גלידה מונטנה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

גלידה מונטנה
(למפת תל אביב רגילה)
Tel Aviv map-plain.png
 
גלידה מונטנה
גלידה מונטנה
גלידה מונטנה בתל אביב

גלידה מונטנה היא גלידריה מפורסמת שהייתה ממוקמת בביתן הבולגרי לשעבר שהיה קיים במגרשי התערוכה הישנים בתל אביב. היה קיים גם סניף נוסף, בבאר שבע.

בתחילה נפתח מפעל ליצור גלידות בינואר 1960 על ידי ישראל מגדי, ניצול שואה מפולין ואברהם פוגל, עולה חדש ממונטנה, שהביא מארצות הברית את המכונות לייצור הגלידה. בתחילה נקרא המקום פוגל&מגדי. לאחר מכן הצטרף לעסק יחזקאל בירזון. לאחר כמה שנים הצטרף השותף האחרון ישעיהו ליכנשטיין, והשם שונה לגלידה מונטנה. בשנת 1975 נהרג ישראל מגדי, מייסד המקום, בתאונה בעת עבודתו במפעל. בשנת 2012 אירעה תאונה דומה במקום לבן של אחד השותפים. מונטנה הוקמה בנמל תל אביב בעת שזה היה עדיין פעיל, ובסביבתו היו מפעלים רבים. הגלידריה נבנתה בסגנון אמריקני: הוצבו בה מכונות משחק ומכונת תקליטים, והגלידה שנמכרה בה הייתה גלידה אמריקאית שיוצרה במפעל קטן שהוקם לשם כך בפתח תקווה. עד מהרה הפכה גלידה מונטנה למקום בילוי מועדף על בני הנוער בתל אביב בשנות ה-60 וה-70, ובקופות השתרכו תורים ארוכים.

סדרת סרטי אסקימו לימון כוללת סצינות רבות המתרחשות בגלידריה, המתוארת כמקום הבילוי של גיבוריה, זאת, על אף שהפרק הראשון בסדרת הסרטים מתרחש ב-1958, שנתיים לפני פתיחתה של גלידה מונטנה. הגלידריה שימשה גם כמקום מרכזי בסדרת הטלוויזיה "דני הוליווד".

בעשורים מאוחרים יותר ירד מעמדה של הגלידריה. היא המשיכה לפעול, ובעליה הקפידו לשמור על עיצובה, אך את מקומה כמוקד בילוי מרכזי תפסו אתרים אחרים, והמבנה בו היא שוכנת החל לסבול מהזנחה. שניים ממייסדי הגלידריה שעודם בחיים, בירזון וליכטנשטיין, עדיין מפעילים אותה. המוכרים בה כיום הם גמלאים. לטענתם של בירזון וליכטנשטיין "אם נביא לפה בחורה צעירונת זה יהפוך למסובך. אני יודע שהיום זה מוכר יותר גלידות כשיש בחורה יפה בקופה, אבל היא עלולה להכיר בחור צעיר ולהיעלם. על הגמלאים אנחנו תמיד יכולים לסמוך, הם כמונו. וחוץ מזה, הם הכי אוהבים את הגלידה."

בעשור השני של המאה ה-21 הוחל בהליך שיפוץ מתחם התעשייה הזעירה בו שוכנת הגלידריה במטרה להרחיב את מתחם הבילויים בנמל תל אביב גם לאזור זה. חברת "אתרים", האחראית על ביצוע הפרויקט, הודיעה כי העסקים הישנים הפועלים במקום ושאינם מתאימים למיזם החדש, ובהם גלידה מונטנה, יפונו. בסופו של דבר חתמו בירזון וליכטנשטיין על הסכם עם החברה לפיו המבנה ישופץ, אך הגלידריה תמשיך לפעול במקום, לצד עסקים נוספים שישכרו חלקים מהמבנה[1].

סניף באר שבע

ב-1965 נפתח גם סניף בבאר שבע בגבולה המזרחי של שכונת נווה נוי הנמצאת בקצה הדרומי של העיר. גלידה מונטנה בבאר שבע שימשה במשך שנים רבות כמרכז בילוי בבאר שבע וכתחנת עצירה למטיילים בדרכם לנגב, לאילת וחזרה. פופולריות המקום הביאה אף לפתיחת עסקים אחרים באזור הסמוך שהיה מרוחק ממרכז באר שבע. עם סלילת הכביש העוקף את באר שבע והתפתחות מקומות בילוי נוספים בעיר, ירדה הפופולריות של המקום. הסניף נסגר ב-2000 על רקע סכסוך עסקי[2].

קישורים חיצוניים

שפך הירקון
ניתן ללחוץ על הקישורים לשמות המקומות.
תחנת הכוח רדינגאצטדיון המכביהרדינג 3נמל תל אביביריד המזרחמסוף רדינגמגדלור תל אביברחוב דיזנגוףרחוב הירקוןאולם אוסישקיןמרכז דניאל עמיחי ללימודי חתירה וימאותרחוב אבן גבירולגשר ווקופשדרות רוקחפארק הירקוןנחל הירקוןחוף תל אביבהים התיכוןתל כודאדירחוב הירקוןרחוב דיזנגוףכיכר פלומר ע"ש הנציב העליון הרברט פלומרשבט צופי ים - תל אביברחוב אוסישקיןבית זבולוןשביל ישראלמרכז הטניס מכבירחוב אבן גבירולשדרות רוקחתחנת שירותי כיבוי והצלה בתל אביבגשר אוסישקיןגלידה מונטנהגשר בן-אליעזרגשר בר-יהודההאנגר 11שפך הירקון.svg
אודות התמונה

הערות שוליים

  1. ^ דפנה ארד, כך מנעו הבעלים של "גלידה מונטנה" את הריסתה, באתר הארץ, 26 באוגוסט 2012
  2. ^ מיכל בן ארי, על אם הדרך, באתר ynet, 1 בפברואר 2008


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0