הבחירות הכלליות ביפן 1942

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
{{{2}}}{{{2}}} הבא ›
הבחירות הכלליות ביפן 1942
30 באפריל 1942

שיעור ההצבעה 83.1%
  Hideki Tojo.jpg
מפלגה טאיסיי יוקוסאנקאי
מספר המושבים 381

הבחירות הכלליות ביפן נערכו באימפריה היפנית ב-30 באפריל 1942 לבחירת חברי בית הנבחרים של יפן. אלו היו הבחירות היחידות שנערכו ביפן במהלך מלחמת העולם השנייה. בתקופה זו, איבד בית הנבחרים כל כוח פוליטי, והיה נתון למרותה של הדיקטטורה הצבאית ששלטה באימפריה היפנית באותה התקופה.

הליך זה, שהחל בתקרית מוקדן בו הצבא היפני הקיסרי (ובפרט, צבא קוואנטונג) פלשו למנצ'וריה ללא אישור של הקבינט. ב-1932 מונה האדמירל סאיטו מקוטו לראש הממשלה, אך רק מעטים מחברי המפלגות שהיו בבית הנבחרים היו בעלי תפקידים משמעותיים בממשלה. לאחר כמה שנים, הפך הצבא את יפן למדינה חד מפלגתית תחת משטר צבאי דה פקטו. בבחירות אלו רק מפלגת טאיסיי יוקוסאנקאי ו"עצמאיים" בחסות הצבא הקיסרי יכלו להתמודד בבחירות.

אחוז ההצבעה בבחירות היה גבוה בצורה יוצאת דופן ועמד על כ-83.1%.

רקע

ממשלתו של ראש הממשלה, הידקי טוג'ו מיתגה את הבחירות כ"בחירות להבעת תמיכה במלחמה המזרח אסיאתית הגדולה", הבחירות נערכות ימים ספורים לאחר הפשיטה של דוליטל, בה לראשונה במסגרת המלחמה הפציצו כוחות של ארצות הברית את שטחה היבשתי של יפן.

ב-1940, כל המפלגות הפוליטיות נאלצו להתאחד עם מפלגת הטאיסיי יוקוסאנקאי שלפני הקמתה, הייתה ארגון פשיסטי יפני שנוצר על ידי ראש ממשלת יפן פומימרו קונואה. כל מפלגה אחרת ובפרט מפלגות שמאל ומפלגות אנטי-מלחמתיות היו בלתי חוקיות מאז 1940 והן לא יכלו להריץ אף מועמד בבחירות. בנוסף לכך, פעילים קומוניסטים ופעילים אנטי-צבאיים נעצרו ולא הורשו לרוץ כעצמאיים.

תוצאות

על אף שהמפלגה זכתה ב-381 מתוך 466 המושבים הניתנים לבחירה, היו מספר עצמאים שהצליחו להיכנס לבית הנבחרים, בהם כמה מועמדים שאינם מאושרים הצליחו לזכות במושבים בבחירות, בין מועמדים אלו היו איצ'ירו הטויאמה (שלאחר כניעת האימפריה היפנית והקמת יפן המודרנית שימש כראש הממשלה, הטויאמה הוא סבו של ראש הממשלה היפני לשעבר, יוקיו הטויאמה שכיהן בתחילת שנות ה-2000 בתפקיד), טקאו מיקי (שכיהן אף הוא בתפקיד ראש הממשלה בימי יפן המודרנית) ופוליטיקאים בכירים נוספים שעתידים לכהן בתפקידי מפתח בפוליטיקה היפנית.

למרות כל זאת, כמעט על מועמדי מפלגת טאיסיי יוקוסאנקאי הצליחו להיבחר לתפקיד ללא תחרות במחוז הבחירה שלהם. אחת הסיבות לניצחון המפלגה מלבד ההגבלות הקשות שהוטלו על אויבה הפוליטיים הייתה התמיכה הציבורית הנרחבת של העם היפני במלחמה. למרות שיפן הפכה באופן רשמי למדינה חד מפלגתית ואף התנהלה לעיתים קרובות ככזאת, מפלגת טאיסיי יוקוסאנקאי התפלצה לפלגים רבים, שחלקם הפכו לביקרותיים כלפי הממשלה ככל שהמלחמה נמשכה ומצבה של יפן החלה להידרדר.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0