בסמה בנת טלאל, נסיכת ירדן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מנהיג ריקה. הנסיכה בסמה בנת טלאלערבית: بسمة بنت طلال, נולדה ב-11 במאי 1951) היא בתם היחידה של טלאל, מלך ירדן, ושל אשתו זיין א-שריף בנת ג'מיל. הנסיכה בסמה היא אחותו של חוסיין מלך ירדן, וכמו כן דודתו מצד האב של עבדאללה השני, מלכה הנוכחי של ירדן. ההתייחסות לנסיכה בירדן היא בתור הנסיכה המלכותית של ירדן.

ביוגרפיה

הנסיכה בסמה נולדה בשנת 1951 לנסיך טלאל מירדן, בנו הבכור של מלך ירדן עבדאללה הראשון, ולאשתו זיין א-שריף בנת ג'מיל. חודשיים לאחר לידתה, ובעקבות ההתנקשות בחייו של עבדאללה במהלך ביקורו בהר הבית, הפך טלאל למלכה של ירדן, ובתו בסמה לנסיכת הממלכה. עם זאת, תקופת כהונתו של טלאל, כמלך ירדן הסתיימה כשנה לאחר שהחלה, בשנת 1952, בעקבות החרפה במחלת הנפש ממנה סבל, ואשר כתוצאה ממנה נאלץ להעביר את התפקיד הרם לבנו, חוסיין, וזאת בשעה שבסמה הייתה בת שנה.

בסמה התחנכה בבית הספר הפרטי היוקרתי "בית הספר המלכה עאליה לבנות", בעמאן. בהמשך, ובהתאם לנוהל המקובל בקרב משפחת המלוכה הירדנית, נסעה הנסיכה לבריטניה, והמשיכה אל לימודיה בבית הספר בנדן לבנות (באנגלית: Benenden School), בעיר בנדן שבמחוז קנט. במהלך לימודיה, התחברה בסמה עם הנסיכה הבריטית אן, אשר אף היא למדה באותו בית הספר. לאחר סיום לימודיה, המשיכה הנסיכה בסמה את לימודיה באוניברסיטת אוקספורד, שם למדה שפות מודרניות. עם תום לימודיה, שבה הנסיכה לממלכת ירדן.

בשנת 2001, הוענק לנסיכה התואר דוקטור לפילוסופיה, וזאת בהמשך לתזה שכתבה, אשר כותרתו הייתה: Contextualising development in Jordan: the arena of donors, state and NGOs.

נישואים ופעילות פוליטית

הנסיכה בסמה נישאה לראשונה בשנת 1970 לטימור דאגסטי. לבני הזוג נולדו שני ילדים:

בשלהי שנות ה-70, נישואיהם של בני הזוג עלו על שרטון, ובהמשך הם התגרשו. במהלך שנת 1980, נישאה בסמה בשנית לואליד אל-כורדי, כאשר לבני הזוג נולדה גם כן שני ילדים:

החל משנות ה-70, הנסיכה בסמה פועלת על מנת לקדם את נושא הפיתוח האנושי בממלכת ירדן, לרבות בתחומי זכויות הילד ויחסי מגדר בממלכה. מרבית פועלה מתאפיין בגיוס תרומות למטרות אלו, בעיקר בארצות הברית.

בתאריך ה-2 בינואר 2013, דווח כי צו מאסר הוצא כנגד בעלה של בסמה, ואליד אל כורדי, מטעם משטרת ירדן, וזאת בשל חשדות בדבר מעילה בסכומי כסף גדולים, אשר נאמדו במאות מיליוני דולרים. בהמשך דווח, כי אל-כורדי נמלט מירדן לבריטניה[1].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0