אגרו-דולצ'ה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מחבת ובו בצל יבש ברוטב אגרו-דולצ'ה

אגרו-דולצ'ה או אגרודולצ'האיטלקית: Agrodolce - מילולית: "חמוץ" - "מתוק") הוא רוטב מסורתי מהמטבח הסיציליאני בפרט ובמטבח האיטלקי בכלל. רוטב זה מקורו בסיציליה, וככל הנראה הוא השפעה של מהמטבח הערבי, מאחר שהרוטב הפך נפוץ באי בתקופת הכיבוש הערבי שלו (לאחר שנת 965).

הכנת רוטב זה מתבצעת על צמצום חומץ וסוכר, כאשר לרוב מרכיבי הרוטב כוללים גם יין, פירות ולעיתים גם שוקולד. עם תפוצת הרוטב ברחבי איטליה והעלייה בפופולריות שלו, נוצרו גרסאות מקומיות של הרוטב, הכוללות לעיתים חמאה ובצלים או בצלצולים (שאלוטס).

הרוטב משמש לתבל בשר כבש או כרוטב לפסטה (מסוג ריגטוני או פפרדלה).

אזכורים תרבותיים

הרוטב מוזכר בספרו של ריצ'רד קונדון, "הכבוד של פריצי" בו נכתב:

"ועכשיו", אמר דון קוראדו, נשימתו קלה כשמזג מבקבוק יין אלורו, "המנה העיקרית, שהבוקר, צ'רלי יקירי, טרחתי לחקור אודותיה, כי אתה היית אמור להיות אורחי לארוחת הצהריים, מנה עילאית מאגריג'נטו שלנו, גוניליו אין אגרו אֶ דולצ'ה, מבושל כדרך שהגאבלוטי הדגולים, בני הסֶפּינה, משפחתה של אישתי האהובה, בישלו. ארנבת ברוטב חמוץ-מתוק, שונה מכל אגרו א דולצ'ה שקיים במקום כלשהו באיטליה. רוטב שיש בו חתיכות חציל, סלרי, זיתים, צלף, שקדים, דבש ולימון. זה ירומם את נפשך."

קונדון, ריצ'רד, הכבוד של פריצי, עמ' 168

ראו גם

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22372467אגרו-דולצ'ה