דן שיפטן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מדען ריקה. דן שיפטן (נולד ב-1950) הוא ראש המרכז לחקר הביטחון הלאומי באוניברסיטת חיפה, ומרצה בכיר במחלקה למדע המדינה באוניברסיטה. הוא לימד במכללה לביטחון לאומי של צבא ההגנה לישראל ובמכללה לפיקוד ומטה.

ביוגרפיה

שיפטן קיבל תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב בשנת 1970[1], אך לדבריו את כישוריו המקצועיים רכש בכוחות עצמו במכון שלח ובמכון טרומן.[2] שיפטן שימש חוקר ומרצה באוניברסיטת תל אביב, באוניברסיטת חיפה, באוניברסיטה העברית ובמכללה לביטחון לאומי. ייעץ לדרג הפוליטי והמקצועי הבכיר במשרד ראש הממשלה, במשרד הביטחון ובמשרד החוץ. בתחילת שנות ה-70 החל שיפטן ללמד במכון שילוח של אוניברסיטת תל אביב[3]. בשנת 1978 צורף לוועדה המייעצת להסברה של משרד החוץ[4]. בשנת 1980 עבר לאוניברסיטת חיפה[5]. בהמשך שנות ה-80 עבר למכון טרומן של האוניברסיטה העברית[6].

עיקר עיסוקו הוא בהיסטוריה הפוליטית בת-זמננו של המזרח התיכון, תוך התמקדות ביחסי ישראל-ערב, במערכת היחסים הבין-ערבית ובמדיניות המעצמות באזור ויחסי הגומלין ביניהן[2].

מחקריו

בשנות ה-80 חקר שיפטן את יחסי ישראל, הפלסטינים ועבר הירדן[7], ובעקבות המחקר הוציא את ספרו, "האופציה הירדנית"[8]. שיפטן הדגיש את החשיבות של הבנת האופי הערבי בהבנת המזרח התיכון. הוא אמר[9]:

"צריך להבין תחילה איך הערבים מתייחסים זה לזה... כלל הוא בעולם הערבי: לא סופרים את המתים, כי לא אכפת להם. כולם שוחטים את כולם. אם אתה חלש, ישחטו אותך. ואם הם שוחטים זה את זה, איך אתם מצפים שיתייחסו לישראל?... במזרח התיכון אתה לא סומך אפילו על אמא שלך."

ספריו

שיפטן פרסם כמה ספרים על הסכסוך הישראלי-ערבי ובהם:

  • הפוליטיקה של הלאומיות הפלסטינית, אוניברסיטת חיפה
  • אופציה ירדנית: היישוב היהודי ומדינת ישראל אל מול המשטר ההאשמי והתנועה הלאומית הפלסטינית, יד טבנקין, 1986
  • התשה: האסטרטגיה המדינית של מצרים הנאצרית בעקבות מלחמת 1967, הוצאת מערכות, 1989
  • יחסי ירדן-אש"ף-בשלב חדש: בעקבות מלחמת לבנון 1982-1984, יד טבנקין, 1985
  • ישראל והפלסטינים והדרך לשלום, יד טבנקין, 1990
  • כורח ההפרדה: ישראל והישות הפלסטינית, אוניברסיטת חיפה, 1999
  • פלסטינים בישראל: מאבקו של המיעוט הערבי במדינה היהודית, הוצאת כנרת, זמורה ביתן, דביר, 2011

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


Stub Israelis.png ערך זה הוא קצרמר בנושא ישראלים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0