גריגורה ברנקוש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

גריגורה ברנקושרומנית Grigore Brâncuş, ‏ נולד ב-20 במרץ 1929) הוא בלשן רומני שנודע במחקריו בפונטיקה היסטורית, בלשנות, בקשרים בין הרומנית והשפה האלבנית ובדיאלקטולוגיה. הוא פרופסור יועץ באוניברסיטת בוקרשט, חבר האקדמיה הרומנית.

רקע משפחתי ולימודיו

יליד פשטישאן, במחוז גורז' שבצפון אולטניה כמו הפסל קונסטנטין ברנקושי, שאינו בן משפחתו, למד בפקולטה לפילולוגיה של אוניברסיטת בוקרשט, שבה סיים תואר בשנת 1953. בשנת 1968 סיים עבודת הדוקטורט בנושא "קשרים לשוניים רומניים-אלבניים. מילון" תחת הדרכתו של אלכסנדרו רוסטי. נמנה עם תלמידיהם המועדפים של הבלשנים רוסטי, אלכסנדרו גראור, יורגו יורדאן, ויון קוטיאנו.

פעילותו הדידקטית ומחקריו

במשך 18 שנה היה ראש החוג לשפה הרומנית באוניברסיטת בוקרשט. חלק ממחקריו עשה במסגרת קשריו ההדוקים עם המכון לבלשנות של האקדמיה הרומנית.

גריגורה ברנקוש נודע כמומחה בתחום המסובך של התשתית הטארקית-דאקית של השפה הרומנית ובחקר השפה האלבנית. ספריו הידועים בתחום זה הם "אוצר המלים האוטוכטוני של השפה הרומנית" (1983), המבוסס על עבודת הדוקטורט שלו, "מחקרים על התשתית הטראקו-דאקית של השפה הרומנית" (1993), "קונקורדנציות לשוניות רומניות-אלבניות" (2000). לצורך עבודות מחקר ברנקוש ביקר באלבניה בשנים 1958,1959, 1965 ו-1972. השתלם בלימודי אלבנולוגיה אצל אלכסמדר ג'וּבני (1880-1961) ואקרם צ'אביי(1908-1980).

בעקבות אלכסנדרו רוסטי חקר ברנקוש את ההיסטוריה של השפה הרומנית, כולל הקשריה התרבותיים, אתנוגרפיים, ההיסטוריים- חברתיים, האמנותיים, פולקלוריים ודתיים. פרי מחקריו אלה היה ה"מבוא לתולדות השפה הרומנית" בשני כרכים (הראשון הופיע בשנת 2003, השני עומד להתפרסם). בהמשך חיבר על סמך תוצאות מחקריו בנושא זה, את הספר "תולדות המלים".

גריגורה ברנקוש ידוע גם בתרומותיו לחקר השפה הרומנית העכשווית. בשנת 1959 כתב ספר על דקדוק השפה, בשנת 1976 ספר "ניתוח מבני של המורפולוגיה של הפועל", ובשנת 1998 הספר "המורפולוגיה השלמה ,התאורית והנורמטיבית".

ברנקוש חיבר גם ספר לימוד של השפה הרומנית המיועד לזרים שהופיע ב־5 מהדורות בין השנים 1998-2005 והמשמש עד היום את כל החוגים לשפה הרומנית ברחבי העולם. בתחום הדיאלקטולוגיה, חקר ברנקוש את הפולקלור ואת העגות והניבים האזוריים ברומניה, במיוחד את העגות ממונטניה ואולטניה וכמו כן את הניב בארומני מאלבניה.

בשנת 2001, יחד עם מריוס סאלה, יאנקו פישר, קריסטיאן גשפאר, מריה-פרנצ'סקה בלטצ'אנו ואחרים, נמנה ברנקוש עם מייסדי "החברה הרומנית ללימודים הודו-אירופיים".

בשנת 2006 הוא הוציא לאור מחדש את המילון של יון אאורל קנדריה.

פעילותו הפוליטית

ב13-15 יוני 1990 ברנקוש נמנה עם הפרופסורים שהזדהו עם הפגנת המחאה של הסטודנטים בככר האוניברסיטה של בוקרשט והוכה יחד עם פרופ פטרו קרציה ומנהיגי הסטודנטים על ידי השוטרים והכורים שגויסו על ידי הממשלה כדי לדכא את ההפגנה. [1]

ספרים

* 1972 Bogdan Petriceciu Hasdeu

(ב.פ. חאשדאו)

  • Cercetări asupra fondului traco-dac al limbii române (1995);, 2009

(מחקרים על התשתית הטראקו-דאקית של השפה הרומנית)

  • Limba română. Modele de analiză gramaticală 1996

(השפה הרומנית. מודלים של ניתוח דקדוקי)

  • Gramatica limbii române. Morfologia, în colaborare 1998

(דקדוק השפה הרומנית. מורפולוגיה) - בשיתוף פעולה

  • Concordanțe lingvistice româno-albaneze 1999

(קונקורדנציות לשוניות רומניות-אלבניות)

  • Introducere în istoria limbii române 2002

(מבוא לתולדות השפה הרומנית)

  • Istoria cuvintelor. Unitate de limbă și cultură românească 2004

(תולדות המלים. אחדות של שפה ותרבות רומנית)

  • Studii de istorie a limbii române 2007
(מחקרים של תולדות השפה הרומנית)

ספרים בעריכה קיבוצית

גריגורה ברנקוש השתתף בחיבור המהדורה הראשונה של Gramatica Academiei ספר "הדקדוק של האקדמיה הרומנית", כמו כן ב Dicţionarul limbii române moderne - המילון של השפה הרומנית המודרנית. במשך 40 שנה חיבר את סעיפי האטימולוגיה של למעלה מ20 הכרכים של Dicţionarul academic al limbii române "המילון האקדמי של השפה הרומנית" DLR.

עריכות

  • B. P. Hasdeu, Etymologicum Magnum Romaniae, vol. I-III ,1972-1976

( הספר הקלאסי של השדאו - ה"אטימולוגיקום מגנום רומניה" ב 3 כרכים.

  • B. P. Hasdeu, Istoria critică a românilor 1984

("ההיסטוריה הבקורתית של הרומנים" מאת אותו ב.פ. השדאו

  • Ion Aurel Candrea, Ovid Densusianu, Dicționarul etimologic al limbii române. Elementele latine 2006
(ספרם של יון-אורל קאנדריה ואוביד דנסושיאנו - המילון האטימולוגי של השפה הרומנית. היסודות הלטיניים)

תרגומים

מאלבנית לרומנית:

פרסים ואותות כבוד

  • 2006 חבר בהתכתבות של האקדמיה הרומנית
  • 2010 - לרגל מלאות גיל 80 בשנת 2009 -פורסם לכבודו ספר שכלל מאמרים מאת 34 חוקרים בתחום הבלשנות הרומנית (עיונים בשפה רומנית Studii de limba română) (בהוצאת אוניברסיטת בוקרשט)

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0