אלוורה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןאלוורה
Aloe barbadensis.JPG
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: חד פסיגיים
סדרה: אספרגאים
משפחה: עיריתיים
סוג: אלוי
מין: אלוורה
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Aloe vera
צמח אלוורה.jpg
פריחת האלוורה

אלוורה או אַלוי אמתי (שם מדעי: Aloe vera) הוא מין בסוג אלוי, צמח שידוע בתכונותיו הרפואיות. השייך למשפחת העיריתיים. קיימים מאות מינים בסוג אלוי, דבר המקשה לעיתים על הזיהוי של האלוי המכונה "אמיתי" (vera בלטינית)[1] שפריחתו צהובה, לעומת פריחת מינים משובטים שהיא לעיתים כתומה. השימוש באלוורה הן חיצוני והן פנימי. הג'ל שמופק מתוך החלק הפנימי של העלים עשיר בחומרים רבים כמו ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו וחומרים התומכים במערכת העיכול. החל מראשית המאה ה-18 רשמו רופאים באירופה מיצוי מקליפת עלה האלוורה כדי להתגבר על בעיות עצירות. כיום אין משתמשים כמעט במיצוי הזה ובמקומו נפוץ שימוש אחר לחלוטין בג'ל המופק ממרכז העלה ושאינו מכיל חומרים משלשלים[2]. באנליזה כימית של ג'ל האלוורה התגלו יותר מ-400 חומרים[דרוש מקור]. בהתייחסות לשימושים שנעשים באלוורה ישנה הפרדה עקרונית בין מיצוי שהופק מהג'ל שבמרכז העלה לבין חומרים שהופקו מהקליפה והשכבות החיצוניות.

שימוש רפואי

השימוש החיצוני בג'ל האלוורה מקובל ברפואה יותר מהפנימי. ג'ל האלוורה ידוע כמקל ומרפא כוויות וכמרפא פגעי עור שונים כמו מעיכות, עקיצות וגירויים. אלוורה יכול לעזור גם במקרים של אקזמה, פסוריאזיס ומחלות פטרייתיות. שימוש נוסף הוא לטיפוח העור והשיער. אלוורה משמש לעיתים קרובות כתוסף במגוון רחב של מוצרי קוסמטיקה.

קיימים מחקרים רבים[3] על הפעילות הרפואית של ג'ל האלוורה ואחדים מהם מצביעים על כך שהג'ל המופק ממרכז העלה של הצמח מאיץ את תהליך ההתחדשות בתאים פגועים ולכן יעיל לטיפולים ברפואת שיניים[4]. מחקרים אחרים הוקדשו לבדיקת הפעילות הפנימית של ג'ל האלוורה להקלה בסוכרת ומחלות נוספות, אחת מהידועות בהן היא דלקת כיבית של המעי הגס[5]. מחקר שנערך בבי"ס לרפואה של אוניברסיטת פיטסבורג בארצות הברית הראה שחומרים המופקים מהאלוורה מסוגלים לעזור בהצלת נפגעים בשדה הקרב. מחקר בנושא השפעת האלוורה על המערכת החיסונית מוכיח כי החומרים באלוורה מחזקים את פעילות המערכת החיסונית כנגד גורמים זרים (אנטיגנים) ולכן גם נחשבים כחומרים אנטי סרטניים. המחקר בוצע בכלבים ובחתולים, והנושא בשלבי ניסויי והתאמה לבני אדם (D). מחקר נוסף, שנעשה בחולי קוליטיס, הוכיח כי שתיית ג'ל אלוורה הפחיתה רגישויות ודלקות אצל חולי קוליטיס (E).

שימוש בעייתי בחומרים מהקליפה

לעומת הפעילות החיובית של הג'ל המופק ממרכז העלה ישנה סכנה בשימוש פנימי במיצוי שהופק מהשכבות החיצוניות של העלה, דבר שהיה מקובל ברפואה עד לאמצע המאה העשרים. השכבות הללו של עלה האלוורה מכילות חומרים (לדוגמה ALOIN) מרירים העלולים לגרום הקאות, שלשולים ונזק בלתי הפיך למערכת העיכול[6].

ביבליוגרפיה חלקית

  • (A) Alasdair Barcroft & Dr Audun Myskja (2003): Aloe Vera, Natures Silent Healer
  • (B) Dr. Peter Atherton (1997): The Essential Aloe Vera
  • (C) Bill C. Coats (1984): The silent healer, A modern study of aloe vera
  • (D) King GK, Yates KM, Greenlee PG, et al. (1995). "The effect of Acemannan Immunostimulant in combination with surgery and radiation therapy on spontaneous canine and feline fibrosarcomas". Journal of the American Animal Hospital Association 31 (5): 439–47. PMID 8542364
  • (E) Langmead L, Feakins RM, Goldthorpe S, et al. (April 2004). "Randomized, double-blind, placebo-controlled trial of oral aloe vera gel for active ulcerative colitis". Alimentary pharmacology & therapeutics 19 (7): 739–47. DOI:10.1111/j.1365-2036.2004.01902.x. PMID 15043514.


קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אלוורה בוויקישיתוף

הערות שוליים

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0