אינגר אירווינג קוז

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אינגר אירווינג קוז
Eanger Irving Couse.jpg

אינגר אירווינג קוזאנגלית: Eanger Irving Couse‏; 3 בספטמבר 1866 - 26 באפריל 1936) היה אמן אמריקאי וחבר מייסד ונשיא ראשון של אגודת האמנים בטאוס. הוא ידוע בציורי ילידים אמריקאים. עבודתו הייתה גם חלק מתחרויות האמנות באולימפיאדת קיץ 1928 ובאולימפיאדת קיץ 1932. [1]

ראשית חייו

קוז נולד למשפחה חקלאית במישיגן. כילד, הוא החל לצייר את בני שבט הצ'יפווה שגרו בסמוך. הוא למד בילדותו בבתי ספר מקומיים והמשיך לעבוד באמנות.

קוז עזב את מישיגן ללימודי אמנות מקצועית במכון לאמנות בשיקגו ובאקדמיה הלאומית לעיצוב, ניו יורק. הוא נסע לפריז, שם למד באקול דה ביו-ארטס ובאקדמיה ז'וליאן. הוא חי בצרפת במשך 10 שנים, וצייר בעיקר נופים של חוף נורמנדי. בין השנים 1893 - 1896 התגורר במושבת האמנות של אטפלה ,[2] שם צייר את רחובותיה ואת הדייגים.

קריירה אמנותית

לאחר שובו לארצות הברית התגורר קוז לראשונה בניו יורק. הוא בילה בטאוס, ניו מקסיקו במהלך הקיץ.

בסוף המאה ה -19, דרום מערב ארצות הברית וניו מקסיקו בפרט, משכו אמנים וסופרים רבים מכיוון שנותרו ללא פגע ממאמצי ההרחבה הלאומית שהוכתבה על ידי המדיניות האמריקאית. האמנים והסופרים של תקופה זו רצו לתפוס את שרידי המערב הישן לפני שהוא נעלם כליל. בתקופתו, בניו מקסיקו, למד קוז וצייר את חייהם ותרבותם של האינדיאנים מאזור טאוס - שבט פואבלו. הוא החל להציג את ציוריו על חיי האינדיאנים וזכה בתערוכת היחיד הראשונה שלו בשנת 1891.

בשנת 1911 נבחר קוז לאקדמיה הלאומית לעיצוב. [3] הוא גם היה פעיל במושבת האמנות של טאוס. בשנת 1915, קוז היה אחד מששת החברים המייסדים של אגודת האמנים של טאוס, ונבחר לנשיא הראשון. חבר מייסד נוסף היה האמן ג'וזף הנרי שארפ, שהפך קפלה ליד ביתו של קוז לסטודיו. הנכסים הסמוכים מוכרים עכשיו במשותף כאתר ההיסטורי קוז / שארפ, והם נשמרים ומופעלים על ידי קרן קוז.

מבין עבודותיו נחשב "אלק-פוט משבט הטאוס", שצויר בקיץ 1909, ליצירת המופת של קוז. הציור נרכש עבור אוסף האמנות הלאומי של ארצות הברית על ידי אספן האמנות הידוע ויליאם ט' אוונס וכעת הוא מוצג באוספי מוזיאון האמנות האמריקאית סמיתסוניאן.

יצירתו "השבויה" הוצג בשנת 1891 בתערוכת היחיד הראשונה שלו, שהתקיימה בעמותת האמנות פורטלנד באורגון, ולאחר מכן בסלון פריז בשנת 1892. ציור גדול זה, היה הציור האינדיאני הראשון של קוז, שלימים זכה לתהילה בארצות הברית על ציוריו את עמי הילידים בניו מקסיקו. בשנת 1991 נכלל "השבויה" בתערוכה הלאומית לאמנות אמריקאית בשם "המערב כאמריקה", מה שיצר מחלוקת בפרשנות למשמעויותיהם וכוונותיו של הציור. היסטוריונים לאמנות בחנו את המניעים הגזעניים והחברתיים של הציור בהקשר של החברה האמריקאית באותה תקופה. [4]

מורשת וכבוד

עבודותיו זכו להכרה ופרסים רבים ממוסדות כמו: סלון פריז, המכון לאמנות בשיקגו, האקדמיה הלאומית לעיצוב (פרס הולגרטן השני, 1900; פרס הולגרטן הראשון, 1902; פרס אלטמן, 1916); פרס איזידור, 1917. הוא זכה בפרס ליפינקוט מטעם האקדמיה לאמנות יפה בפנסילבניה (1921) ופרסים רבים נוספים.

עבודותיו מוחזקות במוזיאונים רבים בארצות הברית ובעולם כוללות אוסף של דייוויד ופגי רוקפלר - במוזיאון לאמנויות יפות, בוסטון.

קוס נפטר באלבוקרקי שבניו מקסיקו בשנת 1936. הוא קבור בבית העלמין סיירה וויו בטאוס

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אינגר אירווינג קוז בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Olympedia – Irving Couse, www.olympedia.org
  2. ^ The Couse Foundation, web.archive.org, ‏2013-12-02
  3. ^ Couse, E (anger) Irving (1866 – )". New International Encyclopedia. 6 (2nd ed.). Dodd, Mead. 1914. p. 190.
  4. ^ Komanecky, Michael K. (2002). Phoenix Art Museum: Collection Highlights. New York: Harry N. Abrams, Inc. p. 60
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0