ביריאני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ביריאני
Biryani
Biryani Home.jpg
מאכלים
מטבח הודי ופקיסטני
אזור מוצא היידראבאד
מוצא הודוהודו הודו
מרכיבים עיקריים אורז ובשר

ביריאניהינדי: बिरयानी; באורדו: بریانی; באנגלית: Biryani) הוא תבשיל אורז הודי שמקורו בקרב המוסלמים במדינות תת-היבשת ההודית[1][2].

תבשיל הביריאני מורכב מאורז, בשר בקר, ביצים, ירקות ותפוחי אדמה מזנים שונים[3].

לתבשיל גרסאות שונות ומלבד הגרסה הבשרית, קיימות גם גרסאות עם עוף, כבש, דג, שרימפס וגרסה צמחונית[4].

היסטוריה

הביריאני הופיע לראשונה במרכזים המוסלמיים של דלהי במטבח המוגלאי והעוודהי ובדרום הודו מאזור מהיידראבאד וטמיל נאדו.

על פי ההיסטוריונית ליזי קולינגהאם (Lizzie Collingham), הביריאני התפתח במטבחים של האימפריה המוגולית, בין השנים 1526–1857 ונחשב לגרסה הודית של פילאף[5][6].

פירוש המילה ביריאני בפרסית הוא אורז מבושל או מטוגן ונגזר מצמד המילים בירינג' (برنج) שפירושה אורז ובריאן (بریان) שפירושה מבושל או מטוגן.

גרסאות

לביריאני גרסאות שונות ומלבד הגרסה הרגילה קיימות גם גרסאות על בסיס גהי, צמחוניות ועל בסיס בשר כבש או דגים.

  • אמבור ביריאני (Ambur Biryani) - גרסה הנפוצה באזור טמיל נאדו ונעשית באמצעות אורז סמבה או בסמטי[7].
  • ביריאני בקר (Beef Biryani) - גרסה הנפוצה באזור היידראבאד ומכילה קוביות בשר של תאו או פרה[8].
  • נאוואיאטי ביריאני (Navayathi Biryani) - גרסה המכילה בשר שבושל עם מסאלה, בצל, צ'ילי ירוק ועלי קארי[9].
  • בוהרי ביריאני (Bohri Biryani) - גרסה הנפוצה באזור קראצ'י ומכילה עגבניות[10].
  • צ'טינאד ביריאני (Chettinad Biryani) - גרסה הנפוצה באזור טמיל נאדו, עשויה מאורז סמבה, רוטב בשר חריף, בצל מטוגן, קארי וגהי[11].
  • דג קי ביריאני (Degh Ki Biryani) - גרסה הנפוצה באזור פרבהאני, המוגשת בדרך כלל בחתונות ומכילה קוביות קטנות של בשר בקר או כבש עם זנגביל, שום, צ'ילי אדום, כמון, גראם מסאלה ובצל מטוגן.
  • דלהי ביריאני (Delhi Biryani) - גרסה זו פיתחה טעם מקומי ייחודי כאשר המלכים המוגולים העבירו את בירתם הפוליטית לעיר דלהי בצפון הודו, עד שנות ה-50, רוב האנשים בישלו ביריאני בביתם ולכן קיימות גרסאות וטעמים שונים.
  • דאקאיה ביריאני (Dhakaiya Biryani) - הגרסה הנפוצה באזור העיר דאקה בבנגלדש ומבוססת על בשר עזים מתובל מאוד, שמן חרדל, שום, בצל, פלפל שחור, קינמון, הל, שמנת, צימוקים וגבינה מגורדת[12].
  • דינדול ביריאני (Dindigul Biryani) - גרסה הנפוצה באזור טמיל נאדו ומכילה קמח, ומיץ לימון[13].
  • היידראבאד ביריאני (Hyderabadi Biryani) - גרסה הנפוצה באזור היידראבאד ועשויה מאורז בסמטי, בשר עזים או עוף המבושל באופן ארוך ואיטי[14].
  • ממוני ביריאני (Memoni Biryani) - גרסה הנפוצה באזור גוג'וראט-סינג ופקיסטן ועשויה מכבש, בצל ותפוחי אדמה.
  • קליאני ביריאני (Kalyani Biryani) - גרסה המכילה הרבה מאוד שום, זנגביל, כורכום, צ'ילי אדום, אבקת כוסברה, בצל ועגבניות.
  • קולקטה ביריאני (Kolkata Biryani) - גרסה הנפוצה בעיר קולקטה ומבוססת על תפוחי אדמה ובשר.
  • סרילנקן בריאני (Sri Lankan Biryani) - גרסה הנפוצה בסרי לנקה ונחשבת לחריפה ביותר מכל הסוגים ומכילה מלפפון חמוץ, קארי, קשיו ונענע.
  • טלאסרי ביריאני (Thalassery Biryani) - גרסה הנפוצה באזור קרלה ומכילה עוף ותבלינים רבים, מבוססת על אורז חימה, גהי, צימוקים, אגוזי קשיו, זרעי שומר, עגבנייה, כמון, זנגביל, שום, בצל שאלוט, ציפורן וקינמון[15].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ביריאני בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Pratibha Karan, Biryani, Random House India, 2017-07-24, מסת"ב 978-81-8400-254-6. (באנגלית)
  2. ^ Food racism: Biryani to target Muslims?, www.dailyo.in
  3. ^ The curious case of potato in Kolkata biryani and how the British fed us a lie, Hindustan Times, ‏2020-04-21 (באנגלית)
  4. ^ Everything you want to know about biryani, Hindustan Times, ‏2010-02-27 (באנגלית)
  5. ^ Kris Dhillon, The New Curry Secret, Little, Brown Book Group, 2013-01-31, מסת"ב 978-0-7160-2352-4. (באנגלית)
  6. ^ E. M. (Elizabeth M. ) Collingham, Curry : a tale of cooks and conquerors, Oxford ; New York : Oxford University Press, 2006, מסת"ב 978-0-19-532001-5
  7. ^ Post Author: viralvideos, 9 Easy Chicken Biriyani Recipe And Dum Biriyani Preparation, Viral Vidos, ‏2018-01-29 (ב־American English)
  8. ^ The Other Hyderabadi Biryani With a 300-Year-Old Past, NDTV Food (באנגלית)
  9. ^ Kumar, K. C. Vijaya (2013-03-16). "In search of Bhatkal Biryani". The Hindu (באנגלית). ISSN 0971-751X. נבדק ב-2021-11-06.
  10. ^ Of biryani, history and entrepreneurship, www.rediff.com
  11. ^ Nath, Parshathy J. (2016-06-23). "All the way from Karaikudi". The Hindu (באנגלית). ISSN 0971-751X. נבדק ב-2021-11-06.
  12. ^ Mydans, Seth (1987-07-08). "FOR A SECRET STEW RECIPE, TIME IS RUNNING OUT". The New York Times (באנגלית אמריקאית). ISSN 0362-4331. נבדק ב-2021-11-06.
  13. ^ "Biryani bistro". The Hindu (באנגלית). 2010-03-11. ISSN 0971-751X. נבדק ב-2021-11-06.
  14. ^ Nikita Mandhani, 10 Cities in India for the Food Lover’s Soul, www.india.com (באנגלית)
  15. ^ Pratibha Karan, Biryani, Random House India, 2017-07-24, מסת"ב 978-81-8400-254-6. (באנגלית)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0