אפעה מערב אפריקאי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןאפעה מערב אפריקאי
מיון מדעי
סוג: אפעה
מין: אפעה מערב אפריקאי

אפעה מערב אפריקאי (שם מדעי: Echis ocellatus) הוא מין של נחש ארסי מהסוג אפעה שבמשפחת הצפעיים. הוא מצוי בטבע במערב אפריקה ואחראי ליותר הכשות נחש מכל הנחשים באזור מחייתו. לנחש זה אין תת-מינים.

הנחש מגיע לאורך ממוצע של 30 עד 50 ס"מ ולאורך מרבי של 65 ס"מ. הנחש בעל חוטם קצר ועיניים גדולות והוא פעיל בשעות היום. צבעו אפור-ורדרד עם רצועות מעוינות אדומות כהות עד שחורות ועליהם נקודות לבנות והבטן בהירה יותר. הנקבות מטילות בעונת הרבייה שבין פברואר למרץ, בין 6 ל-10 ביצים.

תפוצת הנחש היא במערב אפריקה, במדינות הבאות: מאוריטניה, סנגל, גינאה, מאלי, חוף השנהב, בורקינה פאסו, גאנה, טוגו, בנין, דרום ניז'ר, וניגריה, וגם בצפון קמרון ובדרום-מערב צ'אד. הוא מסתתר בין צמחייה וסלעים ואורב לטרף הכולל בעיקר מכרסמים שונים, עופות, זוחלים קטנים ודו-חיים, אך יטרוף גם עקרבים או נדלים אם ייתקל בהם.

הכשה ושימוש בארס

נחש זה אגרסיבי, ויתקוף בנקל אם ירגיש מאוים, אף ללא ידיעת המוכש. לנחש זה ארס קטלני, הכולל מרכיבים המורגינים, נפרוטוקסינים (אנ') ונקרוטוקסינים. הכשת הנחש יכולה לגרום לנפיחות, כאבים מקומיים, זיהום הגורם לנמק איברים, קרישת דם, שטפי דם, הלם, אי-ספיקת כליות ולעיוורון. בין 10 ל-20% מההכשות של האפעה מסתיימות במוות, מה שהופך אותו לקטלני שבנחשי מערב אפריקה.

קישורים חיצוניים

Iguana icon.png ערך זה הוא קצרמר בנושא זוחלים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0