אלהאם דווירי תאברי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אלהאם דווירי תאברי
الهام دويري تابري
לידה 11 בינואר 1947 (גיל: 77)
נצרת
עיסוק סופר, ספרות ילדים, ספרות, חינוך, ביבליותרפיה
שפות היצירה ערבית
סוגה ספרות ילדים ונוער
יצירות בולטות סדרת הספרים קושקוש

אלהאם דווירי תאבריערבית: الهام دويري تابري נולדה ב-11 בינואר 1947) היא סופרת ילדים ונוער ויועצת חינוכית ערביה-ישראלית.

קורות חייה

אלהאם דווירי תאברי נולדה בנצרת שבישראל. היא הילדה השלישית מבין חמישה ילדים במשפחה ערבית שמרנית. הוריה הם אדיב דחדוח דווירי, מהנדס בניין, ולוריס אסכנדר קעואר עקרת בית. למדה בבית ספר הפרנציסקני בנצרת שהיה באותם ימים בית ספר לבנות בלבד. בילדותה הייתה אלהאם קוראת ספרים באופן קבוע והייתה שואלת ספרים מספרייתו הביתית של דודה המשורר ד"ר ג'מאל קעוואר, מכיוון שבאותה תקופה לא היו ספריות ציבוריות להשאלת ספרים בנצרת וסביבתה.

בשנת 1972 קיבלה תעודת הוראה בפרויקט שהקים משרד החינוך להכשרת מורים בנצרת ובשנת 1986 קיבלה תעודת הוראה (מורה בכיר) להוראת אנגלית לחטיבת הביניים. תאברי סיימה בשנת 1989 את לימודי התואר הראשון בחינוך ושפה ערבית באוניברסיטת חיפה. בשנת 1995 למדה ביבליותרפיה באורנים ושנתים לאחר מכן, סיימה תואר שני בחינוך מאוניברסיטת לאפבורו (Loughborough University).

תאברי עסקה בהוראה ביו השנים 1972 ל-1997. היא התחילה לכתוב מאמרים בנושאי חינוך בשנת 1994 תוך כדי עבודתה כמורה ורכזת. היא התחילה לכתוב בראשית דרכה לעיתון כל אל ערב, בתקופה שהמשורר סמיח אל-קאסם היה העורך הראשי של העיתון. אלהאם כתבה בנושאי חינוך בעוד עיתונים ומגזינים ביניהם: ירחון אל מואכב, מגזין ליידי, אתר בוקרא ועיתון א-סנארה.

ספרה הראשון, "אלביידה", יצא לאור בשנת 1994. עד תחילת 2020, תאברי כתבה והוציאה לאור 62 ספרי ילדים, תשעה ספרים לבני נוער, ושני ספרים מקצועיים בחינוך. היא יצרה את סדרות הספרים פיראס, הנא וקושקוש. ספריה יוצאים לאור בהוצאת הספרים דאר אל-אלהאם שהקימה. משנת 2009 מתקיימים מופעים עם הדמות קושקוש בגנים ובבתי ספר יסודיים, במרכזים קהילתיים, ועל במות תיאטרון בישראל וברשות הפלסטינית. דווירי תאברי אחראית גם לבימוי ולכתיבת הטקסטים להצגה ולשירים. כמו כן פיתחה משחקי חשיבה משעשעים תוך כדי שימוש בדמותו של קושקוש.

בשנת 2004 זכתה בפרס היצירה בספרות הערבית מטעם משרד החינוך, התרבות והספורט[1].

בחודש נובמבר 2015, ביוזמת עיריית נצרת והנהלת פסטיבל נצרת לתיאטרון הילד, נערך לאלהאם דווירי תאברי ערב מחווה[2] "על תפקידה החינוכי והספרותי הכביר ונתינתה המאופיינת לילדים ולהורים ולחברה כולה, ובמיוחד מתוך סדרת קושקוש שנבע מתוך ספריה"[3], במשך כל ימי שבוע הפסטיבל התקיימה תערוכה של איורים מספרי קושקוש[4], בנוסף לאיורי שאר הספרים של הסופרת.

הדמות "קושקוש" שיצרה הפכה לדמות הילדים הפופולרית ביותר במגזר הערבי בישראל[5].

ספריה נבחרו למצעד הספרים של משרד החינוך בשנת 2010[6], בשנת 2012[7], בשנת 2016[8] ובשנת 2019[9].

תערוכה נוספת בנובמבר 2019 הציגה את איורי ספרי קושקוש[10] במהלך עשרה ימים בתוך תערוכות שבוע האיור בתל אביב יפו במסגרת אירועי ״אוהבים אמנות. עושים איור״[11] של המחלקה לאמנויות בעיריית תל אביב-יפו

אלהאם כתבה טקסטים לתוכנית הטלוויזיה "עם אמל בשכונה"[12] ששודרה ב-הטלוויזיה החינוכית הישראלית.

ממאי 2017 היא לוקחת חלק קבוע כאורחת מומחית לחינוך בתוכנית הרדיו של רדיו מכאן של תאגיד השידור הישראלי. היא משוחחת בה על חינוך ועונה על שאלות ההורים בשידור חי[13].

אלהאם דווירי תאברי מרצה במכללות ללימודי חינוך לגיל הרך. לימדה במכללת אורנים ובאוניברסיטה פתוחה. היא מקיימת הרצאות אורח במוסדות אקדמיים מול קהל של הורים ועובדי הוראה, בישראל וברשות הפלסטינית.

אלהאם נישאה לאדואר תאברי, מהנדס במקצועו, והיא אם לשלושה ילדים. ילדיה ובעלה היו שותפים לכתיבת ספריה: בעלה ובתה סאוסן ביצעו הגהה לספריה, בתה פאתן איירה את ספריה הראשונים, ובנה כמאל אייר את סדרת "קושקוש" וספרים נוספים.

כתיבתה

ספריה של אלהאם דווירי תאברי פונים לילדים בגיל הרך עד לבני נוער ומתבגרים. בנוסף כתבה ספרים טיפוליים לנוער אותם היא איירה.

סדרת פיראס עוסקת בילד בשם פיראס. חלק מספרי הסדרה הם סיפורי מורשת וחלק עוסקים בהתנסותו של פיראס בחוויות יומיומיות. סדרת הנא עוסקת בתינוקת בשם הנא, והיא סדרה לגיל הרך. מטרת הסדרה לטפל ולטפח את הצד הרגשי, המחשבתי ותחושתי אצל תינוקות.

קושקוש הוא גיבור ספריה של אלהאם. השם "קושקוש" הוא שם בדיוני, ונבחר כדי למנוע הקנטת ילדים בעלי שם זהה. דמותו של קושקוש בספרים דומה לכל הילדים: היא מצחיקה, לא אידיאלית, שובבה וסקרנית.

אלהאם השתמשה בדמותו של קושקוש גם באמצעות הפעלות בתוך חוברות שמטרתן היא פיתוח הצד השכלי-הרגשי אצל הילד.

אלהאם כתבה ביוגרפיה עצמית בספר "מוכר החבצלות והפרחים", שכלל 10 סיפורים קצרים – שמונה מהם היו ביוגרפיה עצמית, ועוד חמישה ספרים טיפוליים לנוער ולמבוגרים, שהיא עצמה איירה.

אלהאם דווירי תאברי כתבה כמה ספרים שמשולבים בהם נושאים כמו תפקידים מגדריים וגם יחס המשפחה הערבית למודרניזציה ולמסורת[14].

כתבה על מוות, גירושין, בריונות, התעללות, והתנכלות פיזית לילדים.

המאפיין את סיפוריה של אלהאם דווירי תאברי[15] הוא האיורים והפקת הספרים, כתיבתה בחרוזים, הסוף השמח וקיומו של שיר בסוף הסיפור, המשפטים הקצרים, ההבעות הרגשיות, וניסוח המשפטים לפי אופן הדיבור של הילד ובכך יהיה קל יותר לילד להתחבר לטקסט ולגיבור בספרים שהוא בעצמו מדבר כמוהו. לפי המחקר[16] אלהאם המציאה דמות חדשה, אהובה הדומה לכל ילד בהתנהגות שלה, סקרנית ונוגעת במציאות, וזו הסיבה שהספרים שלה אהובים על הילדים ואנשי החינוך.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ חוסאם חרב, השופט פלאח מפרסם את שמות הסופרים שזכו בפרס היצירה בספרות הערבית לשנה זו. כל אלערב. 29 באוקטובר 2004.
  2. ^ ערוץ מוסאוואה - תוכנית "סבאחנא ג'יר", ערב מחווה לאלהאם דווירי תאברי, באתר יו-טיוב, ‏7 ליוני 2016 (בערבית)
  3. ^ אירוע מחווה לסופרת ולמומחית בחינוך אלהאם דווירי תאברי - תאברי בערב מיוחד, באתר הונא, ‏2 לדיצמבר 2015 (בערבית)
  4. ^ אתר טייבה נט, קושקוש מברך את הילדים בתערוכתו המיוחדת בנצרת עד שבת, באתר טייבה נט, ‏25 לנובמבר 2015 (בערבית)
  5. ^ קושקוש גיבור הספרים-אלהאם דוירי-היצע נוסף, באתר סל תרבות ארצי, ‏4 לפברואר 2017
  6. ^ אורינית, הספרים המומלצים במצעד הספרים לשנת הלימודים 2010/2011 (עמ' 13 מספר 5), באתר orianit.edu (בערבית)
  7. ^ הספרים המומלצים במצעד הספרים לשנת הלימודים 2011/2012, טבלה שנייה שורה 3 (בערבית)
  8. ^ מצעד הספרים > רשימת הספרים בערבית 2016–2017, באתר משרד החינוך (בערבית)
  9. ^ רשימת ספרי המצעד בערבית 2020 - 2019, באתר משרד החינוך, רשימה 2 שורה 39 ורשימה 3 שורה 14 (בערבית)
  10. ^ יובל סער, נעים להכיר: שבוע האיור בערבית, באתר פורטפוליו, ‏21 בנובמבר 2019
  11. ^ שבוע האיור 2019, באתר illustrationweek, ‏2019
  12. ^ כאן חינוכית, עם אמל בשכונה : גיל ההתבגרות, באתר youtube, ‏12 לספטמבר 2012
  13. ^ מגזין עם מומחה, באתר makan, ‏19 לדיצמבר 2019
  14. ^ אקדמית אלקאסמי והאקדמיה הערבית לחינוך, חיפה, היחס של המשפחה הערבית עם המודרנזציה ומסורתיות (עמ' 14-17), באתר qsm, ‏2015 (בערבית)
  15. ^ פרידא ג'אבר, הסופרת הנצרתית אלהאם דוירי תאברי פותחת את שערי ליבה, באתר panet, ‏26 לאפריל 2011 (בערבית)
  16. ^ אקדמית אלקאסמי, סידרת קושקוש ולוזה ל-אלהאם תאברי, באתר אקדמית אלקאסמי qsm.ac.il, ‏2014 (בערבית)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0