גשר הרכבת הטורקי על נחל האלה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גשר הרכבת הטורקי בנחל האלה
מסילת הברזל הצבאית העות'מאנית בארץ ישראל 1914–1917

גשר הרכבת הטורקי בנחל האלה הוא גשר רכבת הבנוי מאבן מסותתת ועובר מעל נחל האלה בשתי קשתות רחבות. הוא נבנה בשנת 1917 על ידי על ידי מהנדסים גרמניים עבור הצבא העות'מאני, ושימש את הרכבת הצבאית שנעה על המסילה המזרחית מתינה (כפר מנחם) לבית חנון (שליד עזה) בזמן המערכה על סיני וארץ ישראל במלחמת העולם הראשונה כדי לשלוח כוחות לחזית המלחמה מול הבריטים. הגשר הוא מהשרידים האחרונים של מתקני המסילה המזרחית של הרכבת העות'מאנית בארץ ישראל במלחמת העולם הראשונה.

הגשר נמצא צפונית לעיר קריית מלאכי, בסמוך לאזור התעשייה המקומי ודרומית לכפר אחים ולשרידי הכפר קסטינה. הוא עובר מעל נחל האלה הזורם מהרי יהודה וחוצה את עמק האלה. סיומו של הנחל בחיבורו לנחל לכיש ומשם נשפך לים. כיום לא נותר זכר למסילת הברזל שעברה במקום בשל פיתוח האזור הדרומי לגשר בעת הקמת אזור התעשייה של קריית מלאכי. במקום מתוכנן להקמה פארק רכיבת אופניים, ספסלים ופינת פנאי.

המבנה

הגשר בעל שתי קשתות אבן. לבני הגשר עשויות מאבני גיר שאינן אופייניות לסוג הסלעים בסביבת הגשר, לפיכך ניתן להבין כי האבנים נחצבו במקום מרוחק והובלו עד למיקום הגשר לשם בנייתו. אופן בניית הגשר בוצע בחפזון, זאת משום השימוש בחומרי גלם זולים של פסי הרכבת והתשתית הפרוסה לאורך הקו.

נראה כי הגשר נבנה ללא כל חיזוקי מתכת, מה שסייע לתארך אותו לתקופה העות'מאנית, בה לא היה נהוג לבצע חיזוקים באמצעות מוטות ברזל בתוך מבנה הגשר.

שרידים נוספים

כיום כמעט ואין חלקים נוספים שלמים שמזוהים עם קו הרכבת הצבאית הטורקית למעט גשר הרכבת הטורקי על נחל באר שבע שהיה חלק מאותה מסילה שעברה דרך באר שבע. במרוצת השנים פוצצו קשתותיה מספר פעמים על ידי הבריטים על מנת למנוע תנועת כוחות עליו.

כמו כן שרידים למסילת הברזל עצמה, לא נמצאו משום שלאחר שפורקה השתמשו בחלקיה כחומרי גלם לייצור מחדש.

הגישה למקום

הגישה למקום אפשרית דרך כביש 3 לפני קריית מלאכי בחציית נחל האלה, כ-200 מטר מזרחית לגשר, או דרך כפר אחים, דרך השכונה החדשה בסוף השביל מול הפרדסים. אפשרי גם כמסלול מחניית בית העלמין.

ראו גם

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0