אנדרטת סינגפור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אנדרטת סינגפור
מידע כללי
על שם חללי צבאות האימפריה הבריטית שנפלו בדרום אסיה ובמזרח אסיה במלחמת העולם השנייה ומקום קבורתם לא נודע

אנדרטת סינגפור (מוכרת גם בשם אנדרטת קראנג'י) היא אנדרטה בסינגפור, המנציחה את שמותיהם של כ-24 אלף מחללי צבאות האימפריה הבריטית, שנפלו בדרום אסיה ובמזרח אסיה במלחמת העולם השנייה ומקום קבורתם לא נודע.

האנדרטה

האנדרטה שוכנת בשטח בית הקברות הצבאי קראנג'י (Kranji) – הגדול בבתי הקברות של האימפריה הבריטית בסינגפור, שבו נקברו כ-4,400 מחלליה במלחמת העולם השנייה.[1] האנדרטה הוקמה בראש הגבעה שעליה הוקם בית הקברות.

האנדרטה היא מבנה מאורך המוגבה מעל פני הקרקע, באורך של כ-65 מטרים, ובה גג מאורך מעוגל קצוות, הנשען על גבי 13 כתלים. על גבי מרכז הגג ניצב כותל נוסף דמוי סנפיר, הנראה למרחוק, אשר בראשו נקבע כוכב. צורתו הכללית של המבנה היא כשל זנבו של מטוס.

חזית האנדרטה נושאת את הכתובת הבאה:

על כתלי אנדרטה זו נרשמו שמותיהם
של עשרים וארבעה אלף חיילים ואוויראים מגזעים רבים
שהתאחדו בשירות הכתר הבריטי
אשר נתנו את חייהם במלאיה ושטחי היבשה והים השכנים לה
ובשמי דרום אסיה, מזרח אסיה והאוקיינוס השקט
אשר גורלות המלחמה מנעו מהם את מנהגי הטקס שלהם זכו רעיהם למוות
הם מתו למען כל בני האדם החפשיים

על גבי 13 כתלי האנדרטה התומכים בגגה נקבעו 472 לוחות זיכרון, שעליהם נחרתו שמות הנעדרים.

הנעדרים

הכתובת המרכזית על גבי האנדרטה

כיום (2017) מונצחים על גבי האנדרטה שמותיהם של 24,317 נעדרים. כ-3,000 היו אנשי צוות אוויר, והיתר אנשי כוחות היבשה. חלק מן הנעדרים נהרגו במהלך קרב מלאיה וקרב סינגפור ב-1942. אחרים מתו בשבי היפני – רבים בעקבות עבודת הפרך שבה הועסקו בבניית מסילת הרכבת תאילנד-בורמה. אחרים ניספו בכלי שיט יפניים שהעבירו אותם לאתרים אחרים ואשר טובעו. האוויראים נהרגו בפעולות אוויריות בכל רחבי דרום אסיה ודרום מזרח אסיה והימים הסמוכים אליהם.

12,105 מן הנעדרים שירתו בצבא הודו הבריטית ו- 10,323 בצבא בריטניה וחיל האוויר שלה, ביניהם מלאים. היתר היו 1,639 אוסטרלים, 184 קנדים, 61 ניו זילנדים וחמישה דרום אפריקאים.

האנדרטה תוכננה על ידי האדריכל הבריטי קולין סנט קלייר אוקס (Colin St Clair Oakes), נבנתה על ידי ועדת חבר העמים לקברי מלחמה ומתוחזקת על ידה.

האנדרטה נחנכה ב-2 במרץ 1957 על ידי רוברט בלק, מושל סינגפור דאז, שהיה בעצמו שבוי בידי היפנים במלחמת העולם השנייה.[2]

ראו גם

לקריאה נוספת

  • Edwin Gibson, G. Kingsley Ward, Courage remembered: the story behind the construction and maintenance of the Commonwealth's military cemeteries and memorials of the wars of 1914-1918 and 1939-1945, London: H.M.S.O., 1995.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0