אופנת וינטג'

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אופנת וינטג' הוא מונח כללי המתייחס ללבוש שמקורו בתקופה קודמת לאופנת ההווה. המונח נמצא אף בשימוש לתיאור חנויות בגדים, כך לדוגמה, "חנות לאופנת וינטג'". המונח וינטג' (באנגלית: Vintage) מקורו בתחום הייננות ומתייחס לשנת בציר ענבי היין. השימוש במונח אופנת וינטג' נסמך על הדימוי של התיישנות המוסיפה איכות.

הגדרה

באופן כללי ביגוד אשר יוצר לפני שנות ה-20 של המאה ה-20 הוא ביגוד עתיק, ביגוד אשר יוצר בין שנות ה-20 לשנות ה-80 של המאה ה-20 הוא ביגוד וינטג'. לעומת זאת, אופנת רטרו מתייחסת בדרך כלל לביגוד חדש המחקה סגנונות אופנה מעידן קודם, ואילו ביגוד המתאים לסגנון האופנה בזמן הווה, הוא אופנה עכשווית, או מודרנית. יש לציין כי הגדרות אלה הן כלליות ואינן נוקשות.

רוב אופנת הווינטג' היא בגדים מיד-שנייה, בגדים אשר נלבשו בעבר. אחוז קטן משוק אופנת הווינטג' מורכב מבגדים ישנים שלא נלבשו מעולם, מקורם בדרך כלל במלאי של חנויות, או מחסני ביגוד, שלא נמכר בעת שהבגד היה חלק מן האופנה העכשווית. ערכם של בגדי וינטג' שמקורם במלאי ישן גבוה יותר בדרך כלל מבגדים משומשים, במיוחד אם הם נושאים עדיין את תגי היצרן.

הרקע לתופעה

אף שלאורך ההיסטוריה היה תמיד ביקוש לבגדים ישנים, או משומשים, החל מתחילת שנות ה-90 של המאה ה-20 קיימת עליה חדה בביקוש ובמקובלות החברתית של קו אופנה זה. אחד הגורמים לשינוי זה ביחס לאופנת וינטג' היה בעובדה שידועניות החלו לובשות אופנת וינטג'.

גורם נוסף לעליית האהדה לאופנת וינטג' מקורו במודעות הגוברת לקיימות, במשמעות של שימוש חוזר, מיחזור משביח לבגדים שכולל תיקון בגדים קיימים, ואם כבר אינם לבישים ניצול חלקים מהם ליצירת בגד שונה, תחת זריקתם לאשפה. אף יצירתן של קבוצות תרבותיות המבוססות על ההיסטוריה התרבותית של המאה ה-20 בעולם המערבי, כגון חוגי ריקודי סווינג, תרמו לעליית העניין באופנת הווינטג'.

קיימת שורה של נימוקים הנוספים הניתנים על ידי אוהדי אופנת הווינטג' להעדפתם זו:

  • ייחודם של פריטי הלבוש על רקע האופנה העכשווית, המאפשרים ללובשם לבלוט בסביבתם.
  • חלק מפרטי הווינטג' יוצרו בכמויות קטנות, דבר המוסיף לנדירותם ולייחודם.
  • איכות הייצור של בגדי וינטג' משומשים היא גבוהה בדרך כלל, אחרת לא היו שורדים לאורך עשרות שנים במצב המאפשר את לבישתם.
  • חלק מן הבגדים עשויים מבדים שאינם נמצאים עוד בשימוש, בגלל מחירם, או הפסקת יצורם.
  • עלותם של בגדי וינטג' זולה בדרך כלל יחסית לאיכותם, זאת בהשוואה לבגדים דומים באופנה העכשווית.
  • בגדי וינטג' מביעים הערכה להיסטוריה התרבותית ולמעצבי אופנת העבר.
  • איכות הגימור בבגדי וינטג' גבוהה יותר בדרך כלל. על הבגדים יש לעיתים כפתורים יוצאי דופן, רקמת-יד, חריזה, ועוד.
  • בגדי וינטג', לדעת חלק מן הקונים, מהווים השקעה בבגד נדיר שערכו יעלה בעתיד, ואינו נקנה לצורך לבישתו.
  • מבחינה אקולוגית או סביבתית, לבגדי וינטג' ערך רב. החל מסוף שנות ה-90 חלה עלייה במודעות לאיכות הסביבה, על כן רכישת אופנת וינטג' כמוה כהפחתת רכישת האופנה העכשווית, אשר ייצורה תורם לנזקי איכות הסביבה. בנוסף, רבים רואים בקניית בגדים שיוצרו בעבר ערך עליון משום שהם יוכלו בעתיד למכרם או להעבירם לשימוש חוזר בקרב אחרים ולשפר את המצב הכלכלי הכללי שלהם ושל אחרים.

שוק אופנת הוינטג'

נקודות המכירה הנפוצות לבגדי וינטג' הן חנויות לבגדים משומשים, חנויות המתמחות באופנת וינטג', מחסני לבוש חינם (כגון, מחסני הלבשה של ארגון ויצו בישראל), מכירות יד-שנייה של אנשים פרטיים, שוקי פשפשים, מכירות עזבון, ועוד.

עם התפתחות האינטרנט עבר חלק משמעותי משוק אופנת הוינטג' למכירות מקוונות. בשלהי העשור הראשון של המאה ה-21 קיימים באינטרנט פורומים המתמחים באופנת וינטג', המרכזים מידע על סגנון אופנה זה. מכירות פומביות רבות של אופנת וינטג' מתקיימות באתרי מכירות כגון eBay.

בגדי אופנת וינטג' מתוצרתם של בתי אופנה בולטים בזמן עבר (למשל, קוקו שאנל, או פייר קרדן) הם בדרך כלל יקרים יותר. גורם נוסף העשוי להשפיע על מחירו של בגד וינטג' הוא שאלת המקור (באנגלית: Provenance), זהות האדם שהיה בעל הבגד בעבר. מחירו של בגד וינטג' שאותו לבשה דמות ידועה, במיוחד כאשר קיים תיעוד מצולם לעובדה זו, עשוי להאמיר.

עקב עליית הביקוש לאופנת וינטג' הפכו בגדים במצב טוב משנות ה-20 ועד שנות ה-40 של המאה ה-20 לנדירים יחסית ומחירם עלה. בגדים מן העשורים האחרונים של המאה ה-20 נפוצים יותר וקל יותר לשמרם.


ראו גם


לקריאה נוספת

  • Bamford, Trudie (2003). Viva Vintage: Find it, Wear it, Love it. Carroll & Brown. מסת"ב 1-903258-73-1
  • Tolkien, Tracy (2000). Vintage: the Art of Dressing up. Pavilion. מסת"ב 1-86205-305-7

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אופנת וינטג' בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0