אירו-פרס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מכונת הקפה הידנית של AeroPress, ליד ה-AeroPress Go הקטן יותר. שני המכשירים מורכבים מתא חליטה גלילי, בוכנה גלילית ומכסה מסנן. ל-AeroPress Go 2019 יש בוכנה דקה יותר ויכולת חליטה קטנה יותר. ה-AeroPress 2015 עשוי מפלסטיק בגוון אפור בהיר, עם כיתוב בנייר כסף. ל-AeroPress Go 2019 קיבולת חליטה קטנה יותר, גוון אפור כהה יותר וכיתוב אדום.
Gnome-edit-clear.svg
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: הערך סובל מתרגמת.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: הערך סובל מתרגמת.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.

אירו-פרס (AeroPress) היא מכונת קפה ידנית שהומצאה על ידי אלן אדלר, מייסד חברת AeroPress.[1] המכשיר מורכב מתא גלילי, ובוכנה עם אטם סיליקון, בדומה למזרק. פולי קפה טחונים מוכנסים למסנן שדרכו נלחצים מים בכוח על ידי לחיצת הבוכנה. המכשיר מסוגל למצות קפה מרוכז במיוחד, אותו מתאר היצרן כ"סגנון של אספרסו", אך ניתן להשתמש בו גם לחליטת קפה בחוזק דומה לקפה פילטר, או קפה קר.[2]

היסטוריה ועיצוב

מכשיר ה-AeroPress הומצא על ידי אלן אדלר, מרצה להנדסה באוניברסיטת סטנפורד. אדלר החל לפתח את המכשיר ב-2004, מתוך כוונה להפחית את החומציות והמרירות בכוס הקפה היומית שלו. בתחילה ניסה למצות קפה עם מכונת אספרסו, שיטת דריפ קופי ומכבש צרפתי (אנ'), אך לא היה מרוצה מהשליטה המוגבלת של כל שיטה על פרמטרים כמו זמן חליטה, טמפרטורת מים וגודל טחינה. לראשונה הוא החל ליצור אב טיפוס של AeroPress במוסך שלו.[3]

המכשיר מורכב מתא גלילי שקוף, ובוכנה עם אטם סיליקון, בדומה למזרק. מכסה מסנן מוברג על הקצה, כדי להחזיק מסנן נייר עגול קטן. הוא מגיע עם מספר אביזרים, כולל כף ומשפך להעמסת קפה טחון, מוט בחישה, שקית, ומחזיק פלסטיק לאחסון ניירות סינון. ישנם מסנני מתכת, אבל חברת Aeropress לא מספקת אותם כחלק מהמוצר.

אירו-פרס עם האביזרים

התא והבוכנה יצוקים מפלסטיק שקוף, בגוון אפור. דגמי AeroPress המוקדמים השתמשו בפוליקרבונט, אך בשנת 2009 עברו לקופוליאסטר ללא BPA, ולאחר מכן בשנת 2014 לפוליפרופילן. החברה טוענת שבבדיקות מעבדה, שום BPA מהמודלים המוקדמים הללו לא חדר לקפה מבושל.[1]

האותיות שינו את צבען מספר פעמים, אך עיצוב הלוגו לא השתנה בין הגרסאות הללו.

בשנת 2019, .AeroPress, Inc הוציאה את AeroPress Go, דגם בגודל נסיעות עם קיבולת תא מופחתת, אביזרים קטנים יותר וכוס נסיעות כלולה.

בשנת 2023 הוציאה החברה דגם עשוי מפלסטיק שקוף.

פופולריות בתחביב

שחרר

המכשיר נחשף רשמית בנובמבר 2005, בתערוכת CoffeeFest בסיאטל. בשנים שלאחר יציאתו הוא זכה לפופולריות בקרב חובבי קפה, עקב גמישותו והעקביות שהוא מציג בטעמי הקפה.

אליפות העולם ב-AeroPress

אליפות העולם ב-AeroPress היא תחרות בישול AeroPress בינלאומית בהובלת מעריצי המכשיר. האירוע הוא טורניר חיסול מרובה סיבובים, בו יש למתחרים חמש דקות לבשל קפה. הוא נערך לראשונה באוסלו, נורווגיה, בשנת 2008, עם שלושה מתחרים בלבד, אך הפופולריות גדלה בכל שנה לאחר מכן. תחרות 2018 משכה 3,157 מתחרים מ-61 מדינות. אליפות 2020 בוטלה עקב מגפת הקורונה. האליפות התחדשה בשנת 2021, ושילבה אירועים אישיים ופורמט מקוון חדש, שבו המתחרים יוצרים ומגישים את המתכון שלהם מרחוק.[4]

עזרים וחיקויים

עם השנים, הפופולריות של האירו-פרס צברה תאוצה ונעשו לו אביזרים לשיפור כמו מעמד לפילטר, פילטרים ממתכת ועוד. כמו כן, נעשו חיקויים רבים המשתמשים באותה הטכניקה לחליטת הקפה.

אופן הפעולה

מסורתי

הכנת הקפה באירו-פרס

על פי ההוראות, קפה טחון דק מונח בתחתית הגליל הגדול יותר על גבי מיקרופילטר עשוי נייר. לאחר מכן יוצקים על הקפה מים חמים בטמפרטורה של כ-85 מעלות צלזיוס עבור קפה קלוי כהה או 79 מעלות צלזיוס עבור קלייה בהירה יותר. מערבבים את התערובת במשך כ-10 שניות לפני שדוחסים אותה דרך המיקרופילטר על ידי דחיפה של הבוכנה כלפי מטה. בתחרויות הקפה השונות בעולם (אליפות העולם בריסטה, גביע הבירה), הקפה נטחן לעיתים קרובות יותר מעט עדין יותר מאשר 'טחינת פילטר', והמינון הוא בין 14 ל-20 גרם, עם בערך 200 עד 230 מ"ל של מים בטמפרטורה של 80 עד 92 מעלות צלזיוס וזמן מיצוי של 30 עד 60 שניות.

שיטת חליטה הפוכה

בריסטות וחובבי קפה פיתחו גם שיטות לחליטה באמצעות AeroPress בטכניקת חליטה הפוכה.[5][6]

בחליטה הפוכה מכניסים את הבוכנה לעמוד מההתחלה, קרוב ל"ראש" העמוד, וכל ה-AeroPress עומד הפוך, מונח על חלקה העליון של הבוכנה. מוסיפים קפה טחון, ואחריו מים, ואז מערבבים את כל התערובת. בזמן המיצוי, מניחים מסנן בתוך מכסה המסנן ומרטיבים אותו כדי להצמידו למקומו, ואז מכסה הAeroPress מונח על גבי העמוד ומוברג למקומו. לבסוף, לאחר השלמת זמן הבישול הרצוי, מטים אותו כך שצד ימין למעלה או בזווית.

שיטה זו דומה יותר לפלנג'ר, במיוחד זמן הבישול הממושך שבו הקפה והמים מעורבבים יחד. זה הופך אותו לשימושי בשימוש ברמת טחינה שלא תהיה אופטימלית בשיטה הרשמית כמו טחינה גסה שעשויה לשמש במכבש צרפתי.

מאפייני הקפה בשיטה מסורתית

  • נטען שהקפה מרוכז ברמה הדומה לאספרסו.
  • pH גבוה יותר (ולכן חומציות נמוכה יותר) מאשר דריפ קופי.
  • זמן בישול כולל של 30 שניות.

ניגודים לשיטות חליטת טבילה אחרות

בAeroPress חולים עם קפה טחון דק, יש לו זמן בישול קצר של 30 שניות, ובדומה לאספרסו, משתמש בלחץ כדי לחלץ טעם. בפלנג'ר משתמשים בטחינה הרבה יותר גסה ועם זמן בישול ארוך בהרבה (4–5 דקות); כמו כן, למכבש מסנן מתכת והקפה נחלט ללא לחץ.[7] בקפה ואקום משתמשים בטחינה עדינה בינונית וזמן בישול של 90 שניות, תוך שימוש במסנן בד ללא לחץ. באספרסו טחינת הקפה יותר דקה והלחץ בחליטה לרוב יותר גדול.

מסנני רשת מתכת של צד שלישי לשימוש חוזר זמינים עבור AeroPress, אך חברת AeroPress לא ממליצה עליהם, וטוענת שקפה שנעשה עם מסנני נייר טוב יותר מבחינת הטעם.[8]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אירו-פרס בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 About AeroPress, Inc. and Alan Adler, AeroPress (באנגלית)
  2. ^ שאלות ותשובות באתר החברה
  3. ^ Gayomali, Chris (2014-04-17). "The AeroPress Inventor's Secret To A Perfect Cup Of Coffee". Fast Company (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-2021-02-26.
  4. ^ World AeroPress Championships: Learn More and Get Involved, AeroPress (באנגלית)
  5. ^ null - scottmarquardt, web.archive.org, ‏2011-07-22
  6. ^ http://facebook.com/sprudgemedia, Aeropress Champion Marie Hagemeister’s Winning Brew Method, https://sprudge.com, ‏2023-05-19 (ב־American English)
  7. ^ AeroPress vs French Press: What’s the difference?, AeroPress (באנגלית)
  8. ^ AeroPress Coffee Maker Official Store, AeroPress (באנגלית)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0