אספא ווסן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Gnome-edit-clear.svg
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מנהיג ריקה. אספא ווסן (19161997), בנו של הקיסר היילה סלאסי הראשון ושל אשתו הקיסרית מנן אספאו. הוכרז בשנת 1989 כקיסר אמהה סלאסי הראשון מאתיופיה בגלות.

ביוגרפיה

ווסן בצעירותו, 1923

אספא נולד בעת שאביו, יורש העצר ראס טאפרי, היה מושל העיר הרר. אספא הפך ליורש העצר הקיסרי לאחר שאביו הוכתר לקיסר אתיופיה בשנת 1930 לאחר מותה של הקיסרית זאודיתו.

אספא נישא לנסיכה ווליאט ישראל סיום שהייתה נינתו של הקיסר יוהנס הרביעי. לזוג נולד בן אחד.

בשנת 1936 יצא אספא לגלות ביחד עם אביו הקיסר לאחר הכיבוש האיטלקי את אתיופיה. לאחר תבוסת האיטלקים בשנת 1941 חזר אספא ביחד עם המשפחה הקיסרית לאדיס אבבה והחל שוב למלא את תפקידו כיורש העצר.

בשנת 1960 יזם המשמר הקיסרי הפיכה נגד הקיסר היילה סלאסי הראשון, בזמן שהקיסר שהה בברזיל. המהפכנים אילצו את יורש העצר אספא לקרוא הודעה ברדיו לפיה הוא תומך בהפיכה נגד אביו, וכי הוא מקבל על עצמו את התואר של קיסר אתיופיה. הצבא האתיופי, כמו גם הכנסייה האורתודוקסית האתיופית, סירבו לקבל את ההפיכה. ההפיכה נכשלה לאחר שהקיסר היילה סלאסי חזר למדינה. הקיסר העניק חנינה לבנו וטען שהוא הקריא את ההודעה ברדיו לאחר שהמורדים איימו על חייו. תקרית זו העיבה על יחסי האב ובנו. אספא לא הצליח לשכנע את אביו, כמו גם את הממסד האתיופי, בהקשר לתפקיד אותו מילא בניסיון ההפיכה. לקיסרית מנן נגרם צער רב עקב חשדות אלה בקשר לבנה.

בשנת 1973 חטף אספא שבץ לב ונשלח לשווייץ כדי לקבל טיפול רפואי. השבץ גרם לו לשיתוק בצד גופו הימני ואי-יכולת לדבר. בנו הבכור של אספא, זרע יעקוב, שאז היה סטודנט באוניברסיטת קיימברידג', נאלץ למלא את תפקידו של אביו כ"יורש העצר של אתיופיה בפועל".

בשנת 1974 בעת שהדרג' בצע הפיכה נגד הקיסר היילה סלאסי הוכרז אספא, ששהה כל אותה עת מאז חטף את השבץ בשווייץ, למלך אתיופיה ולא לקיסר אתיופיה במקום אביו. אספא סירב לקבל על עצמו את התפקיד וטען שההפיכה היא בלתי חוקית, כמו גם ההדחה של אביו. בשנת 1975 בוטל השלטון הקיסרי באתיופיה על ידי הדרג'. אספא ומשפחתו עברו ללונדון בשנת 1975, כאשר רוב המשפחה הקיסרית באתיופיה נתונה במעצר על ידי קבוצת הדרג'.

בשנת 1989 הכריז על עצמו אספא כקיסר אתיופיה בגלות ובחר לו את השם אמהה סלאסי הראשון. הקיסר אמהה נפטר בשנת 1997 בארצות הברית לאחר מחלה קצרה.

לאחר נפילת שלטון מנגיסטו באתיופיה, הועברה גופתו של אספא לקבורה בקתדרלת השילוש ה'קדוש' שבאדיס אבבה. אספה נקבר לצד אביו הקיסר היילה סלאסי הראשון ולצד אימו הקיסרית מנן.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אספא ווסן בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0