איאד אל-בגדאדי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
איאד אל-בגדאדי
מדינה חסר אזרחות

איאד אל-בגדאדיערבית: ياد البغدادي; נולד ב־17 ביוני 1977) הוא סופר, יזם אקטיביסט ופעיל זכויות אדם, שהשיג בולטות בינלאומית ברשתות החברתיות במהלך האביב הערבי. אל-בגדאדי כמוסלמי ליברטאני הוא מבקר בולט של תנועות אסלאמיות וגם של דיקטטורות חילוניות. נכון למאי 2020 הוא חסר כל אזרחות ושוהה בנורווגיה כפליט מבקש מקלט.[1]

אל-בגדאדי הוא נכד לפלסטינים אשר עזבו את ביתם ביפו במהלך מלחמת העצמאות (הפלסטיניים מתייחסים אליה כאל הנכבה). אל-בגדאדי נולד בכווית וגדל באיחוד האמירויות.

אביב ערבי

אל-בגדאדי עודד יציאה להפגנות ברחבי העולם הערבי לתמיכה למעבר למשטר דמוקרטי. כשהחלו אירועי האביב הערבי במצריים אל-בגדאדי בציוצי טוויטר דיווח על ההתפתחויות תוך פרשנות מלגלגים על המנהיגים הדיקטטוריים של האזור.

במהלך האביב הערבי ב-2011 החל בגדאדי לצייץ בטוויטר על המהפכה המצרית המתמשכת. בפברואר 2011 האקטיביסטית אסמאא' מחפוז פרסמה ביוטיוב קריאה למצרים לצאת ולהפגין בכיכר תחריר. תרגומו של אל-בגדאדי לקריאה זו נצפה יותר ממיליון פעמים ובכך תרם משמעותית לנפילתו של הנשיא חוסני מובארכ.[2]

אל-בגדאדי הצטיין בכתיבה בהומור וסרקזם. במרץ 2011 הוא פרסם אוסף מקוון של ציוצים סטיריים בשם הלגלגני "מדריך לרודן הערבי".[3] בתוך שבועות המדריך תורגם ליותר מתריסר שפות.

גירוש

אל-בגדאדי שהה באיחוד האמירויות. ב -30 באפריל 2014 הוא צייץ על מות חברו הקרוב הפעיל המצרי באסם סאברי(אנ'). למחרת, ב-1 במאי 2014 שלטונות ההגירה של איחוד האמירויות הודיעו לו שהוא עומד בפני בחירה: להיות כלוא למשך זמן בלתי מוגדר או שיגורש מיידית. השלטונות לא סיפקו שום סיבה רשמית לגירוש. הוא לא הואשם רשמית ולא ניתנה לו הזדמנות לערער על החלטת הגירוש. נאמר לו "שינסה להיזכר אם אמר משהו שעלול לגרום לגירוש". הוא בחר בגירוש. הוא נכלא לשבועיים באבו דאבי. מאחר שהיה חסר אזרחות היה קושי לגרשו, אבל בזכות היותו פליט פלסטיני, הוא החזיק במסמכי נסיעות מצריים. הוא הוטס למלזיה, בתקווה שיתקבל כפליט פלסטיני מגורש. אבל בהגיעו לקואלה לומפור נאסר עליו לעבור דרך בקרת הדרכונים. לאחר שבועות בהם נשאר בשדה התעופה, הרשה לו ממשלת מלזיה להיכנס למדינה כ"מקרה יוצא דופן".[4]

הרצאה ב-Oslo Freedom Forum

מספר ימים לאחר שאשתו הצטרפה אליו למלזיה הוא זכה לכבוד גדול כשהוזמן להשתתף בכנס השנתי של Oslo Freedom Forum - OFF[5] (אנ'). הוא טס לאוסלו והתקבל שם כפליט מבקש מקלט. הרצאתו ב-OFF פורסמה בנובמבר 2014 תחת הכותרת "למה אני עדיין מאמין באביב הערבי".[6] אל-בגדאדי הסביר כי תרומתו העיקרית לאביב הערבי הייתה בתחום הרעיונות – במניפסט שכתב.[7] במניפסט הוא הציע תוכנית למה שיש לעשות אחרי הצלחת המרד - לאביב הערבי. לצערו, לא הייתה תוכנית כזו. בהרצאתו ב-OFF אל-בגדאדי אמנם ציין כי מוצא משפחתו ביפו, אבל כל בקורתו כוונה נגד שליטי ארצות ערב. אפילו כאשר בחר להזכיר טבח המונים בחר בדוגמאות מסוריה, דאעש ומצריים וכלל לא הזכיר את ישראל. כאקטיביסט מובהק הוא קרא לבנו התינוק לבחור במוות על פני התרפסות בפני השליטים ועושי דברם.

תמיכתו בלוחמים לזכויות אדם בסעודיה

משנת 2017 עיקר פעילותו היא בביקורת נוקבת על יורש העצר הסעודי מוחמד אבן סלמאן ובארגון סיוע לפעילי זכויות אדם סעודיים ומשפחותיהם.[8] באפריל 2019 השלטונות בנורווגים, ככל הנראה בעקבות אזהרה מ-CIA, הזהירו אותו שלא יעזוב את נורווגיה כי המשטר הסעודי פועל לחיסולו. בעקבות האזהרה אל-בגדאדי ביטל נסיעה אל מחוץ לנורווגיה[9] מחשש שגורלו עלול להיות כמו של ג'מאל ח'אשוקג'י מי שהיה ידידו, עד שנרצח על ידי שליחי יורש העצר הסעודי.[10] יחד עם ח'אשוקג'י אל-בגדאדי חקר את החשדות שבשל הביקורת הקשה של הוושינגטון פוסט נגד אבן סלמאן, שרותי המודיעין של סעודיה חדרו לטלפון של ג'ף בזוס הבעלים של הוושינגטון פוסט.[11]

הערות שוליים

  1. ^ Jones, Sophia. "Meet The Arab Spring Activist Deported By The UAE Who Is Now Speaking Out". The Huffington Post.
  2. ^ .Asmaa Mahfouz and the vlog that spark the Egypt Revolution Youtube
  3. ^ http://davidmhart.com/liberty/Documents/ArabTyrantsManual-Intro.pdf
  4. ^ Murtaza Hussain, October 21 2014 How the UAE Tried to Silence a Popular Arab Spring Activist
  5. ^ Oslo Freedom Forum,  https://en.wikipedia.org/wiki/Oslo_Freedom_Forum
  6. ^ El-Baghdadi, Iyad. "Why I Still Believe in the Arab Spring". Foreign Policy.
  7. ^ The Arab Spring Manifesto". Oslo Freedom Forum.
  8. ^ "Activist 'warned by CIA of Saudi threat'". BBC News (באנגלית בריטית). 2019-05-08. נבדק ב-2020-06-01.
  9. ^ Under the 1960 European Agreement on the abolition of visas for refugees, signed by Ireland in 1969, refugees travelling on a Geneva convention document do not require a visa to move within Europe when visiting a country for three months or less. Sorcha Pollak, Ryanair apologises after Palestinian refugee denied access to board flight to Dublin, The Irish Times (באנגלית)
  10. ^ London, Stephanie Kirchgaessner Nick Hopkins in (2019-05-07). "CIA warns Arab activist of potential threat from Saudi Arabia". The Guardian (באנגלית בריטית). ISSN 0261-3077. נבדק ב-2020-06-01.
  11. ^ Interview with democracy activist Iyad el–Baghdadi: Jeff Bezos, blackmail and MbS - Qantara.de, Qantara.de - Dialogue with the Islamic World (באנגלית)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0