ברקלי (קליפורניה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ברקלי
Berkeley
מבט לכיוון ברקלי מקלרמונט
מבט לכיוון ברקלי מקלרמונט
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מדינה קליפורניהקליפורניה קליפורניה
מחוז אלמידה
ראש העיר טום בייטס
תאריך ייסוד 4 באפריל 1878
שטח 45.9 קמ"ר
גובה 0-400 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 101,377 (2007)
 ‑ במטרופולין 7,533,384 (2007)
 ‑ צפיפות 3,792.5 נפש לקמ"ר (2007)
קואורדינטות 37°52′18″N 122°16′22″W / 37.87167°N 122.27278°W / 37.87167; -122.27278
אזור זמן UTC -8
אתר עיריית ברקלי

ברקליאנגלית: Berkeley) היא עיר בצפון מחוז אלמידה השוכנת לחופו של מפרץ סן פרנסיסקו ושייכת לאזור המטרופוליני של סן פרנסיסקו, קליפורניה. ברקלי נחשבת לאחת הערים הליברליות בארצות הברית ואף בעולם, ובין תושבי העיר ישנם פעילי שמאל רבים. העיר קרויה על שמו של הפילוסוף האירי ג'ורג' ברקלי.

היסטוריה

לפני הגעתם של האירופאים כל אזור צפון קליפורניה היה שייך לשבט אוהלון האינדיאני. עדות לכך ניתן למצוא בציורי קיר רבים שנמצאו במערות באזור. המשלחת הראשונה שהגיעה לאזור היא משלחת ספרדית בהנהגתו של חואן בטיסטה דה אנדז שהגיעה בשנת 1776 בחסות האימפריה הספרדית.

בשנת 1866 מכללה פרטית בשם 'מכללת קליפורניה' באוקלנד חיפשה מיקום חדש להעביר אליו את הקמפוס. הם החליטו לבנות אותו צפונית לאוקלנד למרגלות הר הצופה על המפרץ. הנהלת הקולג' החליטה למכור חלק מהשטחים שרכשה על מנת לבנות את הקמפוס לידיים פרטיות. וכך החלו להיבנות בתי מגורים סביב המכללה. אחד המקימים של המכללה הציע לקרוא לעיירה ולמכללה על שמו של הפילוסוף האירי ג'ורג' ברקלי. תוך זמן קצר המכללה נקלעה לקשיים והייתה על סף סגירה. מדינת קליפורניה החליטה לרכוש את המכללה ולהפוך אותה לאוניברסיטה ציבורית. עם הזמן נוספו עוד ועוד בתי מגורים והחלו אף להיבנות מפעלים. בשנות ה-80 של המאה ה-19 נבנתה מסילת רכבת שחיברה את ברקלי עם מסילת סנטרל פסיפיק מה שתרם רבות לכלכלת העיר. בשנת 1872 נבנה בית דואר הראשון בעיר. בשנת 1878 היישוב הוכרז כעיירה כאשר אוחדו כל השכונות מסביב לקמפוס והחוות מסביב לעיר ברקלי.

בשנת 1888 נמתחו קווי חשמל וטלפון בכל רחבי העיר ורכבת קלה החליפה את העגלון.

בשנת 1899 נחקק חוק עזר עירוני האוסר למכור אלכוהול במרחק של 1.6 ק"מ ממתחם הקמפוס של אוניברסיטת קליפורניה.

בעקבות רעידת האדמה בסן פרנסיסקו בשנת 1906 נהרו לעיר אלפי פליטים.

בשנת 1909 קיבלה ברקלי מעמד של עיר.

בשנת 1923 איימה שרפה גדולה על העיר ברקלי. רק בזכות בריזה מהים ניצל חלק גדול מהעיר. החלק שנשרף שוקם במהירות.

במהלך מלחמת העולם השנייה גדלה העיר משמעותית בעקבות אנשים שהגיעו מכל רחבי ארצות הברית על מנת לעבוד בתעשייה הצבאית שהוקמה באזור.

במהלך שנות ה-60 של המאה ה-20, עידן ילדי הפרחים סטודנטים רבים מברקלי הפכו לפעילי שלום. הפעולות הראשונות שלהם היו הפגנות נגד מלחמת וייטנאם. עד היום ברקלי נחשבת למעוז עולמי של פעילי שמאל ויש המכנים אותה אף "עיר ההיפים".

החל משנות ה-70 של המאה ה-20 החלה הגירה שלילית מהעיר. ההגירה הזו הלכה והתמעטה במהלך השנים ואף נעצרה בתחילת שנות ה-2000. אך בשנים האחרונות שוב החלה הגירה שלילית מהעיר לעבר הפרברים וסן פרנסיסקו. אחת הסיבות העיקריות היא העלויות הגבוהות מאד של דירות ובתים שהן מהיקרות בארצות הברית.

בשנת 2008 מועצת עיריית ברקלי קראה למארינס של צבא ארצות הברית לסגור את לשכת הגיוס שלהם במרכז העיר מכיוון שהעירייה מתנגדת למלחמה של ארצות הברית בעיראק. החלטת המועצה הגדירה את המארינס כ״פולשים לא-רצויים שלא הוזמנו״, וראש העיר הציעה לסייע לעובדי הלשכה להתפנות.[1]

גאוגרפיה

ברקלי ממוקמת מזרחית למפרץ סן פרנסיסקו ולעיר סן פרנסיסקו. מהעיר ישנה תצפית יפה לעבר המפרץ וגשר שער הזהב. העיר היא חלק מהמטרופולין של סן פרנסיסקו הכולל גם את אוקלנד ועוד מספר ערים באזור המפרץ. ברקלי גובלת באוקלנד ואמריוויל מדרום, אלבני מצפון וגבעות ברקלי ממזרח המשמשות גם כגבול בין המחוזות אלמידה וקונטרה קוסטה. הבדלי הגובה בין הנקודה הנמוכה בעיר (גובה פני הים) לנקודה הגבוהה בעיר (גבעות ברקלי) הן 535 מטרים.

מוסדות אקדמים

ברקלי היא ביתם של אוניברסיטת קליפורניה בברקלי שהוא הקמפוס הראשון של אוניברסיטת ברקלי וממנו צמחה העיר, המעבדה הלאומית לורנס ברקלי, המכללה העירונית ברקלי ועוד. עם השנים נפתחו עוד ועוד מוסדות אקדמים בעיר.

ערים תאומות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ברקלי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ ״ברקלי מושכת ביקורת בעקבות פרשת המארינס״. לוס אנג׳לס טיימס, 12.2.2008.


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0