ג'פרי אפשטיין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ג'פרי אפשטיין
Jeffrey Epstein
אפשטיין בתמונת מעצר, 2019
אפשטיין בתמונת מעצר, 2019
התאבד ניו יורק, ארצות הברית

ג'פרי אדוארד אפשטייןאנגלית: Jeffrey Edward Epstein;‏ 20 בינואר 195310 באוגוסט 2019) היה איש עסקים ומיליונר יהודי-אמריקאי. בשנת 2008 הורשע בעבירות ובפגיעה בנשים וילדות, ביולי 2019 נעצר והואשם בסחר בילדות, וכעבור כחודש שם קץ לחייו בתאו בבית מעצר בניו יורק.

קורות חיים

אפשטיין נולד וגדל בברוקלין להורים יהודים, פאולין (לבית סטולובסקי) וסימור. הוא למד בקולג' הפרטי קופר יוניון ובמכון קוראנט למדעי המתמטיקה של אוניברסיטת ניו יורק (אנ') אך לא סיים את לימודיו. בשנת 1974 החל ללמד מתמטיקה ופיזיקה בבית הספר דלתון שבמנהטן עד שעזב בשנת 1976.

בשנת 1976 הצטרף לבנק ההשקעות בר סטרנס (אנ'), כעוזר זוטר בתחום המסחר. ארבע שנים לאחר מכן, כאשר היה סוחר אופציות, הפך במפתיע לשותף. בשנת 1981 עזב את הבנק כדי להקים את חברת ניהול הנכסים ג'יי אפשטיין ושות'. עסקי ניהול הנכסים והכספים של אפשטיין היו מיועדים אך ורק למיליארדרים. מאז שנות ה-90, החברה רשומה באיי הבתולה של ארצות הברית ונקראת פייננשל טראסט.

בתחילת שנות ה-90 פגש אפשטיין את גיליין מקסוול, בתו של איל התקשורת הבריטי רוברט מקסוול, ובין השניים נוצר קשר, שהפך לקשר עסקי לאורך שנים רבות.

אפשטיין היה מכר ותיק של הנסיך אנדרו ותום בארק (אנ'),[1] והוא השתתף באירועים רבים בהם נכחו אישים ידועים, בהם ביל קלינטון, ג'ורג' סטפנופולוס, דונלד טראמפ, קייטי קוריק, וודי אלן והארווי ויינסטין. בין אנשי הקשר שלו נמנים רופרט מרדוק, מייקל בלומברג, ריצ'רד ברנסון, מייקל ג'קסון, אלק בולדווין, משפחת קנדי, משפחת רוקפלר ומשפחת רוטשילד. כמו כן, בין אנשי הקשר שלו נמנים גם ראש ממשלת ישראל לשעבר אהוד ברק, ראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר ויורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן אאל סעוד. הן קלינטון והן טראמפ טענו כי מעולם לא ביקרו באי של אפשטיין. ב-3 בינואר 2024, התירה השופטת לורטה פרסקה לפרסם את רשימת מקורביו של ג'פרי אפשטיין ביחד עם מסמכים נוספים. הפרסום הוא מתוך מתביעת דיבה שהגישה, וירג'יניה רוברטס ג'ופרה, נגד מקסוול.

קריירה

ניהול הונו של לזלי וקסנר

הלקוח העיקרי של החברה היה המיליארדר היהודי-אמריקאי לזלי וקסנר, שאפשטיין התחיל לנהל את הונו בשנות ה–80. ביולי 1991 העניק וקסנר לאפשטיין הרשאה בלתי מוגבלת לפעול בשמו בכל עניין, לרבות בקרן וקסנר, הרשאה שאותה ניצל אפשטיין לפעולות עסקיות לטובת עצמו. בין היתר רכש אפשטיין נכסים שונים מחברות בשליטת וקסנר ומכר להן אותם בחזרה במחיר כפול.[2] ב-1995 אפשטיין היה חבר דירקטוריון בקרן וקסנר, קרן וקסנר למורשת, ונשיא וקסנר נכסים. הוא הרוויח מיליונים מעמלות ניהול העסקים הפיננסיים של וקסנר. בכתבת פרופיל שפרסמה העיתונאית ויקי וורד ב"ואניטי פייר" ב–2003 צוין כי לשניים מערכת יחסים קרובה ביותר, שאיפשרה לאפשטיין לרכוש מווקסנר את האחוזה במנהטן. שותפים עסקיים מוקדמים של וקסנר טענו בפני "הניו יורק טיימס" כי אפשטיין קטע את קשריהם עם וקסנר. כמו כן הרחיק אפשטיין את אמו של וקסנר מחבר הנאמנים של קרן וקסנר והזרים 21 מיליון דולר מקרן וקסנר לקרן בניהולו הפרטי.

החל מקיץ 1996 החל אפשטיין לתקוף עובדות של וקסנר ונשים שקיוו לעבוד עבור רשת ויקטוריה'ס סיקרט המצויה בבעלותו של וקסנר[דרוש מקור]. לטענת "ניו יורק טיימס," וקסנר הבטיח לטפל בתקיפה נוספת שהתרחשה בשנת 1997, ובה התחזה אפשטיין לבכיר ברשת ויקטוריה'ס סיקרט. בפועל נותקו הקשרים העסקיים הגלויים בין וקסנר לאפשטיין רק עם הרשעתו בפלילים של אפשטיין בשנת 2008.

הקלטות וידאו

בפשיטה על אחוזתו של אפשטיין נמצאו מצלמות נסתרות. ביתו וגם האי שברשותו רושתו במצלמות. לפי עדות אחת, המצלמות בביתו כוונו לתוך תאים וחדרים ונוטרו בידי עובדים במקום. השערה שהועלתה בידי מספר מקורבים לפרשה, היא שהתיעוד הנרחב נועד להוות "פוליסת ביטוח" עבור אפשטיין, על ידי שימוש פוטנציאלי בחומר המצולם למטרות סחיטה של קורבנותיו או שותפיו לפשע. בחזקתו נמצאו תמונות רבות של צעירות, ובכספתו נמצאו תקליטורים ועליהם כיתוב בכתב יד כגון "[שם] הצעיר (ה) + [שם]", "אוסף 1" וכיו״ב.

הרשעות פלילית

הרשעה פלילית ראשונה

החקירה נגד אפשטיין בדבר קיום קשרים עם קטינות החלה במרץ 2005, בעקבות תלונה שהגישה אישה במשטרת פאלם ביץ', בקשר לביתה החורגת, בת ה-14, אולם התובע הכללי של פאלם ביץ' כבר החל לגבש עסקת טיעון עם אפשטיין. מפקד משטרת פאלם ביץ' האשים את התובע הכללי שהוא מתקפל בפני אנשים עשירים והעביר את החקירה ל-FBI.

חקירת ה-FBI העלתה כי עוזרות של אפשטיין הביאו 40 נערות צעירות לאחוזה. בנובמבר 2018 חשפה הכתבת ג'ולי בראון ביומון "מיאמי הראלד" שזיהתה כ-80 קורבנות ואיתרה כ-60 מהן. בראון ציטטה את מפקד משטרת פאלם ביץ', שאמר שעדויות של הנערות היו דומות.

עסקת טיעון

ב-30 ביוני 2008 הורשע אפשטיין בעבירות שיוחסו לו וריצה 13 חודשים ב"מעצר בתנאי שחרור לעבודה" כחלק מעסקת טיעון, שבה איתרו גורמים רשמיים פדרליים 36 קורבנות, ובשל פרטים אלו ספגה העסקה ביקורת כמקלה מאוד.[3] עסקת הטיעון נעשתה על ידי אלכסנדר אקוסטה, לימים מזכיר העבודה בממשל טראמפ שהתפטר בגין הפרשה, שכיהן אז כתובע הכללי הפדרלי של המחוז הדרומי של פלורידה, מי שהוביל את ההליך המשפטי והעניק לאפשטיין חסינות מכל ההאשמות הפליליות הפדרליות. עורך דינו היה אלן דרשוביץ.[4][5]

בעקבות הרשעתו, במדינת ניו יורק אפשטיין נשאר רשום כעבריין ברמת סיכון הגבוהה ביותר. הוא ערער על הרישום וביקש להנמיך את הרישום לרמת סיכון הנמוכה ביותר, אך בית המשפט דחה את בקשתו.

בכתבה ב"מיאמי הראלד" נטען כי עסקת הטיעון הביאה למעשה לסגירת בדיקת ה-FBI שבדקה האם היו קורבנות נוספים ובעלי עמדה אחרים שלקחו חלק בפשעיו של אפשטיין.

תגובות לעסקת הטיעון

הסכם החסינות והיחס המקל שקיבל אפשטיין היו נושא למחלוקת ציבורית מתמשכת.[6]

חקירה פלילית שנייה

אפשטיין נעצר שוב ב-6 ביולי 2019, על ידי הרשויות הפדרליות, בהאשמות על סחר בקטינים בפלורידה ובניו יורק. הוא גם הואשם בנתינת שוחד בסך 350 אלף דולרים, במטרה להדיח עדים להימנע מלהעיד נגדו בפרשת הסחר בקטינים.

לאחר מותו, התובעת הכללית של איי הבתולה, שם הייתה לאפשטיין אחוזה, הצהירה בתביעה נגד עזבונו כי לאחוזתו הובאו ילדות בנות 11 ו-12.

תביעות אזרחיות

מותו

ב-10 באוגוסט 2019 נמצא אפשטיין תלוי בבית המעצר העירוני שבמנהטן, ניו יורק (אנ'),‏ 12 ימים לאחר שהוסר מתוכנית שמירה כבדה (Suicide watch) שהוצבה עליו עקב ניסיון התאבדות קודם. חוקרת מקרי המוות הראשית של ניו יורק, ברברה סמפסון, קבעה כי אפשטיין מת בהתאבדות.[7] ד"ר מייקל ביידן, הפתולוג הראשי לשעבר של ניו יורק, שנשכר על ידי משפחתו של אפשטיין ובדק את גופתו, טען בניגוד לגורמי הרפואה הרשמיים כי החבלות שנמצאו על גופו "מצביעות על חניקה רצחנית".[8]

ב-27 במאי 2020 עלתה בנטפליקס סדרה דוקומנטרית בשם "ג'פרי אפשטיין: עושר מחריד", שבה מעידות נשים אשר נפגעו מאפשטיין. הסדרה עוסקת גם בהיבטים של קשרי הון-שלטון, כסף וכוח.[9][10][11]

הטענה כי אפשטיין לא התאבד אלא נרצח זוכה לפופולריות. הקומיקאי והשחקן ריקי ג'רווייס נתן לה ביטוי מעל במת טקס פרס גלובוס הזהב.[12] המאמינים בתאוריית הקונספירציה טוענים שאפשטיין נרצח על מנת שלא יחשוף פוליטיקאים בכירים שהשתמשו בשירותים שניהל, ומנופפים בכך שרשימת הלקוחות לא פורסמה, תחת צו של שופטת.[דרוש מקור]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ג'פרי אפשטיין בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Wolff, Michael (2018). Fire and Fury: Inside the Trump White House. New York City: Henry Holt and Company. p. 53. ISBN 978-1-250-15806-2 – via Google Books.
  2. ^ How Jeffrey Epstein Used the Billionaire Behind Victoria’s Secret for Wealth and Women
  3. ^ Breaking down Epstein's sweetheart deal, ‏ CNN,‏ 9 ביולי 2019
  4. ^ זעמו של הפרקליט, באתר ynet, 8 בינואר 2015
  5. ^ פרקליט אפסטין לשעבר נלחם על טיהור שמו: "אני קורבן לפשע נורא", באתר חדשות 13
  6. ^ Kathleen Parker, Epstein accusers deserve due process, chicagotribune.com, ‏DEC 12, 2018
  7. ^ ג'פרי אפשטיין שם קץ לחייו בכלא, באתר ynet, 10 באוגוסט 2019;
    הניו יורק טיימס, תוצאות נתיחת גופתו של אפשטיין מאשרות כי מת מהתאבדות בתלייה, באתר הארץ, 17 באוגוסט 2019
  8. ^ פתולוג טוען: ג'פרי אפשטיין לא התאבד בתא המעצר - אלא נרצח, באתר וואלה!‏, 30 באוקטובר 2019
  9. ^ אתר למנויים בלבד נתנאל שלומוביץ, הסדרה על ג'פרי אפשטיין בנטפליקס היא חובת צפייה שהופכת את הבטן, באתר הארץ, 30 במאי 2020
  10. ^ בן כספית, פרשנות, באתר טוויטר, ‏30 במאי 2020
  11. ^ אטילה שומפלבי, פרשנות, באתר טוויטר, ‏30 במאי 2020
  12. ^ ריקי ג'רווייס מנחה את טקס הענקת פרסי גלובוס הזהב, 2020
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0