אואקרי קירח

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןאואקרי קירח
Cacajao calvus novaesi.jpg
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: פרימטים
משפחה: סאקיים
סוג: אואקרי
מין: אואקרי קירח
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Cacajao calvus
תחום תפוצה
Bald Uakari area.png

אואקרי קירח (שם מדעי: Cacajao calvus) הידוע גם בשמות אואקרי אדום או אואקרי קירח-ראש הוא קוף יוצא דופן המצוי ביערות הביצתיים של ברזיל, פרו, וקולומביה. האואקרי חי את רוב חייו על עצים, והוא גם ישן עליהם. ברשימה האדומה של IUCN הוגדר ב-2004 כ"פגיע" בשל צייד והרס בתי גידול.

רוב גופו של האואקרי מכוסה בפרווה ארוכה ועבה, שצבעה משתנה מלבן לאדום. לאואקרי אין פרווה על הפנים (וכך קיבל את שמו העברי והאנגלי), עור פניו אדום בשל כלי הדם הרבים העוברים מתחתיו ומהווה סימן לבריאות טובה. הזנב קצר וסבוך. אורכו של הזכר כ-45.6 ס"מ, ואורכה של הנקבה הוא כ-44 ס"מ. המשקל נע בין 3.75 ל-3.45 ק"ג. תוחלת חייו היא כ-30 שנה, ואואקרים החיים בשבייה מגיעים בדרך כלל לגיל גבוה אף יותר.

לפי מחקר שבדק את התפלגות תזונתו של האואקרי, היא כ-67% זרעים, 18% פירות, 6% פרחים, 5% בשר, וניצנים. הלסת התחתונה החזקה שלו מאפשרת לאואקרי לפתוח אגוזים בעלי קליפה קשה, אשר רוב הפרימטים האחרים לא יהיו מסוגלים לפתוח. האואקרי לעיתים ניזון גם מחרקים, אך הם לא מהווים חלק חשוב מתזונתו. בחיפוש אחר מזון, האואקרי עשוי לעבור כ-4.8 ק"מ ליום בקבוצות של זכרים או נקבות, שגודלן בדרך כלל 5–30 פרטים, אם כי הוא עשוי להגיע גם ל-100 פרטים. גודל הטריטוריה של קבוצה עומד בדרך כלל על 5,000 עד 6,000 דונם. על מנת לשמור על טריטוריה בגודל זה, האואקרים משתמשים בקריאות אזהרה, נענוע זנב וסימור שערות הגוף.

עונת הרבייה מתרחשת בין אוקטובר למאי. ההיריון נמשך כשישה חודשים.

יש ארבעה תת-מינים מזוהים אואקרי קירח, שכולם מסווגים כפגיעים:

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אואקרי קירח בוויקישיתוף

הערות שוליים

P cat.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא יונקים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0