותיו לארגון הצבאי הלאומי, עם פרוץ מלחמת-העצמאות העמיד את עצמו מיד לרשות כוחות המגן של היישוב המאורגן ושירת בחי"ש.

בשנת 1947 הועבר למחלקה "המיוחדת" ונשלח לקורס מ"כים בכפר עציון שארך חודשיים. כשחזר, ביקש העברה לשכונת ימין משה, שהותקפה ללא הפוגה ושימשה נקודה אסטרטגית חשובה בשל קרבתה לעיר העתיקה. עסק באינטנסיביות בשמירה ובביצורים והדריך את הנוער המקומי בהגנת המקום ובשימוש במגוון כלי-נשק. ב-10 בפברואר 1948 נערכה התקפה על השכונה במשך שש שעות בפיקודו של עווד כליל אל-קוסמה, מפקד הכנופיות המחוזי. ההתקפה נפתחה משער יפו וכחמישים ערבים הצליחו להגיע עד לקצה השכונה. קירשנבוים עצמו פקד על כיתה שגויסה מתושבי השכונה והחזיקה בדרום השכונה. בשלב מסוים הוא עבר ללחום בצפון השכונה ותקף טור חבלנים של האויב, פגע במספר ערבים והצליח להניס את השאר. בשלב זה הבריטים הפעילו נגדו מכונת-יריה כבדה ממלון המלך דוד הסמוך. הוא נפגע משישה כדורים - חלקם ממלון המלך דוד וחלקם היו כדורי דום-דום שנורו מגג בניין "האחים דוד". הוא הוסיף לירות והגיע למטה האזור להודיע כי הוא פצוע. כשנישא באלונקה נפצע בכדור נוסף ומת כעבור יומיים בבית החולים הדסה (שהיה ברחוב החבצלת של היום) ביום ב' באדר א' תש"ח, 12.2.1948[1].

נקבר בבית הקברות היהודי בהר הזיתים. שמו הונצח באנדרטה שהוקמה ב-1957 באנדרטת מגיני הרובע היהודי במלחמת השחרור. בשנת 2022 נקרא רחוב על שמו בשכונה בירושלים[2].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0