אקדמיית ביון החוץ (רוסיה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אקדמיית ביון החוץ
Академия внешней разведки
Академия внешней разведки.jpg

אקדמיית ביון חוץרוסית: Академия внешней разведки) היא מוסד צבאי להשכלה גבוהה, המכשיר את אנשי הצוות המבצעי, הקצינים וסוכני שירות ביון החוץ של הפדרציה הרוסית וסוכנויות ריגול רוסיות אחרות. המוסד זכה בעיטור הדגל האדום ונקרא על שמו של יורי אנדרופוב שעמד בראשות הק.ג.ב של ברית המועצות. האקדמיה הייתה כפופה למנהל הראשי הראשון עד אוקטובר 1991, אז שירות ביון החוץ המרכזי של ברית המועצות ניהל אותו. לאחר הקמת שירות ביון החוץ של הפדרציה הרוסית בדצמבר 1991, המכון הועבר לתחום שיפוטו ושמו מאז הוא האקדמיה לביון החוץ.

מתחם האקדמיה ממוקם בפארק היער חלבניקובסקי (מחוז מוסקבה, מחוז המשנה מיטישצ'י), לא רחוק מכביש הטבעת של מוסקבה, כשני קילומטרים צפונית-מזרחית לכפר נגורנוי. לק.ג.ב היו מבנים אחרים במוסקבה ובפרבריה, שרובם נותרו לא ידועים לציבור הרחב.

היסטוריה

האקדמיה הוקמה ב-3 באוקטובר[1] 1938 כבית ספר למטרות מיוחדות (SHON) בהוראתו האישית של סטלין, חמישה מבנים ביערות פרברי מוסקבה הוקצו למוסד החינוכי. בשנת 1943 שונה שמו לבית הספר למודיעין של המינהל הראשון של הנ.ק.ו.ד.

מאז ספטמבר 1948 נודע שמו כבית הספר הגבוה למודיעין (Высшая разведывательная школа). בהתכתבויות במערכת הק.ג.ב ובחיי היומיום הוא נקרא גם בית ספר 101. ב-19 בדצמבר 1967 הוענק לו אות עיטור הדגל האדום על תרומתם של תלמידי המכון לביטחון המדינה. כעבור שנה, בית הספר למודיעין הוסב למכון עם זכויות של מוסד להשכלה גבוהה. במהלך המלחמה הקרה הופיעו פקולטות חדשות, ולאחר מותו של יורי אנדרופוב נקראה האקדמיה על שמו.

בסוף 1994 שונה שמה של האקדמיה ל"אקדמיית ביון החוץ", ומאז היא מופעלת על ידי שירות הביון הרוסי. החל מאוקטובר 2018 נקראת האקדמיה על שם אנדרופוב, ושמה הרשמי הוא "אקדמיית ביון החוץ על שם אנדרופוב".

בוגרים שסרחו

  • מיכאיל בוטקוב, מזכיר לשכת המפלגה של קורס סיום 1987 בפקולטה הראשית של הק.ג.ב (ערק לבריטניה[2]).
  • בשנת 2002 הורשע מזכיר תא המפלגה בקבוצת ההכשרה, אולג קלוגין2002, בהיעדרו בגין בגידה ונידון ל-15 שנות מאסר; על פי פסק הדין של בית המשפט העירוני של מוסקבה, נשללה ממנו דרגתו הצבאית כמייג'ור גנרל בק.ג.ב, ונלקחו ממנו פנסיה אישית ועשרים ושניים פרסי מדינה של ברית המועצות.
  • מזכיר ועד המפלגה של הק.ג.ב ולדימיר פיגוזוב (שנעצר בשנת 1987, נידון לעונש מוות בגין שיתוף פעולה עם ה-CIA; מאוחר יותר, בשנת 1992, קיבל חנינה על פי צו חשאי של נשיא הפדרציה הרוסית בוריס ילצין)

תהליך למידה

עם כניסתו לאקדמיה, הגנרל גולובב אמר ש"הם בוחרים את אלה המסוגלים לעבוד במודיעין... רק מועמד לקבלה לאקדמיה למודיעין - ואנשים עם השכלה גבוהה בלבד נכנסים לשם - הם עובדים לפחות חצי שנה. לומדים, בודקים, מדברים... הם עוברים בחינות באקדמיה - בשפות זרות, במקצועות אחרים, הם נבחנים ... על המועמד לשלוט בשפה זרה כלשהי ובמהלך לימודיו נותנים לו עוד אחת או שתיים."[3]

בשנת הקמתה גויסו לקורס הראשון 30 איש. הם לימדו בין היתר נימוסים דיפלומטיים, נימוסים טובים ויכולת לבוש. בתקופה הסובייטית נשלחו סטודנטים לעבור הכשרה בצניחה. במשך תקופת הלימוד התלמידים מקבלים שם בדוי, המכונה "שם בית ספרי". משחר קיומו של המוסד החינוכי לא הייתה לסטודנטים אפשרות לתקשר עם קרובי משפחה ומכרים לשעבר לאורך כל תקופת הלימודים, שנמשכה שנה. תהליך הלמידה המודרני נמשך בין שנה לשלוש שנים, תלוי בתוכנית האישית. השבוע האקדמי נמשך חמישה ימים; בסופי שבוע מותר לסטודנטים ללכת הביתה. תוכנית ההכשרה לקציני מודיעין היא סוד מדינה וכוללת: משפט בינלאומי, היסטוריה של יחסים דיפלומטיים, מדע המדינה, לימודים אזוריים, שפות זרות, שיעורים בנושא פיתוח זיכרון חזותי, טכניקות לשינון עובדות, יכולת ליצור, לפתח קשרים, לנהוג ברכב וקורסים מיוחדים אחרים. אחד הנושאים העיקריים הוא הפסיכולוגיה המבצעית (הדגש שלה הוא על התנהגותם של אנשים מסוגים שונים איתם ייאלצו הבוגרים להתמודד בעבודה מעשית). האקדמיה חוקרת את כל ההישגים האחרונים של מדע זה ואת השימוש בהם בפעילות השירותים החשאיים. באקדמיה תנאים לספורט, כולל מגרשי טניס, בריכת שחייה, מטווח ירי, חדר טטאמי להיאבקות. גיל המועמדים הוא בין 22 ל-30 שנה, בין הדרישות למועמדים - ידע בשפה זרה, התאמה לשירות צבאי מטעמי בריאות, הם עוברים מספר מבחנים, כותבים מצגת - נבדקת היכולת לציין נכון את העובדות.[4][5]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אקדמיית ביון החוץ בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Телекомпания «Звезда» Как выглядит и работает Академия внешней разведки: видео. 04.10.2018
  2. ^ Газета «Коммерсантъ» № 76 от 29.04.1998, стр. 7
  3. ^ "Без права на славу, во славу державы". אורכב מ-המקור ב-2012-07-10. נבדק ב-2011-09-04.
  4. ^ Телеканал «Звезда», сюжет в программе «Код доступа» «СВР: Академия особого назначения» от 4.10.2008
  5. ^ «Московский комсомолец» № 26350 от 4 октября 2013 «В службу внешней разведки пытаются устроиться люди-невидимки»
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0