אולורו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פארק לאומי אולורו-קאטה ג'וטה

Flag of UNESCO.svg אתר מורשת עולמית
מונולית אולורו
מונולית אולורו
מדינה אוסטרליהאוסטרליה אוסטרליה
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית טבעי ותרבותי בשנת 1987, לפי קריטריונים 5, 6, 7, 9

אוּלוּרוּ (Uluru) הוא צורה מסלע טבעי הממוקמת בפארק הלאומי אולורו-קאטה ג'וטה שנמצא במרכז יבשת אוסטרליה, והוא אחד המונוליתים הגדולים בעולם.

הפארק נמצא בחלקה הדרומי של הטריטוריה הצפונית, כ-335 ק"מ בקו אווירי מהעיר הקרובה ביותר (אליס ספרינגס), או 450 ק"מ בנסיעה בתוואי הרגיל (שלא לרכבי 4X4). שתי האטרקציות המרכזיות בפארק הן סלע אולורו וקאטה-ג'וטה (Kata-Tjuta), אשר ידוע גם בשם "הרי האולגה" (The Olgas).

אולורו בנוי מאבן חול (מסוג ארקוזה) אחת שהמינרל העיקרי בה הוא פצלת השדה, גובהו 348 מטר מעל פני השטח ו-863 מטר מעל פני הים. היקפו 9.4 ק"מ והוא נמשך כ-2.5 ק"מ אל תוך הקרקע. אולורו מכונה גם "איירס רוק" (ayers rock) על שמו של הנרי איירס, ראש ממשלתה לשעבר של דרום אוסטרליה. האירופאי הראשון שהגיע למקום היה ארנסט ג'יילס (Ernest Giles) בשנת 1872.

אולורו נחשב קדוש לתרבות האבוריג'ינית, וניתן לראות מסביבו ציורים אבוריג'יניים רבים. בשנת 1985 הועבר האתר בחזרה לחזקת האבוריג'ינים, ואלה החכירו אותו לממשלת אוסטרליה. כיום, 25 אחוזים מההכנסות מדמי הכניסה לאתר מועברים לקרנות למען רווחת הקהילות האבוריג'יניות באזור.

המקום הוא אתר תיירות פופולרי ורבים מטפסים עליו מדי שנה לאורך נתיב תלול שאורכו הלוך וחזור 1.6 ק"מ, וזאת למרות בקשת האבוריג'ינים שלא לטפס על הסלע, הן משום שהוא אתר קדוש להם והן בשל מקרי המוות והפציעות הרבות שנגרמו לאורך השנים בשל הטיפוס הלא בטוח על הסלע. מאז שהחלו רישומים מסודרים, 35 מטפסים קיפחו את חייהם בטיפוס על אולורו. החל מ-26 באוקטובר 2019 הטיפוס על אולורו נאסר, וזאת לפי החלטה שהתקבלה פה אחד בוועדה משותפת לאבוריג'ינים המקומיים ולממשלה. לפני כן עלתה עליו משלחת עם מאות משתתפים במה שהיה הטיפוס האחרון[1].

מקורות שונים טוענים שדווקא הר אוגסטוס שבאוסטרליה המערבית, הגדול פי 2.5 מאולורו, הוא המונולית הגדול בעולם, אולם הר אוגסטוס הוא מונוקלינה, קמט גאולוגי, ואינו מונולית כלל.

בשנת 1987 הכריז אונסק"ו על אולורו כאתר מורשת עולמית, וב-1994 הורחבה ההכרזה לפארק שמסביבו.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אולורו בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ רויטרס (2017). "אוסטרליה תאסור את הטיפוס על סלע האולורו". Ynet. נבדק ב-2017-11-01.
Uluru Panorama.jpg
Magnify-clip.png



Australia stub.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא גאוגרפיה של אוסטרליה ובנושא אתרי מורשת עולמית. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0