הל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןהל
צמח ההל הירוק
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: חד־פסיגיים
סדרה: זנגבילאים
משפחה: זנגביליים (Zingiberaceae)
סוג: Elettaria
מין: הל ירוק
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Elettaria cardamomum

הֶל ירוק (קרוי גם קרדמון, שם מדעי: Elettaria cardamomum), הוא צמח תבלין ממשפחת הזנגביל, המשמש לתיבול קפה ותבשילים שונים. הוא מופיע בתערובות תבלינים שונות כגון גאראם מסאלה וחוויאג'.

תיאור

צמח הקרדמון הוא רב שנתי בעל עלים גדולים, ישנם שלושה צמחים שונים הקרויים הל: הל ירוק (מכונה גם 'הל אמיתי'), הל שחור, והל אפריקאי.

היסטוריה

מקורו של ההל בדרום הודו ובסרי לנקה, והוא מגודל גם בדרום מזרח אסיה וגוואטמלה. הל היה אחד מהתבלינים בהם סחרו הנבטים.

הל משמש גם ברפואה עממית בכל רחבי אסיה, ובמסורות עממיות של תרופות הסבתא. ומיוחסות לו התכונות: מחטא, נוגד עווית, מרפה שרירים, מאלחש, מכייח, מרענן את הנשימה, מניע ומייבש ליחה, מחזק ומחסן, משפר עיכול, מעורר תיאבון, נוגד גזים, מונע עששת וריח רע מהפה. מקדם וסת ועוד. כמו כן, הוא משמש לדחיית נמלים.

כיום נמכר בחניות טבע המוצר 'שמן קרדמון' העשוי מזרעי ההל.

קישורים חיצוניים

Foodlogo.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0