אשכול רשויות גליל מזרחי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אשכול רשויות גליל מזרחי

אשכול רשויות גליל מזרחי הוא תאגיד עירוני אזורי, שהוקם כדי לקדם תפישה אזורית ושיתופי פעולה אסטרטגיים בין הרשויות המקומיות בגליל המזרחי ובגולן וביניהן לבין השלטון המרכזי (משרדי ממשלה). האשכול מהווה את הזרוע הביצועית של פורום ראשי הרשויות של הגליל המזרחי והגולן. האשכול הוא חלק ממיזם האשכולות הלאומי שמובילים משרדי הפנים והאוצר ובמסגרתו הוקמו חמישה אשכולות בפריפריה הישראלית: אשכול גליל מערבי (הראשון), אשכול גליל מזרחי, אשכול רשויות בית הכרם (סביב כרמיאל ורשויות כביש 85), אשכול נגב מערבי ואשכול נגב מזרחי.

האשכול מורכב מארבע עשר רשויות מקומיות: קריית שמונה, צפת, מטולה, קצרין, ראש פינה, יסוד המעלה, טובה-זנגריה, חצור הגלילית, גוש חלב, מג'דל שמס, בוקעתא, מסעדה, עין קיניה וע'ג'ר. ומארבע מועצות אזוריות: גליל עליון, גולן, מרום הגליל, ומבואות חרמון. סה"כ חברות באשכול 18 רשויות מקומיות.

האשכול מתוקצב על ידי הרשויות החברות בו, משרד הפנים, ומשרד האוצר . המכון למנהיגות וממשל בג'וינט-ישראל מלווה את מיזם האשכולות.

רקע להקמת אשכול גליל מזרחי

לאחר מלחמת לבנון השנייה, בחורף 2006, הוקם פורום ראשי רשויות בגליל המזרחי ביוזמתו של אהרון ולנסי, ראש מועצה אזורית הגליל העליון דאז, במטרה לפעול באיחוד כוחות בעבודת הרשויות מול הממשלה ובעבודה מול תורמים. בשלב הראשון פורום ראשי הרשויות החל במיפוי ובחינה אסטרטגית של צורכי האזור, שלאחריה נתנו המלצות לפיתוח אזורי, כלכלי וחברתי. בהמשך הפורום פעל וקידם נושאים שהבולט בהם הוא הקמת הפקולטה לרפואה בגליל, שבצפת. יכולתם של ראשי הרשויות להסכים ולהתאחד סביב מיקום הפקולטה בצפת, סייע בקידום התהליך בצורה מהירה ויעילה.

בשנת 2011, בהמשך לפיילוט בו הוקם אשכול רשויות גליל מערבי, החליט משרד הפנים, בתמיכת משרד האוצר, לצאת בקול קורא להקמת אשכולות נוספים. פורום ראשי הרשויות של הגליל המזרחי נענה לקול הקורא ופעל להקים את אשכול רשויות גליל מזרחי.

בחודש יוני 2012 החל תהליך ההתאגדות של אשכול רשויות גליל מזרחי כזרוע הביצועית של פורום 15 ראשי הרשויות. בינואר 2013 הושלם תהליך ההתאגדות והאשכול נרשם כחברה בע"מ בעלת מעמד מלכ"ר. אלי מלכה ראש מועצה אזורית גולן, המשמש כראש פורום ראשי הרשויות וכיו"ר האשכול מוביל ביחד עם ראשי הרשויות אסטרטגיה ארוכת טווח שנובעת מחשיבה משותפת ובחינת צורכי האזור כדי לקדם ולפתח את הגליל המזרחי ולשפר את איכות החיים ואת החוסן האזורי.

פעילות האשכול

תחומי הפעילות המרכזיים אותם מקדם האשכול הם:

חינוך

במסגרת האשכול פועל מיזם אזורי בשם "גליליום" - העשרה ומצוינות במדעים וטכנולוגיה, שמטרתו לאפשר לבני הנוער החיים בגליל המזרחי לפתח את הפוטנציאל הטמון בהם ללימודי חקר, מדע וטכנולוגיה. תלמידים מהגליל המזרחי מקבלים שיעורי תגבור בתוכניות שונות בתחום המדעים. התוכנית, שהחלה במכללת תל-חי, פועלת היום גם במכללות צפת וכנרת, בשיתוף פעולה הדוק עם מכוני המחקר מיג"ל, המכון לחקר הכנרת, המכון לחקר הגולן והפקולטה לרפואה בגליל.

תחבורה

האשכול, בשיתוף משרד הפנים ומשרד התחבורה, עובדים בימים אלו על כתיבתה של תוכנית אזורית מלאה לייטוב מערכת ההיסעים האזורית ולייעולה.

תעשייה ותעסוקה

האשכול בונה בימים אלו תוכנית לפיתוח התיירות בגליל המזרחי ובתוך כך להביא לשדרוג התשתיות התיירותיות.

בריאות ורווחה

האשכול בונה תוכנית לשיפור תשתיות הרפואה הציבורית בגליל המזרחי, הרפואה קהילתית, רפואת המומחים והרפואה המונעת. בנוסף, ביחד עם משרד הרווחה, האשכול מפתח מסגרות אזוריות לטיפול באוכלוסיית בעלי הצרכים המיוחדים.

בעלי תפקידים

• יו"ר האשכול – אלי מלכה, ראש המועצה האזורית גולן. המשמש כיושב ראש פורום ראשי הרשויות.

• מנכ"לית האשכול - נורית צור-רבינו.

• תשעת חברי דירקטוריון האשכול הינם ראשי הרשויות, עובדי רשויות, ונציגי ציבור מהרשויות החברות באשכול גליל מזרחי.

חזון, מטרות ותפקידי האשכול

חזונם של מקימי האשכול הוא להביא לפריחתו הכלכלית והחברתית של אזור הגליל המזרחי. פריחה שתתבטא באכלוס היישובים; בהקמת מיזמים תעשייתיים ותעסוקתיים חדשים ואיכותיים; בשיפור השירותים הניתנים לתושבים בתחומי הבריאות, התרבות, החינוך וההשכלה הגבוהה; בשמירה על ערכי טבע ונוף, כמו גם שיפור איכות החיים באזור.

כדי לקדם חזון זה, פועל האשכול למקסום יתרון הגודל, ולהביא להתייעלות ולחסכון של ההוצאות הציבוריות, יחד עם שיפור באיכות השירותים המוענקים לתושבי הגליל והגולן. במקרים רבים, ישנו יתרון ברור לגודל בבניית ובאספקת שירותים מוניציפליים לתושבים. במצב ברור כזה, יש יתרון לפעילות האשכול כמרכז פעילות בראייה אזורית.

בנוסף תפקידו של האשכול לקדם מנועי צמיחה מחוללי שינוי הדורשים שיתוף פעולה בין מספר רשויות בראייה אסטרטגית ולטווח ארוך.

פורומים הפועלים במסגרת האשכול

  • פורום ראשי הרשויות – מתכנס אחת לחודשיים וקובע את האסטרטגיה לפעילות האשכול.
  • פורום חינוך – מורכב ממנהלי מחלקות החינוך של כל הרשויות באשכול, יחד עם מנהלי מחלקות חינוך בלתי פורמלי. הפורום שואף לקדם סטנדרטיזציה של הערכים החינוכיים ותוכניות העבודה.
  • פורום דוברי רשויות – מורכב מדוברי הרשויות ומהאחראים על פניות הציבור ברשויות. תפקיד הפורום הוא לקדם את שיתופי הפעולה ברמה האזורית ובמצבי חירום.
  • פורום מנכ"לים ומזכירים – מורכב ממנכ"לים ומזכירים של רשויות האשכול ותפקידו לבחון אפשרויות לשיתוף פעולה ברמת השירותים המוניציפליים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

  • אתר אשכול גליל מזרחי


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0