האגודה הישראלית ללימודי המזרח התיכון והאסלאם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

האגודה הישראלית ללימודי המזרח התיכון והאסלאם (אילמ"א) היא עמותה המשמשת אכסניית-על לכלל ציבור חוקרי המזרח התיכון בישראל. האגודה נוסדה תחת השם "החברה המזרחית הישראלית", על ידי ראשי האסכולה האקדמית המזרחנית במדינת ישראל בשנת 1949[1]. האגודה חותרת, כאמור בתקנונה, להקנות ידע ולעודד את הפעילות המחקרית הישראלית, על הדיסציפלינות השונות שלה, בתחומי האסלאם והמזרח התיכון.

פעילות האגודה

האגודה שותפה לטיפוח קשרי מדע ותרבות עם מדינות ערב, בין השאר באמצעות המרכז האקדמי הישראלי בקהיר.

האגודה מפרסמת את כתב העת "המזרח החדש", המשמש עד היום כבמה העיקרית בישראל לפרסום מחקרים בעברית העוסקים בהיבטים היסטוריים ואקטואליים של המזרח התיכון. כתב העת הופיע שנים רבות בהוצאת מאגנס וכיום הוא יוצא בהוצאת האוניברסיטה הפתוחה. בכתב העת מופיע גם מדור נרחב של ביקורות ספרים אשר יצאו לאור, בשפות שמיות ואירופאיות, בישראל ובחו"ל, וכן תמצית של המאמרים בשפה האנגלית לתועלת מנויי כתב העת בחו"ל.

האגודה מקיימת כנסים שנתיים במוסדות אקדמיים שונים ברחבי ישראל[2], אליהם מגיעים מאות מזרחנים, אך הם פתוחים גם לקהל הרחב. בשנים האחרונות הוקדשו הכנסים בין השאר לנושאים הבאים: הערבים בירושלים; יחסי יהודים-ערבים בא"י/פלסטין; המזרח התיכון והאסלאם במאה העשרים; אפריקה - אסלאם, נצרות ויהדות; מדינה וחברה במזרח התיכון; וכן דת ומדינה באסלאם.

מוסד נוסף של האגודה, המתקיים עוד מימי החברה המזרחית הישראלית, הוא "פורום בר", סדרת מפגשים של חוקרים מתחומי האסלאם והמזרח התיכון מקרב הקהילה המזרחנית בארץ עם הציבור הרחב, אשר נערכת באוניברסיטת תל אביב בימי שישי, אחת לשישה שבועות, במהלך שנת הלימודים האקדמית.

פעילות מקוונת: כתבי העת האלקטרונים "רוח מזרחית" ו-Sharqiyya ; במה פתוחה

מאמץ מיוחד מוקדש להעלאת האטרקטיביות של פרסומי האגודה לתועלת הציבור הרחב, וכל זאת מבלי לפגוע ברמתם המדעית ובאיכותם המחקרית. במסגרת זו, הוחלט להתחיל בינואר 2005 בפרסום כתב עת אלקטרוני חצי שנתי, "רוח מזרחית", שמתכונתו דומה לזו של גיליונות "המזרח החדש" משנותיו הראשונות כרבעון. כתב העת כולל בין השאר מאמרים קצרים, פרסום עבודות מחקר שהוגשו באוניברסיטאות בארץ, רשמי מסע ממדינות ערביות ומוסלמיות, מפגשים עם ותיקי המזרחנים הישראלים ותרגומים של כתבות עומק, תעודות וראיונות מעיתונים וכתבי עת בערבית. אחת המטרות המרכזיות של פעילות זו היא למשוך קהלים נוספים מקרב הציבור הרחב בכלל וציבור הסטודנטים במוסדות האקדמיים בפרט אל פעילותה של האגודה הישראלית ללימודי המזרח התיכון והאסלאם. החל מסוף שנת 2010 מתפרסמת מטעם מרכז דיין ואילמ"א הגרסה האנגלית של כתב העת, Sharqiyya, אשר במסגרתה מתורגמים מאמרים ומדורים נבחרים מעברית לאנגלית. בעתיד יפורסמו גם מאמרים שנכתבו במקור באנגלית, ואלו יתורגמו לעברית ויפורסמו גם ב"רוח מזרחית".

בנוסף, באתר האגודה מתנהלת "במה פתוחה" לדיון בנושאי לימודי האסלאם והמזרח התיכון בישראל, המציעה לכל המעוניין לשטוח את משנתו בתחומים הרלוונטיים. עד היום התפרסמו בבמה הפתוחה עשרות מאמרים פרי עטם של חברי סגל אקדמי, עיתונאים, סטודנטים ומתעניינים מקרב הציבור הרחב. דיון מרכזי שפרנס מאמרים רבים בבמה הפתוחה, ואף צוטט בעיתון "הארץ", נסב סביב "המזרחנות", ה"אוריינטליזם" ועיצובה הרצוי של קהילת חוקרי המזרח התיכון והאסלאם בישראל.[3]

מזכירי ומנהלי החברה המזרחית/אילמ"א

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0