דז'ה רוואי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה. דז'ה רוואי (במקור לדרר עד 1919,[1] בהונגרית: Révai Dezső; בודפשט, 14 באוגוסט 1903 – בודפשט, 31 במרץ 1996) היה צלם עיתונות יהודי-הונגרי, שהתפרסם בזכות תמונותיו שצולמו במהלך מלחמת האזרחים בספרד. הוא היה אחיו של הפוליטיקאי הבכיר והשר בממשלת הונגריה יוז'ף רוואי.[2] [3]

ביוגרפיה

דז'ה לדרר נולד במשפחה יהודית כבנם של איז'ק לדרר, סוחר זכוכית ופורצלן יליד צ'רבנקה, ושל לאורה סידוורס, מורה ילידת וינה. הוא צילם את תמונותיו הראשונות בשנת 1919, בתקופת הרפובליקה הסובייטית ההונגרית, כחבר בתנועת הסטודנטים הקומוניסטית. בשנת 1925 היה חבר ב"אגודת החינוך הגופני של הפועלים" (Munkás Testedző Egyesület), אז עבד עם הצלם מיקלוש רב. ב-1926 הצטרף למפלגת הקומוניסטים של הונגריה, שם מילא את תפקידי מזכיר מחלקת הספורט והתרבות, ויחד עם טיבור בש ואנדור שוגאר ניהל גם את קבוצת הפוטומונטאז'. ב-12 ביולי 1931 נשא לאישה את גיזלה ריכטמן, בתם של מוריץ ריכטמן ושל פאני ויינברגר, ברובע 5 של בודפשט.[4] הוא נכלא ב-1934 ובשנה לאחר מכן הפך לתלמידה של הצלמת היהודייה המפורסמת מריאן רייזמן.

פריז

רוואי היגר לצרפת ב-1936. בפריז פתח מעבדת צילום משלו ברחוב בלייר דדובר (Rue Bellier Dedouvre). במהלך שהותו שם פגש והתוודע רוואי לחוג רחב של אמנים כולל רוברט קאפה, ארווין מרטון, בראסאי, פיקאסו ופעילי שמאל נוספים.

ספרד

בסוף שנת 1936 הצטרף דז'ה רוואי ליחידה ההונגרית של הבריגדות הבין-לאומיות שנלחמו במלחמת האזרחים בספרד. הוא לחם ועבד גם כצלם בבריגדות הבינלאומיות ותצלומיו מתקופה זו היו חתומים "פוטו טוראי" (Foto Turai). כחבר במחלקת התעמולה של הבריגדות הוא לא רק צילם, אלא גם ערך כמה פרסומים וחוברות שיצאו במהלך המלחמה. התצלומים המשמעותיים ביותר שלו מתקופה זו היו סדרת תצלומי "מטרו מדריד" עטורת הפרסים שצולמה ב-1937 המתארת את תושבי מדריד כשהם תופסים מחסה מהתקיפות האוויריות הלאומניות בתחנות המטרו.

ב-1939 הסתיימה מלחמת האזרחים בספרד והחיילים השבויים של הבריגדות הבינלאומיות הוכנסו למחנות כליאה/מעצר. יחד עם בני ארצו הוצב רוואי במחנות מחנה המעצר גירס ומחנה ורנט (Vernet) בדרום צרפת. עם כמה מחבריו האסירים הוא ארגן מעבדת צילום סודית שבה הכינו תצלומים, מונטאז'ים, חוברות ומסמכים אחרים. בעזרת מצלמה בעבודת יד הוא הצליח להנציח את חיי היומיום במחנה. תמונות יוצאות דופן אלו הוברחו מהמחנה ונשארו שמורות בארכיון העבודות שלו עד היום. לאחר שנתיים של מאסר הוא התנדב לעבודה דרך הנהלת המחנה והועבר לגרמניה. עד מהרה נמלט חזרה לצרפת והצטרף ב-1941 ללוחמי תנועת ההתנגדות הצרפתית, ב-1944 התנדב ל"פלוגת פטפי" ההונגרית.

בחזרה להונגריה

בתום מלחמת העולם השנייה ב-1945 חזר להונגריה ומונה לראש מחלקת הצילום במאפירט (MAFIRT) המכונה היום MTI. בהמלצתו ובהמלצת אישטוואן הומוקי נאג' החלו ליצור אז סרטי צבע בהונגריה. מאוחר יותר מונה למנהל חברת הפקת הסרטים ההונגרית. סרטים הונגריים מפורסמים רבים הופקו בתקופתו כבמאי, ביניהם: אי שם באירופה "פיסת קרקע" (Talpalatnyi Föld), לודאש מתי (הסרט), "נישואים יוצאי דופן" (Különös házasság), "הים קם לתחייה" (Feltámadott a Tenger). משנת 1954 עבד כסגן מנהל הטלוויזיה והרדיו ההונגרית והיה אחראי על השקת תחנת הטלוויזיה ההונגרית הראשונה.

עם פרישתו ב-1962 המשיך לעבוד כצלם גם בשנות השמונים לחייו והפיק תמונות קלאסיות רבות ששימשו על גלויות ברחבי הונגריה.

פרסים והוקרה

  • מדליית החירות
  • מסדר ההצטיינות של הרפובליקה העממית ההונגרית דרג 4
  • מסדר הצטיינות בעבודה
  • מדליית הצטיינות ספורט בדרג זהב
  • מדליית הצטיינות עבור כוח פועלים-איכרים מהפכני

לקריאה נוספת

  • "דז'ה רוואי". מוזיאון ספרותי פטפי.
  • דז'ה רוואי - artportal
  • התמונות של דז'ה רוואי באינטרנט
  • לקסיקון לאמנות הונגרית עכשווית. עורך ראשי. פטר פיץ. בודפשט, הוצאת אנציקלופדיה, 1999-2001.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0