איי התמרים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
איי התמרים
جزر النخيل
ג'ומרה, אי התמרים הראשון
ג'ומרה, אי התמרים הראשון
נתונים גאוגרפיים
מיקום דובאי
סוג איים מלאכותיים
נתונים מדיניים
מדינה איחוד האמירויות הערביותאיחוד האמירויות הערביות איחוד האמירויות הערביות
אוכלוסייה שגיאת לואה ביחידה יחידה:עיר בשורה 504: attempt to index field 'wikibase' (a nil value). (שגיאת לואה ביחידה יחידה:עיר בשורה 504: attempt to index field 'wikibase' (a nil value).)
Dubai location map.png
 
דיירה
דיירה
ג'ומרה
ג'ומרה
ג'בל עלי
ג'בל עלי
בתי מגורים באי ג'ומרה

איי התמריםערבית: جزر النخيل) הם שלושה איים מלאכותיים, שהוקמו החל משנת 2001 בחופיה של העיר דובאי. האיים נועדו להגדיל את אורך החוף של העיר בכ-520 קילומטר והם מעוצבים בצורת עצי תמר. מסביב לכל אי הוקמה סוללת אבנים וחול, המשמשת כשובר גלים, שנועדה להגן מפני סחיפה וסחף של זרימת הים. בסוללה ארבעה פתחים וזאת על מנת למנוע מצב של מים עומדים ומעופשים. יסודות האיים עשויים ממיליוני טונות של סלע מנותץ שמקורו בהרי חג'ר, ולא מלוחות בטון. האיים עשויים גם ממאות מיליוני טונות של חול שנלקחו מקרקעית הים ושימשו ליצירת החלקים העליונים של איי הארכיפלג החמישי. לפי הערכה[1] באמצעות טונות החול אפשר היה לבנות קיר ברוחב שני מטרים שיקיף את העולם שלוש פעמים.

מיקום האי

האי ממוקם כחמישה קילומטרים אל המפרץ הפרסי. חלק מהאיים הממוקמים במפרץ נקראים איי התמרים[2] וחלקם נקראים איי הדקלים. האיים בנויים בצורה של דמויי עץ דקל או עץ תמר, כאשר לכל אחד מהאיים רצועה מרכזית אחת גדולה. רצועת איים זאת מכונה "הפלא השמיני של העולם".[דרוש מקור]

תצפית אי הדקלים[3]

בכדי להפוך את רצועת האיים למוקד תיירותי, הוקם מצפה בתוך האי פאלם השוכן על פאלם ג'ומיירה. בקומה ה-52 של מגדל התצפית נמצא בית קפה סטארבקס, וניתן לצפות בתערוכה אינטראקטיבית, שבה ישנו אקווריום המציע מנהרות שקופות המוקפות בדגים וחיות ים אחרות. בסמוך למגדל התצפית ישנו קניון בשם Nakheel[4] .

נזק סביבתי

תהלך הקמת האיים פגע בצורה משמעותית באיכות הסביבה. לדוגמה, דקל ג'בל עלי נבנה על גבי שמורה ימית הנושאת אותו שם שנחשבה לאחת משמורות הטבע עם המגוון הביולוגי[5] הגבוה ביותר ברחבי המפרץ הפרסי. בנוסף לכך, אופן כריית החול מקרקעית הים הרחיף חלקיקים זעירים שהעכירו את מי הים ואף גרמו להפחתת כמות האור החודרת לתוך הים אשר נחוץ לגדילת צמחים[דרושה הבהרה]. נוצרו שינוים מסיביים בסביבה האקולוגית של קרקעית המפרץ עקב שקיעת חלקיקים הקוברים תחתם יצורים השוכנים בקרקעית המים ולמעשה מכחידים זנים.

אי התמרים הראשון

אי התמרים הראשון מכונה ג'ומיירה על שם החוף שהוא צמוד אליו. זהו האי הקטן מבין השלושה, והמפורסם ביותר. הוא מאוכלס בעיקר בבתים צמודי קרקע. מדובר באי היחיד שבנייתו הושלמה[6]. הקמתו החלה ב-2001 וב-2006 החל אכלוסו. עבודות בניית התשתית בשטחו הסתיימו ב-2008. קוטרו של האי נע בין חמישה לשישה קילומטר והוא ממוקם כעשרה קילומטר מאי מלאכותי אחר שעליו שוכן מלון בורג' אל-ערב.

אי התמרים השני והשלישי

השלמתו של האי השני, ג'בל עלי, שהקמתו החלה ב-2002, הייתה צפויה להסתיים באותה השנה, אך נדחתה עד 2015. בנייתו של האי השלישי והגדול מכולם, ששמו דיירה[7], החלה ב-2004 והייתה צפויה להסתיים ב-2015, אך תוכנית הבנייה שונתה ב-2008 והושעתה לאחר מכן.[8] ממדיו של האי הגדול ביותר היו צפויים להיות אורך של 12.5 קילומטר ורוחב של שמונה וחצי קילומטרים, אך ב-2013 הודיעו המתכננים על ביטול המבנה בצורת עץ תמר. במקומו החלה בניית מספר איים בתוואי הדומה לטבעי. נכון ל-2016, בניית איים אלו טרם הסתיימה.

בשנת 2013 חברת הבנייה המקורית ניסתה לתג[דרושה הבהרה] מחדש את האי דיירה[7] ולצמצם את גודל הפרויקט אבל לא נחלה בכך הצלחה. בשנת 2014 חברת נדל"ן אוסטרלית[8] הודיעה על כך שתמשיך את הפיתוח בחלק מהאיים אבל נכון לשנת 2023 מצבם עדיין לא ברור.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא איי התמרים בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ כיצד נבנו האיים המלאכותיים בדובאי, בין אי התמרים ואיי העולם השוקעים שם, באתר איים בזרם, ‏2021-04-03
  2. ^ איי התמרים בדובאי, באתר My Trip, ‏2016-10-10
  3. ^ אתר מטיילים בעולם, תצפית אי הדקלים דובאי - המדריך למטייל 2023: כרטיסים וטיפים חשובים!, באתר מטיילים בעולם, ‏2023-01-09
  4. ^ Nakheel, Nakheel (באנגלית)
  5. ^ האיים המלאכותיים בדובאי, באתר יאללה דובאי, ‏2020-10-16
  6. ^ gouaeadmin, איי התמרים - איי הדקל בדובאי, באתר איחוד האמירויות למטייל הישראלי, ‏2020-08-20
  7. ^ 7.0 7.1 דיירה
  8. ^ 8.0 8.1 אי הדקלים, איי התמרים: למה חלק מהאיים המלאכותיים עדיין ריקים?, באתר "סלאם דובאי", 27 באוגוסט 2020
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0